Hlavní obsah

Němci si neodpočinou

Eurotip.cz

Mistrovství světa v ledním hokeji se posune do druhé části. Čtyři reprezentační mužstva si neodpočinou, protože končila svůj program v základních skupinách až včera. Norové si vybojovali postup jako poslední a po osmnácti hodinách dnes nastoupí proti Kanadě. Svoji pozici v osmifinálové skupině si zbytečně zkomplikovali Němci, kteří hrají s USA.

Článek

Hokejisté Spojených států amerických vstoupili do turnaje velmi jistě, když brankář Thomas udržel čisté konto. Spoluhráči mu na druhé straně pomohli čtyřmi využitými přesilovkami. V podobném duchu se neslo i druhý zápas s dalším outsiderem. Až v severoamerickém derby došlo na začátku třetí třetiny na střídání brankářů. Američané se tentokrát nejprve nemohli spolehnout na přesilové hry, ve třetí třetině se jim v nich ovšem dařilo lépe a vyrovnali tedy zdánlivě beznadějný stav. Přestože z tohoto zápasu odešli nakonec bez bodu, mají vzhledem k bodovým poměrům v osmifinálové skupině nakročeno do očekávaného čtvrtfinále. Trenér může tedy hledat v klidu ideální složení útočných řad, kde chybí výrazná hvězda. Spokojen zatím může být např. tím, jak se prosazují mladíci Kessel a Kane.

Německo vloni zamíchalo pořadím osmifinálové skupiny, ale postup do čtvrtfinále z toho samo nakonec nevytěžilo, protože mu chyběly kýžené body ze základní skupiny. I když letos nepřijely posílit tým dvě důležité osobnosti z branky a útoku, k mužstvu se připojilo více hráčů z NHL než vloni. Německu se daří především v přesilových hrách, v nichž vstřelilo naprostou většinu gólů. Své zkušenosti v nich zúročují výrazně útočníci Ustorf a Sturm. Trenér ale musí řešit jiné problémy. Již před mistrovstvím světa riskoval, když vzal s sebou útočníka Busche, který se vyhýbal v domácí lize dopingové zkoušce. Generální sekretář německého hokejového svazu zase zopakoval chybu starou více než dvacet let, když nezabránil nominaci obránce Hollanda, který již reprezentoval v juniorech Kanadu. Zatímco Busch může na mistrovství světa hrát dále, obránce s kanadskými kořeny dohrál. Mužstvo ovšem nebylo po těsném hlasování potrestáno kontumací a mohlo si tedy včera dovolit prohrát poslední duel v základní skupině.

Bookmakeři bwin očekávají velmi jednoznačný výsledek dnešního posledního zápasu. USA podle nich zvítězí v normální hrací době i s dvougólovým handicapem v kursu 1,65 , čímž si pojistí postup do čtvrtfinále. Německo včera pohrdlo dvougólovým vedením a šancí začínat v osmifinálové skupině se třemi body. Podobně jako vloni v ní tedy bude začínat od nuly a pokusí se opět v kursu 13,0 o velké překvapení.

Reklama