Hlavní obsah

Francie: Lyon může slavit titul, velké drama bude v boji o záchranu

Olympique Lyon hostí Nancy a pokud zvítězí a zároveň Bordeaux klopýtne se Sochaux, bude moci slavit sedmý titul v řadě. Marseille si jede pro body do Le Mans, další existenční zápasy čekají PSG, Toulouse a Racing Lens...

Článek

Paris Saint-Germain - AS Saint-Etienne  (sobota 20:45)

Mizerně hrající PSG hostí v předposledním kole Ligue 1 páté Saint-Etienne, stále ještě bojující o účast v Poháru UEFA, k tomu mu stačí udržet se na své momentální pozici.

Tradiční pařížský klub je stále díky nejhoršímu skóre z trojice týmů s Toulouse a Lens na první sestupové pozici. Dá se očekávat ještě skutečně tuhý boj o záchranu, takhle vyrovnanou spodní část tabulky snad první francouzská liga nepamatuje. Zachránit se totiž při příznivé konstelaci hvězd může i předposlední Štrasburk. Naposledy na svém hřišti Pařížané s přehledem porazili AJ Auxerre, přičemž v minulém kole v záchranářském duelu ukořistili v Toulouse cenný bod. Když už to PSG nejde v lize, září alespoň v domácích pohárech. Ten ligový už ve své moci má, o triumf v uznávanějším Coupe de France se popere 24. května ve finále s Lyonem.

V sobotu se bude loučit s Parc des Princes legendární portugalský forvard domácího celku Pedro Pauleta, jenž se po sezoně vrací do vlasti. Po pěti letech zdejšího působení by se moc rád loučil s domácími fandy vítězstvím. "Vybudoval jsem si silný citový vztah k místním fanouškům za těch pět let, co jsem tu působil. V sobotu zde odehraju poslední zápas a já doufám, že se rozloučím výhrou. Jde dost možná o nejdůležitější zápas v sezoně a naším cílem jsou tři body," pravil Pauleta oficiálnímu klubovému webu.

Saint-Etienne ale pro Pařížany představuje tvrdý oříšek, neprohrálo totiž už od začátku března a prohry s Marseille. Venku se však ASSE příliš nedaří, přestože naposledy na půdě Mét zvítězilo. Do sestavy Saint-Etienne se vrací Nivaldo, zatímco záložník Dernis je opět v trestu. PSG zase postrádá Mendyho a Ngoyiho, alespoň Chantome už nestojí kvůli kartám.

Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:

Landreau - Armand, Yepes, Camara, Ceará - Rothen, Bourillon, Clement, Chantome - Pauleta, Diané

AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:

Viviani - Dabo, Sall, Tavlaridis, Tiéné - Payet, Matuidi, Perrin, Feindouno, Landrin - Gomis

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 4.10

Tip EuroFotbal.cz: 10

AS Monaco - AJ Auxerre

Monaco - Auxerre, souboj o poháry? Ale kdepak, tyhle celky prožívají nebývale hubený ročník a ještě nejsou úplně zachráněny. Monaco je čtrnácté, Auxerre je na tom ještě o příčku hůře, bodově si jsou však oba sousedi rovni.

Pět bodů od první sestupové příčky dělí oba příští soupeře. I případná remíza tak za určitých okolností může pro oba kluby znamenat jistotu záchrany. Sestup jak Monaka, tak Auxerre se tak zdá být dosti nereálným, přesto obránce prvně jmenovaného týmu Massamba Sambou nechce připustit komplikace. "Nemůžeme teď přestat, chystáme se z příštích dvou duelů vytěžit minimálně čtyři body. Chceme v tabulce skončit tak vysoko, jak to jen jde," motivuje spoluhráče senegalský bek.

Monaco v minulém kole po dlouhé době remizovalo, stalo se tak v utkání s Racingem Lens. Předtím bývalý zaměstnavatel Jana Kollera či Jaroslava Plašila vesměs hlavně prohrával, v předešlých osmi zápasech jen dvakrát zvítězil, zbytek nezvládl. Knížecí klub je také dost oslaben různými zraněními důležitých borců. Mimo hru jsou Perez, Bernardi, Piquionne, Gakpe či Almiron. Na druhou stranu domácímu lodivodovi Ricardovi se hlásí zpět do služby gólman Flavio Roma a také středopolař Nikola Pokrivač.

Auxerre v minulém kole povzbudila výhra 2:0 nad Valenciennes a zároveň mu usnadnila cestu za záchranou. Hosté mají zase problémy s poskládáním obranné linie, neboť jsou mimo hru naráz hned tři beci: Tamas, Grichting a Traore.

AS Monaco - pravděpodobná sestava:

Roma - Cufré, Monsoreau, Bolivar, Modesto - Nene, Leko, Adriano, Meriem - Bakar, Gonzales.

AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:

Riou, Tamas, Traore, Grichting, Jaures, Chafni, Pedretti, Kahlenberg, Lejeune, Quercia, Niculae.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.30 - 3.85

Tip EuroFotbal.cz: 0

Girondins Bordeaux - FC Sochaux

Girodins Bordeaux stále ještě bojuje s Lyonem o titul. Dvě kola před koncem na obhájce titulu ztrácí dva body a teď ho čeká Sochaux, pohybující se ve zdánlivě klidném středu tabulky.

Laurent Blanc, lodivod domácích, čelí před sobotním duelem velkému návalu absencí klíčových hráčů. Nejlepší střelec mužstva Fernando Cavenaghi je suspendovaný, Micoud, Alonso a Ramé jsou zranění a Jussie ještě není připraven podstoupit zápasovou zátěž. Přesto bývalý skvělý stoper nepodléhá trudomyslnosti a svému týmu bezmezně věří. "Mnoho zranění mi nedává příliš na výběr, hlavně v záloze, kde nemáme až tak moc hráčů," říká Blanc, jemuž se ale zpět do služby hlásí aspoň Brazilec Fernando, jenž je venku z trestu. "Ale můžu garantovat, že půjdeme za vítězstvím," dodává. Ještě aby ne, Bordeaux má silný kádr a ze svého hřiště odcházelo poraženo naposledy v říjnu z utkání s Lyonem.

Sochaux stále nemá ještě matematickou jistotu záchrany, ale k ní mu stačí pouhý bod z posledních dvou zápasů a případně pak příznivé skóre. Venku je ale Sochaux paradoxně silnější než doma, v tabulce čítající jen venkovní zápasy mu patří třetí místo a v posledních pěti duelech mimo svůj stánek čtyřikrát naplno bodovalo! Za hosty do hry v sobotu nezasáhne Perquis a start je nejistý u Erdinga.

Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:

Valverde - Jurietti, Diawara, Henrique, Chalmé - Wendel, A.Diarra, Ducasse, Obertan - Cavenaghi, Chamakh

FC Sochaux - pravděpodobná sestava:

Richert - Pichot, Afolabi, Bréchet, Jokič - Pancrate, Dalmat, Pitau, Isabey - Belay, K.Traoré

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.85 - 7.75

Tip EuroFotbal.cz: 0

Racing Strasbourg - Stade Caen

Pravděpodobně druhý sestupující tým Štrasburk se v sobotu utká s Caen. Domácí ztrácí na záchranu už 4 body a jejich naděje na účast v dalším ročníku Ligue 1 je velmi mizivá.

Obránce Štrasburku Bellaid dává svému týmu 20% šanci na udržení se v nejvyšší soutěži. Ani případně vítězství nad Caen totiž týmu nemusí zajistit naději záchranu, vše bude záležet na výsledcích PSG, Lens a Toulouse. "Vše se bude odvíjet od sobotního utkání, musíme do něj dát úplně vše, protože po tomto kole už může být pozdě. Je ale obtížné soustředit se v tak těžké situaci jen na předváděnou hru a nemyslet na naší pozici v tabulce," dodal Bellaid.

Domácí fotbalisty provází střelecká "nemohoucnost", tým v posledních osmi utkáních vstřelil pouze jediný gól. Navíc v tomto střetnutí nemůže trenér Furlan počítat se zraněnými Lacourem, Cohadem, Szelesim a Abdessadkim. Hosté z Caen mají také problémy se sestavou, do utkání nebudou připraveni Gomis, Mazure a Deroin, start Gouffrana je velice nepravděpodobný.

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:

S. Cassard, Z. Szélesi, P. Ducrocq, G. Paisley, M. Dos Santos, M. Bah, P. Johansen, Rodrigo, R. Gasmi, E. Mouloungui, J. Fanchone

Stade Caen - pravděpodobná sestava:

V. Planté, C. Hengbart, J. Sorbon, G. Leca, R. Lemaitre, Y. Gouffran, R. Gomis, B. Nivet, G. Proment, N. Florentin, I. Jemaa

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.10 - 3.50

Tip EuroFotbal.cz: 0

Stade Rennes - Toulouse FC

Ve velmi dobré formě hrající fotbalisté Rennes hostí na svém stadionu sestupem ohrožené Toulouse. Rennes vyhrálo pět z posledních šesti utkání, nestačilo pouze na Bordeaux. To hosté se trápí, "nad vodou" je drží pouze lepší skóre.

Trenér hostů Baup nabádá své hráče, aby nemysleli na tlak, který je díky sestupovému ohrožení stále větší. Mužstvo Toulouse má stejně bodů jako dvojice Lens – PSG, ale díky lepšímu skóre mu patří nesestupová 16. příčka. Rennes z posledních 11 zápasů poznali hořkost porážky pouze jednou a tým se veze na vítězné vlně. Kouč Toulouse ale tvrdí: "Naši hráči se nevzdávají, jsme sice ve skupině týmů, které budou bojovat o sestup, ale tady není prostor pro žádné kalkulace. Musíme v obou zápasech naplno bodovat a účast v příštím ročníku Ligue 1 nás nemine. Rennes má velice silný tým, který bojuje o Evropu, ale my se nevzdáváme a pokusíme se tam vyhrát."

Hostům budou chybět dva hráči – Dupuis a M'Bengue, dobrou zprávou je návrat kanonýra Elmandera, kterého potkaly v týdnu žaludeční problémy a několik dní netrénoval. Domácí tým nehlásí žádné výraznější problémy.

Stade Rennes - pravděpodobná sestava:

S. Pouplin, R. Danze, P. Hansson, J. Mensah, D. Traore, J. Leroy, F. Lemoine, S. Mbia Etoundi, S. Marveaux, M. Pagis, J. Briand

Toulouse FC - pravděpodobná sestava:

N. Douchez, A. Ebondo, D. Arribagé, M. Fofana, J. Mathieu, L. Batlles, M. Sissoko, N. Dieuze, A. Emana, F. Mansaré, J. Elmander

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.15 - 3.65

Tip EuroFotbal.cz: 10

Olympique Lille - Racing Lens

Derby přinese měření sil mezi Lille a Racingem Lens, domácí tým se nachází na šesté příčce a je blízko pohárové Evropě, naopak fotbalisté hostů bojují o holé přežití v Ligue 1, nad sestupovými příčkami je drží pouze lepší skóre.

"Lidé se nás ptají, jestli chceme svého tradičního rivala z Lens poslat do Ligue 2. To je ale nevhodná otázka, na kterou se těžko hledá odpověď. Pro nás je podstatné probojovat se do Poháru UEFA, nemůžeme se dívat na to, že hrajeme proti sestupem ohroženému Lens. Ať už by byl soupeřem kdokoliv, my chceme zvítězit," řekl kouč domácích Puel. Hosté vyhráli od začátku února jediný zápas a do konce soutěže mají velmi obtížný los. Příští týden se totiž utkají s Bordeaux, které ještě stále myslí na zisk mistrovského titulu.

Domácímu týmu chybí pouze Plestan, který laboruje s poraněným kotníkem. Hosté se musejí obejít bez kapitána Hiltona, Dindaneho a Manganeho.

Olympique Lille - pravděpodobná sestava:

T. Sylva, F. Beria, A. Rami, P. Franquart, G. Tafforeau, S. Lichtsteiner, Y. Cabaye, A. Mavuba, J. Makoun, M. Bastos, K. Mirallas

Racing Lens - pravděpodobná sestava:

V. Runje, F. Laurenti, M. Bisevac, Hilton, N. Belhadj, R. Boukari, N. Kovacevic, J. Lacourt, E. Carrière, O. Monterrubio, T. Maoulida

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.95 - 3.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

FC Metz - FC Lorient

Už dlouho mají Méty jistotu sestupu do nižší soutěže. Teď hostí Lorient, který má na druhou stranu rezervované místo na půli cesty mezi poslední příčkou a titulem.

Méty v sobotu čeká velice smutné loučení s prvoligovou příslušností. Předposlední kolo se totiž odehraje před prázdnými tribunami, což je následek rasistických výlevů domácích fandů při nedávném střetnutí Mét s Valenciennes. Jen dvakrát letos naplno bodovali domácí na svém hřišti, teď však čelí Lorientu, jenž je na cestách zpravidla poloviční. Jen aby ale Méty už nezapomněly recept na vítězství. Z něho se totiž neradovaly déle jak měsíc. Na druhou stranu ani Lorient není v bůhvíjak skvělém rozpoložení, když naposledy venku třikrát nevyhrál a po celou sezonu ho trápí především problémy se střílením gólů.

Navíc svěřencům Christiana Gourcuffa už o nic nejde a také jich hned několik může z různých důvodů zapomenout na nominaci k sobotnímu utkání. Už tak široký výčet marodů rozšířil v týdnu obránce Morel a připojil se tak k Bourhanimu (svalové problémy), Le Penovi, Vahiruovi (oba mají přetrženou achillovku) a Pinardovi (poraněné koleno).

Na druhé straně barikády se neobjeví duo Gueye, Chapuis, které Méty oslabí i v posledním ligovém kole na půdě Le Mans.

FC Metz - pravděpodobná sestava:

Marichez - Bassong, Strasser, Vivian, Cubilier - Agouazi, Pjanič, Francois, Cygax - Gestede, N'Diaye

FC Lorient - pravděpodobná sestava:

Audard - Jallet, Marchal, Genton, Cantareil - Hautcoeur, Mansouri, Abriel, Jouffre, Marin - Saifi

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.00 - 2.50

Tip EuroFotbal.cz: 02

Le Mans UC 72 - Olympique Marseille

Napravit zaváhání z minulého týdne se pokusí fotbalisté Marseille v Le Mans. Hosté minulý týden prohráli doma s Bordeaux, když rozhodující gól na 1:2 obdrželi pár sekund před závěrečným hvizdem. Marseille bojuje na dálku s Nancy o předkolo Ligy mistrů.

"Musíme napravit svoje zaváhání z minulého týdne, kdy jsme před našimi skvělými fanoušky nezvládli závěr zápasu a prohráli. Byla to naše třetí porážka z posledních čtyř domácích zápasů. Musíme zlepšit naši hru, pokud chceme bojovat o Ligu mistrů. Nemáme na vybranou, ve zbývajících utkáních chceme naplno bodovat. Víme ale, že nás nečeká rozhodně lehký zápas," říká kapitán Marseille Cana.

Francouzský deník La Provence spekuluje o budoucnosti Hatema Ben Arfy v Lyonu. 21letý útočník je v kádru nejlepšího francouzského týmu posledních let nešťastný. S nabídkou podle La Provence okamžitě přispěchal Olympique Marseille.

Podle zpráv z Francie usiluje anglický Everton o záložníka Marseille Modeste M'Bamiho. Kromě Evertonu má zájem o pětadvacetiletého Kamerunce ještě dvojice klubů z italské Serie A, Fiorentina a Sampdoria Janov. V Marseille má fotbalista platnou smouvu do léta 2009. Naopak francouzský reprezentant Samir Nasri (20) bude i nadále oblékat dres Olympiku Marseille, dohodl se s ním na prodloužení smlouvy do roku 2012.

Marko Baša v létě dost možná zamíří z Le Mans do Dortmundu, srbský obránce se s německým klubem již předběžně dohodl na smlouvě.

Hostům bude chybět pouze Cissé, v celku domácích nebudou připraveni Yebda, Calve, Samassa a Keita.

Le Mans UC 72 - pravděpodobná sestava:

Y. Pelé, J. Calvé, Geder, S. Bouhours, I. Camara, A. Le Tallec, M. Coutadeur, S. Sessegnon, K. Romaric, D. Matsui, T. De Melo

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:

S. Mandanda, L. Bonnart, R. Zubar, L. Cana, T. Taiwo, C. Kabore, M. M'Bami, B. Cheyrou, S. Nasri, K. Akale, M. Niang

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.35 - 3.15 - 2.05

Tip EuroFotbal.cz: 2

Olympique Lyon - AS Nancy-Lorraine

Zápasem kola by se dalo nazvat klání mezi vedoucím Lyonem a třetím Nancy. Domácí fotbalisté v posledních dvou utkáních jen remizovali a druhé Bordeaux se jim přiblížilo na pouhé dva body. Nancy zase svádí bitvu se čtvrtou Marseille. Pouze jeden z těchto dvou týmů si může zahrát předkolo LM.

Lyon hrál ve středu semifinále Francouzského poháru. Jedinou branku utkání vstřelil Juninho a zajistil svému týmu finále, ve kterém se Lyon střetne 24. května s PSG, které o den dříve vyřadila fotbalisty Amiens.

O víkendu mohou svěřenci trenéra Perrina přepsat historii, pokud tým zvítězí a zároveň Bordeaux klopýtne, Lyonští si zajistí sedmý mistrovský titul v řadě. "Je to výzva, můžeme přepsat historii, bojujeme o titul, dostali jsme se do finále Francouzského poháru. Jsme páni svého vlastního osudu, je jen na nás, jak se s tím vypořádáme," dodává Perrin.

Olympique Lyon neuspěl se snahou vykoupit Samira Nasriho z Marseille a tak se zaměřil na jiný talent z francouzské ligy. Objektem zájmu se stal osmnáctiletý bosenský záložník FC Méty Miralem Pjanič.

Francouzský deník La Provence spekuluje o budoucnosti Hatema Ben Arfy v Lyonu. 21letý útočník ztratil v posledních týdnech místo v základní sestavě a podle vyjádření prezidenta klubu Aulase je v kádru nejlepšího francouzského týmu posledních let nešťastný. S nabídkou podle La Provence okamžitě přispěchal Olympique Marseille.

Velkou ztrátou pro domácí tým je možná absence Juninha, který si na tréninku poradil koleno a není jisté, zda do utkání zasáhne. Hosté jsou na tom o mnoho hůře, musejí se obejít bez šesti hráčů. Do utkání nebudou připraveni Puygrenier, Kim, Hadji, Adailton, Duchemin a Sauget.

Třetí Nancy svede boj nejen s Lyonem, ale na dálku také o Ligu mistrů s Marseille, na kterou má náskok dvou bodů. Po tomto kole bude snad jasnější, který z týmů si miliónovou soutěž zahraje...

Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:

G. Coupet, F. Clerc, S. Squillaci, Cris, J. Boumsong, M. Bodmer, J. Toulalan, K. Kallström, A. Keita, K. Benzema, S. Govou

AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:

G. Bracigliano, M. Chrétien, D. Macaluso, Andre Luiz, J. Brison, C. Malonga, L. N'Guemo, P. Berenguer, I. Dia, M. Fortune, M. Zerka

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.65 - 7.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Valenciennes FC - Olympique Nice

Loni se Valenciennes zachránilo jen tak tak, letos zatím okupuje vynikající 12. příčku a sestoupit už prakticky nemůže. V předposledním kole hostí Nice, které ještě teoreticky hraje o poháry.

Lodivod domácích Antoine Kombouare byl velmi zklamán z prohry v minulém kole na půdě Auxerre, která byla už čtvrtou v posledních šesti utkáních. Kombouare teď doufá, že jeho hoši toto zaváhání na svém hřišti odčiní. "Hráči podle mé reakce a chování viděli, že jsem nespokojený. Dal jsem jim to najevo tvrdými tréninky v týdnu. Vědí, co mají v sobotu dělat," uvedl.

To Nice má za sebou dvě úspěšná utkání, když uhrálo bezbrankové remízy s prvními dvěma celky tabulky, v Bordeaux a doma s Lyonem. Kouč Frederic Antonetti nominoval 18 mužů, mezi nimiž není kvarteto borců Lloris, Echouafni, Laslandes a Yahaya. Vedle Llorise možná nebude moci chytat ani Letizi, což by pak byl vskutku alarmující stav. Naopak se vrací Ederson a Jeunechamp.

Kombouare nemůže počítat pro toto utkání s útočníky Audelem a Pujolem a záložníky Kharroubim a Belmadim. Carlos Sanchez ještě čeká, zda se jeho záda do soboty umoudří a pustí ho na trávník.

Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:

Penneteau - Rippert, Sommeil, Ouaddou, M. Traoré - Roudet, Jeovanio, Sanchez, Doumeng - Šebo, Savidan

Olympique Nice - pravděpodobná sestava:

Letizi - Diakite, Apam, Kanté, Rool - Balmont, Ederson, Helleybuck, A.Modeste - Bamogo, B.Koné

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 2.90 - 3.20

Tip EuroFotbal.cz: 02

Reklama