Hlavní obsah

Gambrinus liga finišuje, hraje se předposlední kolo

Slavia jede do Mladé Boleslavi a má šanci se vrátit na první příčku. Stane se tak v případě, že proti rozjetým domácím uhraje více bodů, než Sparta proti Baníku Ostrava. Záchranu si definitivně může pojistit Jablonec, výhra nad Teplicemi by k setrvání mohla stačit i Bohemians 1905...

Článek

Bohemians 1905 - FK Teplice  (sobota 15:00)

Bohemians doma přivítají ve svém důležitém utkání fotbalisty z Teplic. Oběma celkům jde o hodně. Klokani potřebuji body pro záchranu, zatímco hosté pro Pohár UEFA.

Svěřenci domácího kouče Michala Zacha, kterým aktuálně patří čtrnáctá příčka, mají náskok před propadlištěm do druhé ligy dva body. Případná výhra nad Severočechy jim může zajistit definitivní záchranu za předpokladu, že Kladno nebude stačit na Olomouc. "Poslední zápasy nám poměrně vyšly, dodaly mužstvu víru ve vlastní síly a velké odhodlání. Doufám, že to potvrdíme i v zápase, který může hodně napovědět o našem dalším osudu," řekl Zach, jenž bude moci poslat na trávník téměř kompletní sestavu, nenastoupí pouze zraněný Nikl.

Teplicím se v závěru ligy nedaří, a tak jim postupně uniká třetí pozice, jež by je poslala do Poháru UEFA. Pokud chtějí do pohárové Evropy, musí konečně zabrat. Na Brno a Ostravu, které mají nejlépe nakročeno k bronzovému místu, ztrácí dva body. "Hodně jsme si to zkomplikovali, ale dokud ještě nějaká šance existuje, musíme se o ni prát. Remíza pro nikoho nic neřeší," prohlásil trenér Petr Rada. Tomu bude chybět na hřišti až šest zraněných – Ljevakovič, Gašparík, Ryška, Vidlička, Smíšek a Štohanzl.

Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:

Sňozík - Marek, Lukáš, Pávek, Šmarda - Kotyza, Karal, Morávek, Bartek - Ordoš, Rezek.

FK Teplice - pravděpodobná sestava:

Slavík - Kaufman, Lukáš, Klein, Rosa - Mareš, Sabou, Doležal, Verbíř - Smejkal, Jun.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.15 - 2.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

SK Kladno - Sigma Olomouc

Kladno čeká v sobotu existenční zápas proti Olomouci. Domácím jde totiž o všechno. Pokud se chtějí ještě zachránit, nebohou brát nic jiného, než vítězství.

Středočeši musí bezpodmínečně vyhrát, patří jim předposlední pozice a na nesestupové Bohemians ztrácí dvě kola před koncem dva body. "Máme sice ztrátu dvou bodů na Bohemians, ale výhra nad Olomoucí nám pomůže k záchraně. Musíme na ni v domácím prostředí dosáhnout," řekl odhodlaně kladenský kouč Jaroslav Šilhavý, jenž bude moci počítat s kompletní sestavou.

Jedenáctá Olomouc, která v posledních dvou zápasech vyšla bodově naprázdno, v závěru ligové soutěže už nemá o co hrát. Kádr je sužován také velice početnou absencí. Hrát totiž nebudou moci marodi Heidenreich, Rossi, Petr, Hubník a Štěpán. Otazník nad startem ještě visí u Randy. "Bohužel sestavu zase budeme lepit, ale věřím, že předvedeme celkově lepší výkon než v utkání proti Slavii. Na rozdíl od soupeře na nás neleží existenční starosti," uvedl trenér hostí Jiří Fryš.

SK Kladno - pravděpodobná sestava:

Pavlík - Bartoš, Killar, Gross, Jablonský - Vršajevič, Szabo, Hochmeister, Cigánek - Klinka, Kroupa.

Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:

Drobisz - Jindřišek, Hudec, Šuškavčevič, Škerle - Bajer, Kaščák, Hořava, Onofrej - Melinho, Schulmeister.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

FK Jablonec - Viktoria Žižkov

Jablonec potřebuje k jistotě prvoligové příslušnosti alespoň remizovat, příležitost bude mít proti Žižkovu, který je naopak již s předstihem zachráněn. První utkání hrané na podzim vyhrála Viktorka 2:0.

Jablonec v posledním kole prohrál 0:2 v Plzni a v sobotu by rád ztrátu odčinil a zajistil si tak prvoligovou příslušnost i pro další sezonu. "Víme, v jaké jsme situaci, a chceme proti Žižkovu udělat ten kýžený konečný krok. Čeká nás ale nevyzpytatelný soupeř, který dokázal vyhrát i na hřišti Slavie," řekl kouč Komňacký, který se bude muset vypořádat s absencemi zraněných Loučky s Hlouška a nemocného Hamouze, nad startem Fukala navíc vysí otazník.

Žižkovský tým je dávno zachráněn a naposledy navíc doma porazil Most, který tak odsoudil k sestupu do druhé ligy, do Jablonce proto může jet naprosto v klidu. "Ale byl bych nerad, abychom poslední zápasy odehráli jako nějaké pouťáky. Jsem zvědavý, jak mužstvo zareaguje na to, že hraje bez existenčního tlaku," řekl trenér Stanislav Griga. Ten určitě v zápase nevyužije služeb Šťastného, který si odpyká karetní trest.

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:

Špit - Zábojník, Homola, Huber, Baranek - Eliáš, Valenta, Klapka, Žofčák - Necid, Straka

Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:

Bartalský - Pilař, Besta, Labant, Kušnír - Stracený, Tinga, Procházka, Kalod - Demjan, Švancara

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.00 - 4.20

Tip EuroFotbal.cz: 0

FK Mladá Boleslav - Slavia Praha

Slavia zamíří v sobotu na hřiště Boleslavi, kde si to rozdá nejen s domácím FK, ale na dálku i se Spartou o titul. Sešívané čeká enormně náročný zápas, v případě prohry mohou přijít o šanci na zisk titulu, navíc Boleslavští mají formu a vyhrávají co se dá.

Domácí chytili pod trenérem Stannerem vítr do plachet a posledních pět zápasů vyhráli. Naposledy zdolali Teplice na jejich hřišti a drží si tak šesté místo v tabulce. Další body by chtěli Boleslavští přidat v zápase se slávisty, kterému přikládají velkou váhu. "Pro nás je zápas se Slavií výzvou jak dokázat, že se mužstvo nějakým způsobem posunulo dál a že pro něho ani Slavie není nepřekonatelnou překážou," tvrdí kouč Stanner. Boleslav bude pro zápas postrádat stále zraněného brankáře Pižanowského, nejisté jsou i starty Hodúra s Kyselou.

Slávisté dlouho vedli tabulku, ale nyní jsou bod za první Spartou, pokud v Boleslavi prohrají a sparťané zvítězí nad Baníkem, bude jisté, že titul zamíří na Letnou. Bíločervení ve středu otevřeli Eden a teď by měli přidat ke spokojenosti fanoušků ještě tři body z města škodovek. "Rádi bychom navázali na dobrý fotbal z Olomouce, budeme hrát útočně, na vítězství. Závěr ligy se zdramatizoval a více v klidu rozhodně můžeme být my," řekl trenér Jarolím. Ten nemůže pro zápas počítat s lazaretem čítajícím pět jmen, zranění jsou Volešák, Kalivoda, Janda, Střihavka a Ivana, díky karetnímu trestu navíc nemůže nastoupit Marek Jarolím.

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:

Šeda - Ševinský, Rolko, Procházka, Kalina - M. Sedláček, Rajnoch, Hrdlička, Poláček - Táborský, A. Mendy

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:

Vaniak - Krajčík, Latka, Brabec, Hubáček - Šmicer, Tavares, Suchý, Švento - Šenkeřík, Toleski

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.15 - 3.05 - 2.15

Tip EuroFotbal.cz: 0

Sparta Praha - Baník Ostrava

Ve šlágru kola přivítá vedoucí Sparta hráče Baníku. Domácí potřebují vyhrát, aby se přiblížili k obhajobě titulu, kdežto jejich protivník chce zůstat na třetím místě i po této sobotě.

Sparťané ztratili velice cenné body v uplynulém kole, když doma nečekaně podlehli Brnu 0:2. Před dvěma závěrečnými duely si tak zkomplikovali cestu za svou obhajobou titulu a vedou před jediným hlavním pronásledovatelem Slavií už jen o bod. "Z mužstva cítím obrovské odhodlání a věřím, že uděláme nejdůležitější krok k obhajobě. Musíme si dát pozor na ostravskou ofenzivu a jejich standardní situace," řekl kouč Michal Bílek, jenž bude postrádat v sestavě vyloučeného Řepku, distancovaného Kisela a dva zraněné Doška a Kúdelu.

Fotbalisté Ostravy aktuálně figurují na třetím místě, zajíšťujícím místenku v Poháru UEFA. Nepříjemně se na ně bodově tlačí týmy Brna a Teplic. Aby si mohl Večeřův výběr udržet své aktuální postavení v tabulce, potřebuje na pražské Letné vyhrát. "Je mi jasné, že takový zápas Sparta doma dvakrát po sobě neodehraje. Spíš bude chtít dokázat, že to bylo výjimečné extempore," uvedl trenér Karel Večeřa, jehož netěší fakt, že jejich největší soupeř o třetí příčku vyhrál minulý víkend na půdě Sparty. Na Letné nebudou hrát za hosty vykartovaný Magera a zraněný Čoupek a nejasno ohledně startu je u Řezníka.

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:

Grigar - Voříšek, Sivok, Hainault, Kadlec - Kladrubský - Kulič, Horváth, Kolář, Matušovič - Slepička.

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:

Vašek - Marek, Neuwirth, Bolf, Tchuř - Rajtoral, Bystroň, Otepka, Mičola - Svěrkoš, Zeher.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.60 - 6.00

Tip EuroFotbal.cz: 0

1. FC Brno - Slovan Liberec

Potřetí během deseti dnů se utkají Brněnští s týmem libereckých. Po dvou duelech v národním poháru je čeká souboj v lize. Na podzim zápas skončil remízou 1:1.

Brnu zbývá po vyřazení v poháru jediná cesta do pohárové Evropy - cesta přes třetí místo v lize. "Byli jsme hodně smutní, vyřazení bylo asi nespravedlivé. Ale máme stále šanci na postup do Poháru UEFA, musíme se nyní rychle otřepat," řekl trenér Uličný. Domácí v posledním ligovém kole zamíchali karty v boji o titul, když vyloupili Letnou, na Spartě vyhráli 2:0. Tehdy jim pomohlo i vyloučení stopera Řepky, který šel do sprch hned v první minutě střetnutí poté, co hodil míč do obličeje brněnskému Bestovi. Brno trápí poměrně velká marodka, zranění jsou Okleštík, Mareček, Živný a Kuncl.

Liberec po zpackaném podzimu zažívá příjemnou jarní část ligy a postupem do finále poháru splnil cíl a kvalifikoval se do bojů Poháru UEFA. Severočeši se utkají ve středečním finále se Spartou, ale motivaci mají i na zápas s Brnem. "Ligu nestavíme na vedlejší kolej. I proto, že hráči třeba hrají o své prémie, takže jim záleží na každém získaném bodu," řekl kouč Ladislav Škorpil. V posledním ligovém kole Liberec doma pouze remizoval s Budějovicemi 0:0, ale kvůli národnímu poháru hrála především sestava náhradníků. V utkání se určitě neobjeví brankář Zlámal, který je stejně jako Frejlach, Papoušek a Vácha zraněný, nejistý je start útočníka Smetany.

1. FC Brno - pravděpodobná sestava:

Lejsal - Švejnoha, Trousil, Dvorník, Siegl - Pavlík, Polách, Večeřa, Střeštík - Besta, Došek

Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:

Hauzr - Matula, Holeňák, Košťál, Liška - Dočkal, Bílek, Dort, Lattmann - Brožík, Smetana

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.70 - 5.65

Tip EuroFotbal.cz: 0

Siad Most - Tescoma Zlín

Most jako prvoligový tým se naposledy před domácím publikem střetne se Zlínem, jenž z posledních třech zápasů venku nasbíral sedm bodů.

Fotbalisté Mostu se loučí s Gambrinus ligou. V uplynulém kole totiž ztratili veškeré šance na záchranu, když na Žižkově prohráli 0:1. Domácí celek bude chtít ve dvou zbývajících zápasech důstojně dohrát tuto sezonu, zvláště nyní na domácí půdě proti Tescomě. "Chceme k tomu utkání přistoupit zodpovědně. Rádi bychom se s fanoušky rozloučili vítězstvím," prohlásil mostecký kouč Robert Žák. Ten nebude už moci počítat v sestavě s Trubilou, Angličanem Websterem a Rilkem, pro které sezona již skončila. Do hry nezasáhnou také marodi Johana, Studík, Mendy a Boutasgount.

Zlín jede na severozápad Čech s cílem bodovat a udržet se v horní polovině tabulky. "Nevěřím tomu, že by Most něco vypustil. Pro každého fotbalistu musí být svátek zahrát si prvoligový zápas. O Mostu to bude platit dvojnásob. Kdo ví, jestli si všichni jeho hráči v první lize ještě někdy zahrají. To by měla být motivace sama o sobě. Domácí budou hrát i sami za sebe a o své další angažmá. V žádném případě nás tam nečeká nic lehkého," říká kapitán a brankář hostujícího mužstva Vít Baránek. V Mostě se neobjeví zranění Pazdera, Penner, Šmahaj a Baranyai a nemocný Malár.

Siad Most - pravděpodobná sestava:

Svoboda - Schut, Loos, Jamrich, Čermák - Andrei, Gedeon, Pilař, Oboya - Pešír, Bogdanov.

Tescoma Zlín - pravděpodobná sestava:

Baránek - Vrtělka, Kroča, Zbožínek, Elšík - Kraus, Zúbek, Vyskočil, Musil - Pacanda, Žůrek.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 2.90 - 2.70

Tip EuroFotbal.cz: 02

České Budějovice - Viktoria Plzeň

Oba týmy dělí v tabulce pouhé tři body, přesto se nedá očekávat urputný boj o každý míč. Budějovice si totiž během minulých dvou kol zajistily definitivní jistotu ligy a Plzeň si již ani nepamatuje, že letos vůbec hrála o poháry a drží se ve středu tabulky.

Jihočeský tým se v posledních kolech výkonnostně zlepšil a po třech prohrách si připsal překvapivé body v utkáních s Teplicemi a Libercem. Trenér Straka bezpochyby ví, že s podobným herním projevem se Plzeň dá porazit. "Budeme se opět snažit hrát zodpovědně, agresivně a spoléhat se na pozornou defenzivu," řekl. Devízu Budějovic potvrzuje i fakt, že jen Slavia dostala doma méně branek. Pouze po dvou týdnech od uzdravení Kučery se zranil druhý brankář týmu Zdeněk Křížek, který se tak připojil k dlouhodobým marodům – Stráský, Plichta, Pivoňka. Do utkání nezasáhne ani obránce Žižka, který si odpykává trest za osm žlutých karet.

Více než deset let se plzeňští hráči neradovali z vítězství nad svými sobotními soupeři. V této sezóně zachraňovali ve vzájemném zápase doma remízu penaltou v poslední minutě a v roce 2008 ještě na soupeřově hřišti nevyhráli. Nepříjemnou bilanci tak zachraňuje alespoň výhra v posledním kole, která vlila do žil trenéra Krejčího optimismus: "Hlavní bylo, že jsme podali kolektivní výkon, hráli jsme jako tým. Když opět odvedeme poctivou týmovou práci a pohlídáme si standardní situace, věřím že uspějeme." Nový lodivod Plzně bude v utkání postrádat opět stopera Müllera, jenž ještě nemá zcela fit operované koleno. Pohoda, klídek a Ticháček tak slibují utkání bez nervozity a tedy snad i dobrou koncovkou. "Myslím, že diváci uvidí uvolněný fotbal. Vyhraje ten, kdo bude mít víc štěstí v koncovce," řekl plzeňský brankář.

České Budějovice - pravděpodobná sestava:

Kučera - Plocek, Horejš, Hunal, Šmíd - Šíma, Vozábal, Hílek, Mezlík - Svátek, Ondrášek

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:

Ticháček - Malcharek, Rada, Navrátil, Lecjaks - Petržela, T. Krbeček, Trapp, Róth - Sylvestre - Varadi

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.95 - 3.65

Tip EuroFotbal.cz: 0

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články