Hlavní obsah

V Barceloně se loučí Rijkaard, v Seville a Madridu jde o Ligu mistrů

Ve Španělsku se o víkendu bude hrát o poslední místenku do Ligy mistrů, o příčky zajišťující start v Poháru UEFA a především o záchranu. Jisté setrvání v tuto chvíli nemá ani třinácté Getafe, jeho situace ovšem není kritická jako v podobě Huelvy, Osasuny, Zaragozy a Valladolidu...

Článek

FC Barcelona - RCD Mallorca  (neděle 21:00)

Barca, která již nemůže skončit ani první, ani druhá, přivítá na svém hřišti Mallorcu, jež stále ještě pokukuje po šesté místě, kde se nachází Racing Santander a které zaručuje účast v Poháru UEFA. Ale nebude to pro Ostrovany snadné, Katalánci jsou krom hrůzných výpadků stále schopni předvést i úžasný fotbal – kouč Manzano ať se poptá va Valencii...

Tak trochu smutný večer čeká Barcelonu. Lépe řečeno rozporuplný. Fanoušci jednak cítí potřebu vyjádřit svou nespokojenost s výsledkem sezóny a zvláště pak s debaklem z posledního kola, zároveň se však chystá pořádné poděkování kouči Franku Rijkaardovi, kterého po pěti letech čeká poslední zápas na Nou Campu.

Změna asi byla potřeba, přesto je poslední domácí zápas pod vedením Rijkaarda nostalgickou záležitostí. Nejenže končí trenér, který má na svém kontě druhý největší počet utkání na lavičce Blaugranas, ale končí tím i jedna éra.

Éra, na jejímž počátku se Barcelony nikdo nechtěl ujmout, až se našel někdo, kdo zdecimovaný klub vrátil na evropské výsluní a udělal z Katalánců nejlepší tým Evropy. A nejen to. Barca se opět stala symbolem útočného a atraktivního fotbalu, sám Rijkaard symbolem fotbalové cti a gentlemanského chování.

Los Culés tohle Rijkaardovi nikdy nezapomenou, stejně jako fakt, že během pěti let neřekl proti klubu jediného křivého slova. Neúspěchy vzal na sebe, úspěchy přičítal ostatním, když hráče Barcelony čekala "ulička" pro Real Madrid, sám se postavil do čela. Katalánský deník El Mundo Deportivo nechal své internetové čtenáře sepsat vzkazy, kterých bylo během úvodních pár minut přes pět tisíc, všechny budou Rijkaardovi během zápasu seslány.

Nekončí však jen Rijkaard, končí celá parta okolo Ronaldinha, Deca a Samuela Eto’o. Je možné, že některý z nich v Barceloně zůstane, s velkou pravděpodobností je však čeká poslední zápas tam, kde se staly legendami.

Právě dva posledně jmenovaní se vrací do sestavy po distanci, který si odpykali v utkání proti Realu Madrid. Naopak chybět budou (krom dlouhodobě chybějících) nově zranění Eidur Gudjohnsen a Sylvinho a vykartovaní Xavi s Rafaelem Márquezem.

To Mallorca je na tom úplně jinak - mnohem lépe. Jsou sedmí, Intertoto už je takřka jistotou, ale může být i více, a sice Pohár UEFA. Ale chce to vyhrát, což se však v Ciudad Condal Mallorčanům už pět sezón nepodařilo. Na druhou stranu, kdy jindy narazí na Barcelonu tak psychicky na dně?

Kouč Manzano může oproti svému kolegovi počítat se stejnými hráči, kteří nastoupili v posledním kole proti Osasuně Pamplona. Navíc by se v základu mohl objevit Ariel Ibagaza, klíčový muž týmu z Baleárských ostrovů.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.70 - 5.30

Real Betis - Sevilla FC

Na programu předposledního kola je i jedno hodně vypjaté derby, Real Betis hostí FC Sevilla. Kromě tradiční rivality bude souboj okořeněn snahou hostů dostat se na čtvrté místo zaručující předkolo Ligy mistrů. Není tedy pochyb o tom, že zápas o krále Sevilly bude nabitý emocemi.

Betis si v minulém kole zajistil definitivně záchranu, přesto do utkání rozhodně nenastoupí bez motivace. Kromě touhy nechat odvěkého rivala bez Ligy mistrů chtějí zelenobílí odčinit i ostudnou prohru 0:3 z prvního zápasu. Navíc by výhra v derby byla parádní tečkou za jinak nemastnou neslanou sezónou. Nejlepší střelec týmu Edu ještě není stoprocentně fit a je pravděpodobné, že nastoupí až v průběhu druhé půle. Trenér Chaparro tak bude v útoku od začátku sázet na Argentince Pavoneho. Domácí se můžou spolehnout na podporu věrných fanoušků, kteří je budou od první minuty hnát za vítězstvím.

Sevilla se nachází v dobré pohodě, jelikož v posledních dvou utkáních dokázala dvakrát vyhrát a neinkasovat. Hosté hrají v neděli o hodně – zajistit si definitivně umístění zaručující Pohár UEFA a možná, pokud zaváhá Atlético Madrid, také proniknout na čtvrté místo a tím do Ligy mistrů. Do zápasu tedy nastoupí s obrovskou motivací. Trenér Jiménez zatím dobře skrývá karty a tak není jisté, jaká základní jedenáctka nakonec vyběhne na stadion Ruiz de Lopera. Určitě ale nebude moci počítat s Adrianem, který o derby přijde kvůli karetnímu trestu. Naopak do středu zálohy se vrací Keita.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.30 - 1.95

CA Osasuna - Real Murcia

O záchranu bojující Osasuna hostí na Estadio Reyno de Navarra Murcii, která se již najisto v příštím ročníku Primera Division neobjeví.

Pamplona je v tabulce na poslední nesestupové příčce, jen o skóre před osmnáctou Huelvou. Osasuna tak musí v duelu s Murcií nutně bodovat, ovšem její forma je velice špatná, v posledních čtyřech duelech neuhráli svěřenci kouče Angela Zigandy ani bod. "Ačkoli to zní tvrdě, jestliže neporazíme Murcii, tak si zasloužíme spadnout do Segunda Division. Zápas proti Murcii bude boj na život nebo na smrt," řekl na tiskové konferenci záložník domácího celku Juanfran. Kouč Ziganda se bude muset v utkání obejít bez Javiera Portillla, Javi Garcii, Ludovica Delporteho a Xaviera Margairaze.

Sestupující Murcia nemá o co hrát, neboť už před minulým kolem bylo jisté, že sestupuje. Ve středečním zápase s Athleticem na domácí půdě však Murcia nepodala vůbec špatný výkon a Bilbau podlehla až díky brance sedm minut před koncem. "Nejlepší věcí pro klub je, aby sezona skončila co nejdříve a vše upadlo v zapomnění," vysvětlil kouč Javier Clemente, jenž by měl zůstat na lavičce Murcie i v příští sezoně. Abderrahman Kabous, Pablo Garcia a Curro Torres - tito tři fotbalisté by do nedělního duelu neměli zasáhnout.

CA Osasuna - pravděpodobná sestava:

Ricardo - Azpilicueta, Cruchaga, Josetxo, Monreal - Punal, Astudillo - Juanfran, Viana, Plašil - Dady.

Real Murcia - pravděpodobná sestava:

Carini - De Coz, Ochoa, Maranon, Pena - Mejia, Richi - Goitom, Lucas, Dani - Alonso.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Real Valladolid - Getafe CF

Tak kdo tedy doplní Murcii a Levante? Valladolid a Getafe mají právě šanci si ve vzájemném duele zajistit, že se jich to týkat nebude. Domácí mají dvě kola před koncem náskok na osmnácté sestupové místo tři body, hosté pak dokonce pět. Z toho vyplývá jedno – oba mají vše ve svých rukou.

Pokud patnáctá Pucela vyhraje, může jít nováček soutěže do posledního kola s klidným srdcem, záchrana a tedy celosezónní cíl bude splněn. Kouč Mendilibar nebude moci počítat s Nigerijcem Ogbechem, který se zranil v minulém kole proti Betisu Sevilla, ani s vykartovanými Cifuem a Barajou.

Hostující Getafe, v současnosti na třináctém místě, by se jistě spokojilo i s remízou, výhra se konec konců zdá značně nepravděpodobná. Vždyť Valladolid doma již čtyři zápasy neprohrál, svěřenci Michaela Laudrupa naopak stejný počet utkání hledají tři body na hřištích soupeřů.

Hráči Getafe si moc xobře uvědomují, že i když se situace zdá být velmi příznivá, zatím parádní sezóna se v závěru ještě může pořádně zkazit, přehnaný optimismus se tedy očekávat nedá. Laudrupovy ovečky se navíc budou chtít pomstít za debakl z prvního vzájemného utkání sezóny, kdy prohráli 0:3.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.10 - 3.30

Athletic Bilbao - Racing Santander

Racing Santander přijíždí do Bilbaa, kde na něj číhá nažhavený Athletic. Domácí se chystají pomstít za vyřazení ze čtvrtfinále Copa del Rey, Kantábrijci pro změnu útočí na historický postup do Poháru UEFA. Pokud se to podaří, kouč Marcelino by si v Santanderu zasloužil vlastní sochu.

Racing skutečně stojí před jedním z nejdůležitějších utkání své historie. K postupu do Evropy mu stačí jediné – dopadnout lépe než Mallorca, která hraje na hřišti Barcelony. Kouč Marcelino, jeden z největších trenérských talentů v Evropě, může počítat s Jorge Lópezem, který si již odpykal jednozápasovou stopku. Je to dobrá zpráva hlavně proto, že jeho náhradník Pablo Álvarez je zraněný. Horší zprávou je zranění Ayozeho, do hry se dostane asi Marcano.

Krom odplaty za Copa del Rey, po které volal Aritz Aduriz, mají Baskové i jiné cíle – jedná se o poslední zápas sezóny na San Mamés, skvělí fanoušci by si jistě zasloužili vítěznou tečku, v obrazu stále je i pohár Intertoto. Trenér Joaquín Caparrós počítá v sestavě s Ustaritzem, který chyběl tři utkání, Luis Prieto si tedy odpočine na lavičce.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.20 - 2.55

UD Almería - Recreativo Huelva

Jedno z překvapení letošní sezony z Almerie doma přivítá Huelvu, pro kterou jde o existenční zápas - případnou porážkou by se jí totiž hodně vzdálila záchrana v Primera Division.

Recreativo v současné době okupuje první sestupovou příčku se stejným bodovým ziskem, jaký má na svém kontě sedmnáctá Osasuna. Huelvu tlačí bota především v útoku, což se ukázalo i v posledních dvou zápasech, příliš slavné to není ani v obraně.

"Pokud získáme z posledních dvou zápasů šest bodů, zachráníme se," zná cestu k úspěchu kouč Manuel Zambrano, jehož tým v posledním kole doma přivítá Valladolid. V sestavě hostujícího týmu se určitě neobjeví Rafael Barber, daleko citelnější je ale absence Carlose Martinse. Huelvě nenahrává ani bilance na hřišti Almerie, z posledních třech zápasů si domů odvezla jenom jeden bod.

Almeria v polovině dubna přehrála Villarreal a Sevillu a vypadalo to na atak pohárových příček, poté ale přišel útlum a zisk jednoho bodu z dalších třech zápasů tým srazil do klidného středu tabulky. I to je ale pro nováčka úspěch, vždyť Almeria měla podle původních předpokladů bojovat o záchranu.

"Poslední zápasy se nám sice nevydařily, ale ať už se do konce stane cokoliv, odehráli jsme skvělou sezonu a na své hráče mohu být pyšný. V posledním domácím zápase nechceme jenom vyhrát, ale také potěšit fanoušky dobrým výkonem," naznačil trenér Unai Emery, že jeho tým nedá soupeři nic zadarmo.

Po karetním trestu se do domácí sestavy vrací Bruno Sartor, distancovaní ale jsou Carlos Garcia a Corona a otazník visí nad startem Mela.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.65

Villarreal CF - Espanyol Barcelona

Villarreal už má jisté druhé místo v tabulce a také start v Lize mistrů. Na duel s Espanyolem se tak může chystat v klidu, stejně tak hosté, díky špatným výsledkům posledních kol ztratili reálné šance na evropské poháry.

Barca se potápí, Villarreal je dvě kola před koncem sedm bodů před ní a zároveň deset bodů za mistrovským Realem Madrid. Villarreal ale před sezonou tak vysoko odborníky tipován nebyl. Riquelme nehrál, navíc v lednu odešel do Boky Juniors, Pires byl velkou část sezony zraněný. Ale povstaly jiné hvězdy. Nihat Kahveci a Giuseppe Rossi hrají dobře v útoku a střílí branky. Do staré formy se rozehrál i záložník Marcos Senna. Gólman Diego López přišel z mládežnického týmu Realu Madrid jen za 6 milionů eur, ale chytá výborně a zájem o něj mají větší kluby. Poslední čtyři zápasy Villarreal vyhrál, tři body se očekávají i v neděli. Kouč Pellegrini má k dispozici kompletní kádr, vyjma dlouhodobě zraněného Fuentese.

Espanyol je nyní jedenáctý, v klidném středu tabulky. Před čtyřmi měsíci byli Los Pericós štikou ligy a senzačně útočili na účast v Lize mistrů, nyní se trápí. Kouč Ernesto Valverde byl skloňován ohledně možného odchodu do Barcelony, nyní má nahnutou pozici v Espanyolu. Čtvrteční prohra s Atlétikem byla už devátým zápasech bez vítězství, navíc tým téměř nestřílí branky. Tamudo je zraněný a Ewerthonovi se zatím nedaří. Pryč je skvělá forma Riery či Luise Garcíi. Pro tento zápas jsou na marodce Moises Hurtado, de la Peňa, Raúl Tamudo a Alberto Serran.

Villarreal CF - pravděpodobná sestava:

D. López - Javi Venta, Gonzalo, Godín, Capdevila - Mati Fernandez, Senna, Eguren, Cani - Tomasson, Nihat

Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:

Kameni - Zabaleta, Lacruz, Jarque, Chica - Coro, Angel, Hurtado, Riera - Luis García, Jonathan Soriano

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 5.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Atlético Madrid - Deportivo La Coruña

Atlétiko Madrid hostí v nedělním programu Deportivo La Coruňa a pro domácí může nastat takřka historická chvíle. Dosavadní výsledku týmu z hlavního města byly rozkolísané, po výhrách nad Huelvou a Espanyolem stačí nyní Los Colchoneros porazit i Depor a dostanou se po dlouhých třinácti letech zpět do Ligy mistrů.

Nevadí ,že by šlo zatím jen o předkolo. Navíc se Atlétiko v tabulce přiblížilo na tři body Barceloně, tudíž by mohlo skončit ještě i třetí. Toto je nejlepší úmístění Atlétika od sezony 1995/96, kdy naposledy slavilo mistrovský titul. Pátá Sevilla nyní ztrácí dvě kola před koncem tři body a Atlétiko má lepší bilanci vzájemných zápasů. Proto stačí domácím už jen jednou vyhrát. Po karetním trestu je zpátky Raúl García, ale na lavici hříšníků ho vystřídá Perea. Kolumbijec má navíc zraněné rameno, na jeho místě se tak objeví Zé Castro nebo Eller. Do hry by se navíc mohl vrátit křídelník Simao, stále zraněni jsou Reyes a Motta.

Ale SuperDepor má dobrou formu, sám útočí na poháry a mohl by to tak být zajímavý zápas. Nyní je osmý, na sedmou pozici, kde je momentálně Mallorka a z níž se jde do Intertota, ztrácí jen pouhý bod. Na šestý Santander už body čtyři. Dlouho se trápil galicijský tým v sestupovém pásmu, jarní finiš má ale úžasný a rád by formu potvrdil postupem do evropských pohárů. To vše díky devíti výhrám v posledních dvanácti zápasech a zkušenosti kouče Miguela Angela Lotiny. Tým se ale musí poprat s těžkým losem, kromě Atlétika jej ještě čeká v posledním zápase sezony Villarreal. V minulém kole Depor porazil Levante, mrzet ho ale může předchozí prohra v Zaragoze. Snad konečně zdráv je Valerón, zahrál si už 30 minut v minulém zápase proti Levante. Oproti poslednímu zápasu by mohly být dvě změny v základní sestavě. Na hrotu by mohl být opět Xisco, na prvé straně zálohy Juan Rodríguez.

Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:

Leo Franco – Antonio López, Zé Castro, Pablo, Pernía – Maxi, Camacho, Raúl García, Simão – Forlán, Agüero

Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:

Aouate – Manuel Pablo, Lopo, Amo, Coloccini, Filipe – Rodríguez, de Guzman, Sergio, Lafita – Xisco

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.56 - 3.50 - 5.65

Tip EuroFotbal.cz: 1

Levante UD - Valencia CF

Předposlední kolo španělské nejvyšší soutěže nabídne valencijské derby mezi domácím Levante a Valencií.

Díky vítězství v minulém kole na domácím stadionu nad Zaragozou se Valencia v tabulce posunula na třináctou příčku a de facto se zachránila. Ke stoprocentní jistotě jí stačí uhrát bod na Ciudad de Valencia. Netopýři tak mají pod koučem Salvadorem Gonzalezem statistiku dvou domácích vítězstvích a jedné porážky mimo Mestallu. "Voro", jak se Gonzalezovi přezdívá, bude v utkání muset oželet služby Emiliana Morettiho, Fernanda Morientese, Marca Caniery a Vicenteho, všichni jsou zranění. Mimo hru je i suspendovaný záložník David Silva, jenž v duelu se Zaragozou uviděl červenou kartu.

Hráči Levante už sice mají tři kola jistotu sestupu do Segundy Division, jejich výkony však nejsou určitě ostudné. Před týdnem dokázal klub z valencijského předměstí uhrát bod s Espanyolem a v týdnu prohrál díky brance tři minuty před koncem 0:1 s Deportivem, které má úžasnou jarní formu. Do utkání nastoupí Levante bez Davida Casteda, Miguela Angela Lozana, Damiana Tommasiho a Shoty Arveladeho, kteří jsou zranění. Vykartovaní jsou Alvaro Maior a Matthieu Berson.

Levante UD - pravděpodobná sestava:

Reina, Descarga, Armando, Serrano, Rubiales, Fuego, Juanma, Saul, Leon, Courtois, Geijo

Valencia CF - pravděpodobná sestava:

Hildebrand, Miguel, Helguera, Albiol, Alexis, Joaquin, Marchena, Baraja, Mata, Zigic, Villa

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.30 - 3.45 - 1.60

Tip EuroFotbal.cz: 2

Real Zaragoza - Real Madrid

Již jistý letošní mistr La Ligy Real Madrid pocestuje na hřiště zachraňující se Zaragozy. V předposledním kole Primera División musí domácí na svém stadionu bezpodmínečně bodovat. Bílý balet naopak může hrát uvolněně, neboť má na čele tabulky již nedostižný náskok.

Pouhopouhý bod dělí Zaragozu od propasti sestupu. Pro ambiciózní tým zajisté velké překvapení, které skrývá pro aragonský celek jedinou nutnost: vyhrát. Zaragoza se potýká s nevyrovnanými výkony, ač z posledních šesti zápasů prohrála jen jeden a to ten poslední ve Valencii.

To Real Madrid má jiné, příjemnější starosti, posledních pět zápasů vyhrál a se svým soupeřem neprohrál dokonce v deseti střetnutích. Navíc ho hřeje na srdci vysoká výhra v posledním zápase s Barcelonou. To vše umožňuje Bílému baletu značně pozměnit sestavu a dát příležitost méně využívaným hráčům. Naproti tomu Zaragoza musí postavit to nejlepší, co má.

Trenér Zaragozy Manolo Villanova nebude moci počítat s Cuarterem, Generelem, Chusem Herrerou a čerstvě zraněným Diogem. Na soupisku se naproti tomu vrací Zapater, Sergio, Celades, Matuzalem, Aimar a Diego Milito.

"Los maňos" vyběhnou na trávník s tím nejlepším, co mají. V brance bude stát veterán César Sánchez, před ním se poskládá obranná formace Zapater – Sergio – Ayala – Paredes. Středový dvojblok bude mít složení Matuzalem–Celades, na krajích zálohy se objeví Sergio García a Aimar. Údernou útočnou dvojici pak vytvoří Diego Milito a Oliveira.

Kouč staronového mistra La Ligy Schuster bude šetřit několik opor, hlavně Casillase a Raúla. Kvůli trestu nebudou hrát obránci Pepe a Heinze, fyzické obtíže zabrání v účasti Robbenovi a Gagovi. V nominaci jsou už naopak uzdravený Metzelder a karetní hříšník Cannavaro.

Úvodní jedenáctka Bílého baletu by proto měla mít tuto podobu. Do branky se po dlouhé době postaví Dudek. Stoperská dvojice bude kombinací zkušeností a dravého mládí v podobě Cannavara a Ramose. Na krajích nastoupí Torres a Marcelo. Jediný defenzivní štít bude Diarra, před ním bude tvořit hru trojice Robinho – Guti – Sneijder. Útok budou mít na starosti Higuaín a Van Nistelrooy.

Utkání na stadionu La Romaleda zahájí hvizd rozhodčího Péreze Lasy ve 21.00 CET.

Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:

César - Zapater, Sergio, Ayala, Paredes - S.García, Matuzalem, Celades, Aimar - D.Milito, Oliveira

Real Madrid - pravděpodobná sestava:

Dudek - Torres, Ramos, Cannavaro, Marcelo - Diarra, Sneijder, Guti, Robinho - Higuaín, Van Nistelrooy

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.75 - 3.25

Tip EuroFotbal.cz: 0

Reklama