Hlavní obsah

Titul: Manchester nebo Chelsea? Záchrana: Fulham, Reading nebo Birmingham?

EuroFotbal.cz

Přišel den, na který se těší celá Anglie. Poslední ligové kolo, vyvrcholení sezóny, rozhodnutí o titulu. Manchester United nebo Chelsea? Rudým Ďáblům stačí uhrát ve Wiganu stejně nebo více bodů, než Blues doma s Boltonem. Hraje se i o záchranu, o jediné místo nad sestupovou propastí si to na dálku rozdají Fulham, Reading a Birmingham.

Článek

West Ham United - Aston Villa  (neděle 16:00)

Aston Villa šokovala minulou sobotu celou Anglii nečekanou domácí prohrou s Wiganem, svou reputaci si nyní chce napravit proti West Hamu United.

Villans před osudným zápasem s Latics hráli vynikající ofenzivní fotbal s velkým počtem vstřelených gólů. Ve čtyřech zápasech nastříleli sedmnáct branek a souboj s týmem z nižších pater tabulky měl prodloužit sérii bez prohry na číslo pět. Jenže nestalo se tak a svěřenci kouče O’Neilla prohráli po dvou gólech Antonia Valencii z druhého poločasu 0:2. Na Everton tak ztrácí tři body, ten navíc nyní hraje na domácím hřišti.

Šestá příčka zaručuje "pouze" Pohár Intertoto, i s tím se ale Villans spokojí. "Zápas s WHU je velmi důležitý. Pokud vyhrajeme, můžeme skončit pátí, což by bylo skvělé, jenže naopak bychom mohli z pohárových pozic vypadnout úplně," ví kouč O’Neill. Ten bude tentokrát postrádat Craiga Gardnera a Curtise Daviese.

Obraně Kladivářů určitě nahání největší hrůzu Ashley Young. Tento mladý talent byl dokonce vyhlášen největší hvězdou měsíce dubna a má nemalý podíl na skvělých výkonech svého mužstva. West Ham ale chce za každou cenu udržet svou desátou příčku, a to i navzdory absencím.

Problém s početnou marodkou trápí kouče Curbishleyho od začátku sezóny a ani během jejího průběhu se nezlepšil. Bellamy, Dyer, Davenport, Quashie, Ljungberg, Collins, Bowyer ani Gabbidon do utkání na sto procent nezasáhnout. Nad starty Antona Ferdinanda, Upsona, Ashtona, Etheringtona a Spectora visí otazníky.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 3.15 - 2.25

Wigan Athletic - Manchester United

Jeden ze dvou nejsledovanějších zápasů se odehraje na JJB Stadium, kam zajíždí o titul bojující Manchester United. Tomu stačí k jistotě zisku mistrovské trofeje jakákoliv výhra.

Opravdu raritní situace na čele tabulky se naskytla v tomto roce. Do posledního kola šly naposledy dva týmy na stejné bodové úrovni přesně před 40 lety. Tenkrát v tomto souboji figuroval taktéž Manchester United, jenže tehdá byl on v letošní pozici Chelsea, čili o skóre za svým sokem, Manchesterem City. Ten porazil Newcastle 4:3 a ManU dokonce podlehlo Sunderlandu, takže nebylo co řešit. V této sezoně by měla mít poslední letošní duel papírově o něco lehčí Chelsea, když hostí Bolton. Ačkoliv Wigan nemá o co hrát, je jasné, že se bude chtít bývalý skvělý hráč Manchesteru a nyní lodivod Latics, Steve Bruce, proti Red Devils vytáhnout a řádně jim zkomplikovat cestu za titulem. Na druhou stranu připadá v úvahu také možnost, že fakt, že Bruce přeje titul více Manchesteru, poněkud ovlivní výkon jeho hochů. O pravděpodobnosti takové spekulace si udělejte obrázek sami.

Kromě jubilejního desátého titulu Manchesteru v historii klubu může dojít i k oslavě jiného rekordu, respektive jeho vyrovnání, a to bez ohledu na výsledek zápasu. Záleží akorát na tom, zda Ferguson postaví Ryana Giggse či ne. Případným startem by totiž legendární Velšan vyrovnal rekord Bobbyho Charltona v počtu odehraných zápasů za Manchester.

ManU prohrálo v úplném závěru loňského ročníku s West Hamem, dříve však naplno bodovalo v posledním kole 10krát z 15 pokusů. Wigan při příznivé konstelaci hvězd může ještě pomýšlet na 12. pozici, přinejhorším se umístí patnáctý. Spíše je však pravděpodobné to "přinejhorším", neboť Wigan ještě nikdy ve své historii neporazil klub z Velké čtyřky a je jediným účastníkem letošního ročníku Premier League, který doposud nesebral ManU ani bod. Kdo ví, třeba tuto černou sérii prolomí Brucovi hoši právě v tento pro Manchester osudový den.

Kevin Kilbane sice už vyléčil bolavá záda, přesto již dříve avizoval, že si raději v neděli odpočine. Obránci Mario Melchiot a Erik Edman jsou stále mimo.

Kanonýr Manchesteru Wayne Rooney se zatím necítí na start od úplného začátku, místo na lavičce by však měl zaujmout. Nastoupit by měl stoper Vidič, zatímco Saha chybí nadále.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 13.00 - 5.25 - 1.20

Sunderland AFC - Arsenal FC

Arsenal už na druhé místo jistojistě nedosáhne, proto může v tomto utkání se Sunderlandem hrát svou hru. Ofenzivní fotbal můžeme čekat i od Black Cats, jež na druhou stranu mají jistou záchranu.

Konečně Sunderland našel toho správného trenéra, zdá se. Roy Keane dovedl Black Cats k nejlepšímu umístění za posledních sedm let a to je to, na co v tomto tradičním fotbalovém městě s napětím čekali. Zajímavé však je, že Sunderland ještě nikdy v posledním kole Premier League nevyhrál a podle papírových předpokladů by se mu to nemělo podařit ani teď. Postaví se mu totiž Arsenal, jenž v rámci Premier League naposledy šestkrát Black Cats přemohl a pokaždé dokonce skóroval minimálně třikrát. Minule na podzim vyhrál díky dvěma trefám Van Persieho 3:2. Sunderland se nemůže také chlubit obecnou formou za poslední dobu. Čtyři minulá kola a z toho tři prohry, to není věru dobrá bilance. Jenže zabrousíme-li dále do minulosti, přeci jen to není tak hrozné. Sunderland totiž z posledních sedmi pokusů uspěl naplno čtyřikrát. A pokud se mu povede skórovat jako prvnímu, je letos zárukou, že neprohraje (9 výher, 3 remízy, žádná prohra), to je také chvályhodná statistika.

Arsenal se dostal s koncem sezony opět do formy. Přestože poslední vítězství nad Evertonem zachraňovala až v závěru hlavička Bendtnera, stále tímto Kanonýři navázali na dvě předchozí suverénní vítězství – nad Derby a Readingem. Gunners i letos dělají čest své přezdívce, čili střílejí jeden gól za druhým. Pyšní se druhou nejlepší ofenzivou v lize, vůbec nejčastěji skórují v poslední čtvrthodině utkání (28krát) a vždy dali gól během minulých osmi zápasů.

Teď však budou Arsenalu chybět hned tři ofenzivní motory mužstva. Hleb je suspendovaný, Rosický dlouhodobě zraněný a Fabregas bude mít co dělat, aby stihl bez problémů přípravu na Euro. Krom toho je start nejistý u Van Persieho. I proto tak Wenger dává šanci vyniknout mladíkům Gibbsovi a Randallovi, oba by si měli připsat alespoň pár minutek na hřišti.

Na druhé straně se chystá ke své derniéře před návratem z hostování do Manchesteru United Evans. Od začátku ledna nehrál Wallace, který je na prodej, i on by se prý mohl dočkat jarního debutu. Bardsley a Etuhu jsou zranění.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.60 - 1.70

Tottenham Hotspur - Liverpool FC

Poslední kolo se na White Hart Lane dohraje v poklidu a zřejmě bez větších emocí. Liverpool už o své čtvrté místo nepřijde, Tottenham naopak letos neskončí hůř jak jedenáctý.

Spurs ovšem mohou přeskočit desátý West Ham United, stačí jim k tomu dvě věci – jejich výhra nad Liverpoolem a jakékoliv zaváhání Kladivářů v utkání s Aston Villou. Svěřenci kouče Ramose sice neprohráli již pět utkání v řadě, spokojení ale v žádném případě být nemohou. Hned čtyři jejich zápasy skončily remízou a až v minulém kole si konečně připsali plný bodový zisk, a to když vyhráli na Madejski Stadium proti Readingu 1:0.

Na vítězství nad Liverpoolem ale čekají řádnou porci zápasů, konkrétně sedm. Ukončit tuto sérii budou však nyní muset bez své jedničky Paula Robinsona, který se opět zranil. V bráně se tak s největší pravděpodobností objeví Radek Černý. I nadále jsou mimo hru Bale, Assou-Ekotto, King a nyní také Lennon.

Liverpool neprohrál šest utkání v řadě a i díky tomu si zajistil klidný konec sezóny a předkolo Ligy mistrů pro příští sezónu. Právě v nadcházejícím ročníku by chtěl opět zaútočit na titul a začíná se zajímat o posily. Nejvážněji se mluví o Garethu Barrym, kapitánovi Aston Villy, jenž je s odchodem na Anfield Road často spojován. Rafa Benítez se také údajně zajímá o Seydou Keitu, na odchodu je naopak dlouhán Peter Crouch.

V posledním letošním utkání bude chtít Liverpool napravit podzimní remízu 2:2, kterou zachranil až v nastaveném čase Torres. Zcela jistě se však musí obejít bez dlouhodobě zraněného stopera Aggera. O moc lépe na tom nejsou ani Harry Kewell a Fabio Aurelio. V minulém utkání se na hřišti neobjevil ani Martin Škrťel, tentokrát by ovšem měl být zdravotně v pořádku a s největší pravděpodobností nastoupí již od úvodních minut.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.15 - 2.50

Everton FC - Newcastle United

K zajímavé bitvě se schyluje v Goodison Parku. Tam v neděli zavítá zvedající se Newcastle, jenž sice už o nic nehraje, nicméně je vyznáním spíše ofenzivní tým, ostatně stejně jako Everton.

Toffees stačí jediný bod k jistotě uhájení páté pozice zajišťujícího přímý postup do 1. kola Poháru UEFA. Když by se Evertonu nepovedlo bodovat, ještě je tu alternativa v podobě zaváhání Aston Villy, která by měla za následek též setrvání liverpoolského klubu na stávající příčce. Pokud Toffees vyhrají, vydolují už 800. bod v historii Premier League, na druhé straně budou Magpies usilovat o zisk (v případě výhry) jubilejního 1000. poválečného bodu.

Newcastle na podzim zvítězil, když v poslední minutě skóroval Owen, a celkově se mu proti Evertonu daří. Letos usiluje už o čtvrté dvojité vítězství nad Toffees v historii Premier League, zároveň však první po dlouhé době – od sezony 2001/02, kdy Straky svého soupeře zválcovaly v celkovém poměru 9:3.

Na předzápasové konferenci se domácí manažer David Moyes pustil do rozboru právě končící sezony. "Prožili jsme opravdu dobrý ročník, ale my z něj chceme udělat ročník vynikající. Naše hra se zápas od zápasu zlepšovala a hráči každým utkáním rostli," chválí své svěřence perspektivní skotský kouč. Následně Moyese takřka zopakoval i jeho protějšek Kevin Keegan, když se (raději) o svém týmu nijak nerozhovořil.

Everton má za sebou trochu nešťastnou porážku od Arsenalu a celkově se mu poslední dobou nedaří, naplno nebodoval už pětkrát. Zvláště na jaře však platí Moyesův soubor za disciplinovaný směrem dozadu, spolu s Chelsea inkasoval nejméně branek ze všech účastníků Premier League (10).

Newcastle v minulém kole nestačil na Chelsea, která ho porazila 2:0 a přerušila tak obdivuhodnou sérii sedmi zápasů bez porážky. Straky se tak definitivně otřepaly z katastrofálního podzimu potažmo i začátku jara a i tento neúspěch v duelu s Chelsea, bojující o titul, svěřence Kevina Keegana jen těžko vykolejí.

Stejně tak zřejmě Magpies nezastaví ani neustále velký počet marodících borců. Achilovka nepustí v neděli do hry Marka Viduku, mimo hru je taktéž Barton. Keegan nebude riskovat ani obnovení zranění u ne docela vyléčeného Milnera.

David Moyes zřejmě nebude trhat základní jedenáctku, která vyběhla minulý víkend vzdorovat Kanonýrům, neboť marodku nikdo "neposílil" ani čerstvě neopustil. Což znamená, že kapitán Phil Neville nadále setrvá v záloze a jeho místo na pravém beku zaujme znovu Hibbert.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.30 - 4.45

Portsmouth FC - Fulham FC

Fulham má narozdíl od svých soupeřů Readingu a Birminghamu záchranu ve svých rukou. Pokud se ale nechce spoléhat na cizí výsledky, musí vyhrát na hřišti Portsmouthu.

Ten šel v poslední době výkonnostně značně dolů, už měsíc čeká na ligové vítězství, poslední tři zápasy navíc prohrál. Kouč Redknapp své svěřence více než na 38. kolo připravuje na FA Cup, kde je už 17. května čeká velké finále proti velšskému Cardiffu. V případě vítězství si zajistí účast v Poháru UEFA.

Cottagers se proti Pompeys moc nedaří. V pětileté historii vzájemných zápasů nad mimi vyhráli jen dvakrát, z Fratton Parku si tři body nikdy neodvezli. Nyní mají ale velkou příležitost to změnit, jelikož je dost možné, že Redknapp bude své největší hvězdy šetřit, aby u nich nedošlo k nějakému zranění. Pro toto utkání se ale bude muset zřejmě obejít bez služeb svých dvou největších hvězd Sola Cambella a gólmana Davida Jamese.

S Fulhamem to dlouhou dobu bylo hodně špatné, málo lidí věřilo v jeho záchranu, nyní ale vše vypadá mnohem růžověji. Narozdíl od konkurentů mu může stačit za určitých okolností i remíza, s tou se ovšem kouč Hodgson rozhodně nespokojí. Optimismus do žil mu vlévají také nedávné výsledky jeho týmu. Z posledních čtyř utkání vytěžil hned devět bodů, nestačil akorát na čtvrtý Liverpool.

Do karet anglickému kouči také hraje zcela kompletní tým, v pořádku je po dlouhé době konečně i finský útočník Jari Litmanen.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.15 - 3.25 - 2.10

Derby County - Reading

Derby County se loučí s prvoligovou příslušností s ostudou. Nikdy nebyl nováček na Premier League připraven tak špatně. Teď hostí Reading, který stále ještě hraje o záchranu.

Žádný klub neměl za celých 16 let historie Premier League tak špatnou sezonu jako letos Derby. Přesto může Rams těšit bonus za poslední místo v podobě 30 milionů liber. Celkově letošní trapné působení Derby v první lize vyneslo nováčkovi téměř 53 milionů, což vskutku není k zahození. Berani jako tradičně drží šňůru proher, která v tuto chvíli čítá pět zápasů, krom toho navíc v minulých 4 střetnutích nasázeli soupeři Rams 17 gólů. Derby má jistotu sestupu už od 29. března a asi nikoho nepřekvapí, že i tímto stanovilo další nechvalný rekord – nejrychlejší degradace, když překonalo výkon Leicesteru o osm dní. Už teď je také jasné, že vymaže z historických tabulek Sunderland z ročníku 2005/06 jakožto tým s nejmenším počtem získaných bodů. Před posledním kolem na sunderlandských 15 ztrácí Derby čtyři body.

V rámci Premier League se tyto dva kluby potkávají vůbec poprvé na Pride Parku, dříve byl úspěšnější Reading, stejně jako letos. Na podzim brankou Doylea vyhrál 1:0 a nyní obhajuje třetí dvojnásobné vítězství nad Derby v klubové historii. Dříve se to Royals povedlo v sezonách 2003-04 a 1994-95.

Reading je přeci jen úspěšnější i celkově v této sezoně, nejen ve vzájemných duelech, i když by mohl být výsledek jeho snažení nakonec stejný jako u Derby. Momentálně totiž Royals okupují 18. příčku, čili první sestupovou a musí na Pride Parku udělat lepší výsledek než Birmingham doma s Blackburnem, popřípadě Fulham ve Fratton Parku. Zdá se tedy, že má Reading výhodu v soupeři, ale i Derby, leč jistojistě sestupuje, bude chtít fanoušky podarovat na závěr zpackané sezony co nejlepším výsledkem. Navíc Royals se nebude Berany porážet lehko i z jiného důvodu. Již šest zápasů v řadě neskórovali a jak asi bez vstřelené branky vyhrát, že?

Třeba Readingu pomůže Marek Matějovský, který má podle Stevea Coppella pomoci jeho mužstvu více tvořit hru a dostat soupeře pod tlak. Toho by měl ve středu záložní řady namísto defenzivního Bikeyho doplnit Harper. Jediným hráčem okupujícím marodku Readingu je Glen Little a to ještě jeho start nelze úplně vyloučit.

Do sestavy Derby se ještě na poslední kolo vrací z různých hostování Bywater, Pearson, Camara, Teale a Nyatanga. David Jones je v pořádku, otazník visí nad startem McEveleyho. Leacock, Stubbs, Barnes, Mills a Davis jsou stále mimo hru.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.65 - 3.60 - 1.55

Middlesbrough FC - Manchester City

Middlesbrough je zachráněno, Manchester City si Pohár Intertoto v příští sezóně jistě nezahraje, přesto uvidíme především ze strany Citizens honbu za třemi body.

Deváté místo totiž není pro kouče Erikssona, kterého zřejmě čeká poslední zápas na lavičce Manchesteru, dostatečně uspokojivé. Rád by viděl v tabulce svůj tým na vyšších příčkách. "Hráči i v současnosti tvrdě pracují, jelikož chceme skončit co nejlépe. Do Middlesbrough s námi opět navíc odcestuje hodně fanoušků a rádi bychom jim na závěr sezóny předvedli dobrý výkon," prohlásil švédský kouč. "Ovšem jsem si jistý, že s podobným cílem půjde do utkání také Boro," dodal Eriksson.

Předsezónním cílem hostů bylo dostat se do evropských pohárů, ligová pozice tento cíl nesplní, ale i přesto si Manchester zahraje Pohár UEFA. Anglie totiž vyhrála soutěž služnosti a nejslušnějším týmem v Anglii je právě City, zahraje si tak předkolo Poháru UEFA.

Citizens letos střídají úspěšné období s neúspěšným a nejsou si schopni dlouhodobě udržet formu. Poslední utkání toho důkazem: po dvou porážkách přišly dvě výhry, nyní ovšem opět dvakrát odcházel Manchester ze zápasu bez bodového úspěchu. Proti Middlesbrough navíc nenastoupí mladíci Onuoha, Božinov a Micah Richards.

Jednou z nejdůležitější součástí domácího týmu se v letošní sezóně stal záložník David Wheater, jenž je velmi překvapen, že odehrál v podstatě všechny zápasy. "Jsem teď trochu unavený, protože jsem nebyl zvyklý nastupovat tak často," prohlásila naděje týmu Garetha Southgatea. "Ovšem jsem šťastný, že dostávám šanci," dodal ihned Wheater.

21letý Angličan se určitě objeví na hřišti i tentokrát. Podobné štěstí ale rozhodně nemá egyptský kanonýr Mido, který toho letos za Middlesbrough moc nenahrál. Také jeho krajan Mohamed Shawky není schopen nastoupit, i start Roberta Hutha je velmi nepravděpodobný.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.15 - 3.50

Birmingham City - Blackburn Rovers

Birmingham se po poslední porážce s Fulhamem nachází až na předposlední příčce a moc šancí na záchranu se mu rozhodně nedává, zvlášť když jej nyní čeká Blackburn, který stále sní o kvalifikaci do pohárové Evropy.

Oba týmy mají i kolo před koncem o co hrát. Už jen tento fakt slibuje skutečně zajímavý souboj. Z trojice Reading, Fulham a Birmingham je na tom posledně jmenovaný tým nejhůře. Kromě nejtěžšího soupeře má na kontě také nejméně bodů, tudíž ani vítězství mu nedává moc nadějí. Před koučem Alexem McLeishem tak stojí velký problém.

Birmingham navíc hrál v posledních zápasech skutečně špatně, díky čemuž se dostal do této nepříjemné situace. Především obrana si vedla hrůzostrašně a z minulých deseti kol ani jednou nedokázala udržet čisté konto. O to větší problém může být pro birminghamský klub zranění stopera Liama Ridgewella. Zdravotně špatně je na tom také James McFadden, jeho start ovšem není vyloučený.

Hosté jsou pravým opakem Birminghamu. Na závěr sezóny totiž chytili dobrou formu, především kanonýr Roque Santa Cruz, který táhne ofenzívu klubu a je s 19 brankami také nejlepším střelcem. V minulém kole vystřílel dvěma brankami výhru proti Derby County, týden předtím nad Portsmouthem a skóroval i proti Liverpoolu a Manchesteru United. Pro fanoušky se během jediné sezóny stal hlavní modlou a nadějí do budoucna.

Návrat hlásí hvězda minulého ročníku Benedict McCarthy, který nemohl nastoupit kvůli problémů s podkolenní šlachou. K dispozici bude i Christopher Samba, u kterého hrozilo, že se mu po utkání s Derby obnoví zranění stehna.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.30 - 3.20

Chelsea FC - Bolton Wanderers

O vítězi tohoto veledůležitého duelu, který ještě promluví do boje o titul, mezi fanoušky není pochyb. Přesto není radno Bolton podcenit, vzpomeňte, jak letos nečekaně přemohl Manchester. Nic tak není na Stamford Bridge rozhodnuto dopředu.

Chelsea musí bezpodmínečně získat minimálně o bod více v posledním kole, než její konkurent. Bez zajímavosti není fakt, že Chelsea se radovala v roce 2005 z prvního titulu po padesáti letech právě po výhře nad Boltonem. I jinak zpravidla Chelsea Trotters poráží. Těm musel v ojedinělém vyhraném duelu z roku 2003 pomoci Terry vlastním gólem. Loni však Wanderers na Stamford Bridge uhráli vynikající remízu 2:2, která by teď dosti nahrávala Manchesteru. V neděli se v Londýně odehraje jubilejní stý zápas mezi těmito dvěma kluby.

Bájná série Chelsea, když na svém hřišti nebyla poražena už 81 zápasů, by však neměla být do konce této sezony narušena. Ani v Lize mistrů už k tomu nemůže dojít, neboť v jejím rámci už si Blues zahrají akorát v Moskvě – v symbolickém finále s Manchesterem, se kterým bojují i o titul. Celkově je v lize navíc Chelsea neporažena už 21 utkání v řadě, což je letošní rekord.

Též Boltonu se v poslední době daří – čtyřikrát po sobě neprohrál, přesto není ještě matematicky zachráněn. Lepší skóre oproti konkurentům však dává Trotters vynikající výchozí pozici k záchraně. Tím pádem by jim pozice mezi anglickou elitou patřila nepřetržitě již osm let. Na Stamford Bridge však v posledním kole nepomůže trio borců ve složení Jaaskelainen, Gardner, Hunt, zato Campo s O’Brienem by měli být fit.

Opravdu jediným vážným problémem, co se týče absencí, je pro Avrama Granta nejistota startu Ricarda Carvalha, jehož trápí bolavá záda. Kalou by měl zase včas vyléčit poraněný kotník a také nastoupit, zatímco Cudicini nebude ani na lavičce.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 5.75 - 17.00

Reklama