Hlavní obsah

Kanada po roce proti Švédsku

Mistrovství světa v ledním hokeji nabízí identické semifinálové duely jako vloni. Opět platí i to, že se mezi nejlepší čtyři dostal i celek reprezentující hostitelskou zemi. Rusové vloni doma nevyhráli a dnes se budou snažit o odplatu proti Finsku. Kanada má zatím velmi dobré vyhlídky na to, aby loňský titul obhájila, ale musí dnes porazit Švédsko.

Článek

Domácímu mužstvu se dostalo dostatek pozornosti od diváků i díky tomu, že brzy vypadly všechny kluby z kanadských měst z bojů o Stanley cup. Mnoho hráčů se ovšem muselo s vidinou zisku tohoto poháru rozloučit a tudíž se rozhodli pokusit získat jiný. V zápasech s outsidery vykročila Kanada za svým cílem velmi jistě. Zdobila ji pevná obrana, za níž excelovali postupně gólmani Ward a Leclaire. Domácí hráči obstáli následně i v první vážnější zkoušce, i když po zdánlivě jasném začátku zápasu pouze nakonec těžce udolali jižní sousedy. Náznak krize se následně projevil i v prvním zápase kvalifikační osmifinálové skupiny proti překvapení mistrovství z Norska, které téměř nezastavila ani velká únava. V dalších dvou zápasech si ovšem domácí opět s chutí zastříleli a nedali ani náznakem najevo, že by chtěli opustit první příčku. Ve čtvrtfinále dostal v brance Kanady přednost Ward, i když Leclaire má lepší statistiky.

Švédové nepřijeli letos na mistrovství světa ve velké pohodě. V evropské soutěži čtyř nejvyspělejších týmů se jim nedařilo a těšit se nemohli ani na větsí přísun posil z NHL. Trenér ovšem bral vzniklou situaci s nadhledem. Rozhodně však nemohl být spokojen se vstupem do turnaje, v němž jeho tým několikrát prohrával s Běloruskem, aby zvítězil po divoké přestřelce. Po snadné výhře ve druhém utkání přišel velmi slabý výkon na závěr první skupinové části a snadná prohra. To již ovšem Švédové věděli, že je v dalším průběhu mistrovství posílí brankář Lundqvist. S jeho příjezdem se skutečně vše změnilo. Mužstvo sice nešťastně prohrálo s Rusy, ale postup si zajistilo dvěma výhrami na závěr osmifinálové kvalifikační skupiny. Do čtvrtfinále navíc Svédsko dostalo soupeře, na něhož si v posledních třech letech letech ve vyřazovacích bojích věří.

Bookmakeři bwin našli v tomto semifinálovém duelu vcelku jasného favorita. Kanada neztratila zatím na mistrovství světa jediný bod a na její další úspěch si lze vsadit v kursu 1,5 . Švédové potvrdili, že postup ze čtvrtfinále jim v novém tisíciletí na mistrovstvích světa nečiní žádné zvláštní potíže. Dokázali ovšem vystoupat již i výše. Dnes se o to budou snažit třeba i v prodloužení či případných nájezdech. Na libovolný postup Švédska je vypsán kurs 3,55 .

Reklama