Hlavní obsah

Vrátí se Ferrer na vítěznou vlnu?

Tradiční Světový pohár družstev v německém Düsseldorfu dnes nabídne první duel rusko - španělského souboje. O úvodní bod se proti sobě postaví týmové jedničky - Michail Južnyj a David Ferrer.

Článek

Úvodní vzájemný zápas těchto tenistů se datuje až do roku 2003, kdy se střetli na turnaje série Masters v Madridu. Domácího prostředí dokázal tehdy využít Ferrer, který porazil svého soka ve třech setech. O sadu více potřeboval před dvěma lety na vítězství Južnyj na US Open a i loni byl po zápase šťastnější, když Španěla porazil v Rotterdamu po setech 6-2 a 7-5.

Do čtvrtého duelu vstoupí v roli mírného favorita David Ferrer, který momentálně prochází lepším obdobím. Loňskou sezonu zakončil na výborném 5. místě žebříčku ATP, které si drží i nyní. Na přelomu února a března byl dokonce ještě o jednu příčku výše, což bylo pro rodáka z Javea vůbec nejlepší postavení v kariéře. Dosáhl ho, i když v tu dobu neměl nikterak významné výsledky. Na tvrdém povrchu se letos nejdále probojoval v Aucklandu, Melbourne a Dubaji, kde si shodně zahrál čtvrtfinále.

S antukovou sezonou se výrazně zlepšil, což potvrdil hned na úvod ve Valencii. Ve své residenci dokráčel až do finále, v němž bojovným výkonem přehrál Almagra a vybojoval svůj úvodní letošní titul. „Byl to nejtěžší turnaj mého života, do kterého jsem dal opravdu všechno,“ konstatoval Ferrer, který třetí set finálového zápasu otočil z 2:5 na 7:6. Velmi dobře si vedl i v Monte Carlu, kde prohrál ve čtvrtfinále s Nadalem. S antukovým králem se střetl i o týden později ve finále barcelonského podniku, ale zvítězit opět nedokázal. Od té doby se mu přestalo dařit, což dokládají porážky se Štěpánkem, Verdascem a Kohlschreiberem.

I díky poslední zmíněné porážce, nestačilo Španělsko v Düsseldorfu na domácí Němce a má tak co napravovat proti Rusům. Proti úspěchu týmu z Pyrenejského poloostrova je bezesporu Michail Južnyj. Moskevský rodák loni nakoukl do elitní světové desítky, z níž sice do konce roku vypadl, ale velmi dobré výsledky z úvodu letošní sezony ho mezi Top 10 vrátily. V lednu totiž vyhrál turnaj v Chennai, když ve finále uštědřil lekci Rafaelu Nadalovi. „Rafa nebyl Rafa. Já dnes nevyhrál, Rafa si zápas prohrál naprosto sám. Nečekal jsem, že to bude tak lehké,“ řekl po finále Južnyj, který druhého hráče světa porazil po setech 6-0 a 6-1.

Velmi dobře si 182 cm vysoký tenista vedl i na Australian Open, kde dokráčel do čtvrtfinále, v němž nestačil na pozdějšího finalistu Tsongu. Kvalitní hrou se Južnyj prezentoval také v Marseille, což potvrdil vítězstvími s Marinem Ciličem a Julienem Benneteauem. V Rotterdamu a následně v Dubaji se však rozloučil vždy hned v úvodním kole, a ani na turnajích série Masters si chuť nespravil. Tyto výsledky ho opět vyřadily z elitní desítky a nyní je tak 13. hráčem světa.

Do Světového poháru družstev ale Južnyj vstoupil výhrou s dobrým antukářem Staracem a pomohl tak Rusku k zisku prvního bodu. O další se dnes pokusí s Ferrerem a věříte-li, že se mu zvítězit podaří, pak si vsaďte s kursem 1.95. Na španělského favorita vypsali bookmakeři společnosti bwin kurs 1.67.

Reklama