Hlavní obsah

Hašek za napadení soupeře k soudu nepůjde

Martin KézrNovinkyČTK

Jen přestupek. Tak ohodnotila počínaní hokejového brankáře Dominika Haška při květnovém utkání v in-line hokeji okresní státní zástupkyně Lenka Strnadová v Pardubicích. Trestní stíhání je proto zastaveno. Policie navrhovala slavného gólmana obžalovat z pokusu o těžké ublížení na zdraví.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Dominik Hašek

Článek

Skutek, pro který se trestní řízení vede, není podle Strnadové trestným činem, mohl by však být přestupkem. Proto případ postoupí úřadu městského obvodu Pardubice 1. Rozhodnutí zatím neobdržel ani Hašek, ani poškozený Martin Šíla.

I za předpokladu, že se Šíla proti rozhodnutí státní zástupkyně neodvolá, slavný gólman si zřejmě definitivně oddechne až po dvou měsících. "Podle novely trestního řádu může rozhodnutí do dvou měsíců zrušit Nejvyšší státní zastupitelství, aniž k tomu dostalo podnět," vysvětlila Strnadová.

"Necítím se jako pachatel trestného činu a jsem rád, že stejný pohled získala po prostudování spisu i státní zástupkyně. Moc mne těší, že celá záležitost je u konce a že se opět mohu plně soustředit na všední věci a na nadcházející hokejovou sezónu. Chtěl bych poděkovat všem, kteří za mnou a mojí rodinou v tomto nepříjemném období stáli a podporovali nás," zní Haškovo oficiální stanovisko.

Státní zástupkyně připustila, že při tvorbě usnesení o zastavení brankářova trestního stíhání zohlednila posudek soudního znalce. "Poškozený Šíla podle něj neutrpěl žádné objektivně zjistitelné poranění a měl pouze subjektivní potíže jako bolesti krku a hlavy," uvedla. "Od začátku policejního šetření jsem byl přesvědčen, že můj klient je podle provedeného dokazování z hlediska trestního zákona nevinen a jsem rád, že to nyní zaznělo i ze strany orgánů činných v trestním řízení," prohlásil Haškův právní zástupce Pavel Jelínek.

"Mohu to vypustit, ale ne zapomenout"

Pokud obecní úřad po posouzení celé věci dojde k závěru, že se Hašek přestupku skutečně dopustil, může dostat maximálně několikatisícovou pokutu. Hašek už zaplatil 2000 Kč jako trest od disciplinární komise svazu in-line hokeje, která mu navíc na 12 měsíců zastavila činnost v tomto sportu.

"Kdyby se celá ta záležitost stala někomu jinému než mně, nikdo by se o to asi nezajímal. Dopustil jsem se faulu, to je pravda, někdo to nazval i hrubým zákrokem, za který bych se chtěl Martinu Šílovi omluvit, ale nejvíc mi vadí, že se pustila nevídaná mediální kampaň, obsahující nepravdivé věci i spoustu překroucených faktů. Mohu to vypustit z hlavy, ale ne zapomenout," uvedl Hašek ve svém vyjádření pro internetový server hokej.cz.

Podle policejních zjištění olympijský vítěz z Nagana během utkání napadl a zranil protihráče Šílu, kterému měl způsobit zlomeninu nosu, lehčí otřes mozku a poranit krční páteř. Šíla byl pak osm dnů v pracovní neschopnosti.

Hašek nedávno oznámil návrat do NHL.  Měl by znovu obléci dres Detroitu Red Wings, s týmem vybojoval v roce 2002 Stanleyův pohár.

Reklama