Hlavní obsah

Lyon touží po zisku double

Po zisku již sedmého ligového titulu v řadě si Olympique Lyon brousí zuby i na Francouzský pohár, který nezískal od roku 1973. V cestě mu však stojí pohárový specialista – Paris Saint Germain.

Článek

Zisk dvou nejcennějších trofejí se některému mužstvu povedl naposled v roce 1996 AJ Auxerre a před Lyonem tudíž stojí velká výzva. „Zisk double je věc, na kterou ve svém životě už nikdy nezapomenete,“ říká 25letý obránce Francois Clerc.

Na konci března si v lize Olympique držel na druhé Bordeaux ještě devítibodový náskok, který však před posledním duelem sezony činil pouhé dva body. Důležité body ztratili Les Gones na přelomu dubna a května, když jenom remizovali s Caen a Nice. O vítězi Ligue 1 se tedy rozhodovalo až v závěrečném utkání a svěřenci trenéra Perrina chtěli navázat na poslední výhru nad Nancy, což se jim podařilo. Skóre na půdě Auxerre otevřel hned v první minutě útočník Benzema, kterého o 10 minut později napodobil dlouhán Fred. Konečné skóre bylo nakonec 3:1.

„Musím uznat, že vítězství v tomto ročníku bylo pro nás zatím nejtěžší,“ říká prezident Jean-Michel Aulas, který provinční klub přeměnil ve velkoklub. V Lize mistrů však Lyonští letos výraznější stopu nezanechali, když vypadli v osmifinále s pozdějším vítězem - Manchesterem. Do dnešního duelu by měli svěřenci trenéra Perrina vyběhnout v téměř nejsilnější sestavě. Obránce Jean-Alain Boumsong by po problémech s třísly měl být připraven a do tréninkového procesu se vrátil Abdulkader Keita. Kvůli kartám však nenastoupí zkušený brazilský bek Cris.

Celek z hlavního města Francie naopak prožil další nevydařenou sezonu, kterou však mohou po dnešním finále hodnotit v Paříži jako úspěšnou. PSG se letos nacházelo nejednou na sestupových pozicích a o udržení bojovalo až do konce. V posledních týdnech se však svěřenci trenéra Le Guena neprezentovali vůbec špatnými výkony. Po výhře nad Auxerre následovali dvě remízy a v závěrečném duelu na půdě Sochaux slavilo PSG tříbodový úspěch, který dvěma brankami zařídil útočník Pobřeží Slonoviny Amara Diané.

„Mám z duelu proti Lyonu dobrý pocit. Nejdůležitější bylo udržet se v elitní soutěži a nyní můžeme sezonu zakončit ziskem trofeje, která je důležitá pro klub a samozřejmě také pro fanoušky,“ říká obránce Bernard Mendy, jehož mužstvo ve Francouzském poháru zatím nenarazilo na prvoligového soupeře.

To však nemění nic na faktu, že Pařížané jsou v této soutěži velmi úspěšní. V roce 1995 a 1998 se radovali ze zisku Francouzského poháru a Ligového poháru. Druhý jmenovaný vyhráli i letos. Trenér Paul Le Guen se bude muset obejít bez brankáře Mickaela Landreau a rozlučka s klubem čeká útočníka Pedra Pauletu.

Na vítězství Lyonu určili bookmakeři kurs 1.90. Na úspěch PSG vypsala sázková kancelář bwin kurs 4.00 rovné. Pokud tipujete remízu, využijte kursu 3.05.

Reklama