Hlavní obsah

Startuje fotbalový vrchol sezony: EURO 2008

Jedna z největších sportovních akcí světa začíná právě dnes a před zraky milionů diváků se v zahajovacím duelu na stadionu St. Jacob Park představí národní mužstvo České republiky a domácí výběr Švýcarska.

Článek

Švýcaři si postup na šampionát nemuseli vybojovat v mnohdy zrádné kvalifikaci, ale v kvalifikačním cyklu rozhodně nezaháleli. Zajímavý duel odehráli svěřenci trenéra Koebi Kuhna v únoru proti Anglii, kde dokázali vyrovnat zásluhou mladého útočníka Erena Derdiyoka, avšak nakonec prohráli 1:2. V březnu utrpěl výběr helvéckého kříže před vlastními fanoušky debakl s Německem a v poslední přípravě zdolali oslabené Slováky a ne příliš nebezpečné Lichtenštejnsko.

„Naši hráči už vyzráli. Věřím v kvalitu týmu. Cítím velký hlad po úspěchu a chceme se zapsat do historie a nyní k tomu máme skvělou příležitost,“ říká 28letý forvard Borussie Dortmund. Kapitán domácích by měl hrozit v ofenzívě. Na druhé straně hřiště chce svou kvalitu prokázat obránce Philippe Senderos. „Je pro nás životně důležité, aby se nám povedl dobrý start do turnaje. Bylo by velké zklamání, pokud bychom nepostoupili,“ dodává bek Arsenalu Londýn.

Československý výběr slavil úspěch v nezapomenutelném bělehradském finále a už samostatný tým České republiky získal stříbrné medaile v roce 1996 po prohře s Německem. Na posledním Euru došli svěřenci trenéra Brücknera do semifinále, ale MS v Německu už tak úspěšné nebylo a český tým se loučil v základní skupině. Přesto nejsou hráči s lvíčkem na prsou hlavními adepty na celkové vítězství.

„Nevím, proč si někteří lidé myslí, že nejsme tak dobří, jako dříve,“ říká záložník David Jarolím, který by spolu s Tomášem Galáskem měl hrát na postu defenzivního záložníka. Místo v sestavě tak nejspíš nezbude na nejlepšího střelce ME 2004 Milana Baroše. Jediného hrotového útočníka Jana Kollera bude mimo jiných bránit obránce Lyonu Patrick Mueller, který toho v letošní sezoně kvůli zraněním příliš nenahrál.

„Rozhodně na něj nebudeme hrát osobní obranu. Naše mužstvo si poradilo i s jinými hráči světového formátu,“ dodává asistent trenéra domácích Michel Pont. Do Basileje vůbec neodcestoval kvůli viróze obránce Zdeněk Pospěch. Problémy s třísly naopak zažehnal nový kapitán českého výběru Tomáš Ujfaluši.

Na vítězství z přípravných utkání proti Litvě a Skotsku by svěřenci trenéra Brücknera jistě rádi navázali i dnes. Pokud si myslíte, že uspějí, využijte příjemného kursu 2.30. Na výhru domácího Švýcarska určili bookmakeři bwinu kurs 2.90 a na remízu je kurs 3.10.

Reklama