Hlavní obsah

Portugalsko čeká na úvod nevyzpitatelné Turecko

Eurotip.cz

Druhý duel skupiny A shlédnou fanoušci ve švýcarské Ženevě. Jasný favorit na vítězství v celé skupině a rovněž adept na celkové prvenství vyzve Turecko, které se na velké fotbalové akci představí poprvé od MS 2002.

Článek

Celek z Pyrenejského poloostrova je na velkých evropských akcích tradičně úspěšný a jinak by tomu nemělo být ani letos. V Anglii v roce 1996 došlo Portugalsko do čtvrtfinále, o čtyři roky později přes čtvrtfinálovou výhru právě nad Tureckem postoupilo až mezi nejlepší čtyři a na posledním domácím šampionátu je zastavili až ve finále Řekové.

V přípravných utkáních nestačil 11. celek žebříčku FIFA na Itálii a doma prohrál s Řeckem. Závěrečná generálka se svěřencům trenéra Scolariho, když zásluhou branek Moutinha a Simaa zdolali slabou Gruzii. Pokud národní výběr Portugalska nastoupí s útočníkem, bude jím s největší pravděpodobností forvard Benfici Lisabon Nuno Gomez. Největší hrozbou by se podle očekávání měl stát nejlepší fotbalista světa Cristiano Ronaldo. „Jako všichni ostatní, budeme se prát o výsledek do poslední minuty. Cristiano si uvědomuje jeho význam pro tým,“ říká obránce Meira na adresu záložníka Manchesteru, jehož kotník je už v pořádku, ale podle některých pozorovatelů se to samé nedá říci o jeho aktuální formě.

V základní sestavě by neměla chybět ani opora Barcelony – Deco. Ten ve čtvrtek na rozdíl od svých kolegů absolvoval lehčí trénink. „Můžu garantovat, že bude na sto procent připraven“, říká doktor Henrique Jones.

Turecko je pro mnohé velkou neznámou. Poslední velký turnaj, jak již bylo zmíněno, odehrál celek z Malé Asie na MS 2002, kde vybojoval bronzové medaile. Překvapením je určitě neúčast nejlepšího střelce Turků v kvalifikaci – zkušeného forvarda Hakana Süküra. „Jsme dobré turnajové mužstvo. Dříve jsme nebyli tak konzistentní tým, což se po příchodu trenéra Terima změnilo,“ říká Nihat Kahveci, který by spolu s Tuncayem Sanlim měl nahradit branky útočníka Galatasaraye Süküra.

Do nominace se nevešla ani taková jména jako Halil Altintop ze Schalke či Bastürk, který se nepohodl s trenérem. V základní sestavě by naopak neměl chybět záložník Bayernu Hamit Altintop, kterého z druhého konce středové řady bude doplňovat Emre Belözoglu.

„Čeká nás těžké utkání, ale ani pro Portugalce to nebude snadné. Podle trenérových instrukcí se budeme pokoušet narušovat jejich rozehrávku. Pokud zvládneme své emoce, můžeme zápasu dominovat. Hráče na to určitě máme,“ dodává 27letý záložník, který z Newcastlu přestoupil do Galatasaraye Istanbul.

S kursem na výhru 1.70 je podle sázkové kanceláře bwin větším favoritem Portugalsko. Ve vítězství Turecka naopak bookmakeři příliš nevěří, když na něj vypsali vysoký kurs 4.85. Pokud si myslíte, že utkání nepozná vítěze, využijte kursu 3.25.

Reklama