Hlavní obsah

Zdolá Federer konečně Nadala?

Přesně po dvou týdnech bojů na dvorcích Rolanda Garrose zbyli ve hře už pouze dva nejlepší tenisté. Lepší finále si diváci rozhodně nemohli přát. O prémii v hodnotě 1 mil. Eur se utká světová jednička Roger Federer s druhým hráčem žebříčku ATP - Rafaelem Nadalem.

Článek

Teprve podruhé v historii se potkávají už potřetí za sebou stejní hráči ve finále French Open. Nadal navíc obhajuje triumfy z posledních tří let a v závěrečném duelu na dvorci Philippa Chatriera ještě nikdy nepoznal hořkost porážky. Oba hráči vstupují do posledního hracího dne se skvělými výsledky na antukových površích. Bilance Švýcarského tenisty je 21 výher, 3 porážky a jediný titul v Estorilu, když ve finále turnajů ATP Masters v Monte Carlu a Hamburku nestačil vždy na svého dnešního protivníka. Španělova statistika je ještě lepší – 21 výher, jediná porážka a prvenství na turnajích v Monte Carlu, Barceloně a Hamburku.

Roger Federer ztratil první set ve druhém kole s Albertem Montaňesem. O ten druhý ho připravil ve čtvrtfinále Chilan Gonzalez. V posledním duelu s Gaelem Monfilsem vyhrál Švýcar první sadu jasně 6-2. Ve druhém dějství vedl populární FedEx už 3-0, ale Francouz se svou výbornou defenzivní hrou a atletickým pojetím dostal zpět do hry. Za stavu 5-6 podával rodák z Basileje. První break odvrátil, ale na druhý už byl krátký. Další dva sety však už byly převážně v režii 26leté světové jedničky, která se tak radovala z postupu do svého patnáctého grandslamového finále.

„Před pár měsíci jsem v tento moment tajně doufal. Jsem tam, kde jsem chtěl být. Hraji dobře a nastoupit proti Rafovi ve finále je velká výzva. Věřím, že zvolím dobrou taktiku. I kondičně jsem dobře připraven na to, abych ho porazil,“ dodává švýcarský tenista, kterému zatím titul z French Open uniká.

Rafael Nadal na Roland Garros zatím nemá konkurenci. Po osmifinálové výhře nad Fernandem Verdascem pro něj nebyl žádným velkým soustem ani další talentovaný Španěl Nicolas Almagro. Další překážkou byl v semifinále Novak Djokovič. Srb hned v první hře odvrátil break, ale při svém druhém servisu už tlaku ze strany španělského tenisty nedokázal vzdorovat a první sadu prohrál 4-6. Druhý set vyzněl jasně pro rodáka z Mallorky a třetí měl být po dvou prolomených servisech Djokoviče také jasnou záležitostí. Světová trojka se ale ještě dokázala vrátit do utkání a za stavu 6-5 měla na raketě dokonce set point. Ten však nevyužila a v tie-breaku si už Nadal výhru uniknout nenechal.

„Proti Federerovi jsou utkání vždy jiná. Speciální atmosféra, taktika. Určitě ale budu praktikovat moji hru. Prostě zkusím podat nejlepší výkon a to je dobrá taktika,“ dodává antukový král.

Rafael Nadal je podle sázkové kanceláře bwin jasným favoritem střetnutí. Na jeho výhru určili bookmakeři kurs 1.20. Pokud věříte světové jedničce Federerovi, je tu pro vás kurs 3.60.

Reklama