Hlavní obsah

Připíše si Chorvatsko povinné body?

Po vítězství české a portugalské reprezentace je dnes na programu Mistrovství Evropy skupina B. V rakouském zahajovacím zápase se utká domácí reprezentace s Chorvatskem, které má po vynikající kvalifikaci velmi vysoké ambice.

Článek

Rakousko se jako spolupořádající země nemusela trápit kvalifikací a vůbec poprvé si zahraje na evropském šampionátu. Na Mistrovství světa má ne moc fotbalová země o hodně více zkušeností a také úspěchy, které jsou však hodně zaprášené. V roce 1934 skončili Rakušané čtvrtí a o dvacet let později dokonce na bronzové příčce. Poslední jejich účast na turnaji se datuje do roku 1998, kdy startovali ve Francii.

Nyní se Rakušané podívají poprvé na Mistrovství Evropy a to navíc na domácí půdě. „Můžeme překvapit, jelikož jsme doma a fanoušci stojí za námi,“ myslí si rakouský trenér Josef Hickersberger, jehož tým čeká na úvod souboj s ambiciózním Chorvatskem. „Nálada v týmu je vynikající. Většina hráčů je v absolutně ohromné formě a jsme velmi optimističtí k zápasu s Chorvatskem,“ věří svému týmu kouč pořádající země.

Optimista je rozhodně i Slaven Bilič, jehož výběr v kvalifikaci doslova zametl s Anglií, která se i díky dvěma porážkám s Chorvaty na šampionát neprobojovala. Podobný scénář tato země bývalé Jugoslávie plánuje i na Euru, kde prozatím žádný výraznější úspěch neudělala. Nejdále se Chorvati probojovali v roce 1996, kdy si zahráli čtvrtfinále, při své druhé účasti na posledním šampionátu v Portugalsku skončili ve skupině. Jasně největším úspěchem Chorvatů tak zůstává třetí místo ze světového šampionátu ve Francii z roku 1998, na dalších dvou Mistrovstvích světa vypadli v základní skupině.

Aby se tak nestalo i letos, potřebovali by dnes Chorvaté tři body ze zápasu s Rakouskem, jelikož dále je čekají ve skupině zápasy se silnými Němci a nevyzpytatelnými Poláky. „Soupeře nesmíme podcenit. Měli dva roky na to, aby vybudovali konkurence schopný tým. Na druhou stranu chceme do turnaje dobře vstoupit. V této skupině si hodně věříme, jelikož hráči dlouho nebyli na takovém vrcholu, jako jsou nyní,“ řekl chorvatský lodivod Bilič, který se musí obejít bez zraněného kanonýra Eduarda.

Na výhru domácího Rakouska vypsala sázková kancelář bwin kurs 4.35. Na vítězství Chorvatska určili bookmakeři kurs 1.80. Pokud věříte, že utkání skončí remízou, svůj vklad znásobíte kursem 3.35.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články