Hlavní obsah

Neměcko jako první prověří ambiciózní Polsko

Druhý duel skupiny B shlédnou diváci v hlavním městě spolkové země Korutany – Klagenfurtu. V utkání s příchutí derby vyzve tradičně silné Německo nevyzpitatelné Polsko.

Článek

Naši západní sousedé však na poslední ročníky Mistrovství Evropy nevzpomínají zrovna v dobrém. Poslední vítězství na evropském šampionátu si totiž fotbalisté Německa připsali v roce 1996, když ve finále zdolali výběr České republiky. Na minulém turnaji v Portugalsku nedokázali Němci porazit Lotyšsko a s českým týmem dokonce prohráli.

Letos by si pátý celek žebříčku FIFA rád zavzpomínal na domácí Mistrovství světa, kde skončil na výborné třetí příčce. „Nervózní jste vždycky. Rozhodně chceme černou sérii ukončit, ale slíbit nic nemůžeme. Uvědomujeme si těžkou cestu sem do Rakouska, a proto musíme předvést naši tradiční zarputilost a pozitivní agresivitu,“ říká záložník Chelsea Michael Ballack.

Německý kapitán se podílel i na vcelku povedených výsledcích v přípravných utkáních. Po výhře 4:0 nad Švýcarskem svěřenci trenéra Loewa sice jenom remizovali doma s Běloruskem, ale chuť si spravili poslední výhrou 2:1 nad Srbskem. Není pochyb o tom, že útok Německa povede polský rodák Klose. Otázkou však zůstává, kdo ho bude na hrotu nejvíce doplňovat. Nejpravděpodobnější je varianta s Lukasem Podolskim či forvardem Stuttgartu Mario Gomezem.

Polsko by dnes jistě rádo přepsalo historii, ve které ještě nikdy hráče v černobílých dresech neporazilo. Nepodařilo se jim to ani v základní skupině MS 2006, kde prohráli po brance Olivera Neuvilla z 91. minuty. „Tehdy se štěstí přiklonilo na naší stranu,“ říká Joachim Loew, který nahradil úspěšného Juergena Klinsmanna.

Národní mužstvo Polska může být celkem po právu považováno za černého koně turnaje. Vždyť v kvalifikaci skončili naši severní sousedé před silným Portugalskem a v únorové přípravě zdolali i českou reprezentaci. Poslední přátelská měření sil ale červenobílým příliš nevyšla, když remizovali se slabou Makedonií a ani hubená výhra 1:0 nad Albánii rozhodně není nijak výjimečným výsledkem. Naposled remizovali svěřenci trenéra Beenhakkera s Dánskem.

„Máme vlastní filozofii a nebudeme jí měnit kvůli tomu, že hrajeme s Německem. Hráči jsou uvolnění a v kabině není cítit žádný stres. Na utkání se těšíme,“ dodává kouč holandské národnosti, kterého ještě před prvním výkopem potkala nepříjemnost. Za zraněnou brankářskou jedničku Tomasze Kuszczaka musel povolat náhradníka Wojciecha Kowalewskiho.

V duelu, který rakouská policie vyhodnotila jako jeden z nejrizikovějších, je podle sázkové kanceláře bwin jasným favoritem celek Německa s kursem na výhru 1.50. Na vítězství Polska určili bookmakeři poměrně vysoký kurs 6.00 rovné a na remízu si můžete vsadit v kursu 3.75.

Reklama