Hlavní obsah

Nizozemci se postaví mistrům světa

Eurotip.cz

Pravděpodobně nejpikantnějším zápasem dosavadních soubojů na Euru bude dnešní duel Itálie s Nizozemskem. Skupina C je právem nazývána skupinou smrti, jelikož v ní jsou dále Francie s Rumunskem a každý zápas tak skýtá zajímavý náboj.

Článek

Nizozemsko mělo poměrně velké problémy v kvalifikaci, když nakonec postoupilo jen o bod před Bulharskem. Ve skupině, kde se outsideři vůbec neprosadili, zvítězila reprezentace Rumunska a to poměrně spolehlivě. Právě s ní se Oranjes utkají i v úvodní fázi nadcházejícího šampionátu a vzhledem k tomu, že jsou ve skupině C Francie s Itálií, nebude pro ně postup do vyřazovací fáze nic jednoduchého.

Forma Nizozemců je však dobrá, což potvrdil jejich přípravný zápas s Dánskem, ve kterém svého soupeře opravdu jasně přehráli. Branku ale vstřelili pouze jednu a na ukazateli skóre svítil na konci zápasu nerozhodný výsledek. Výhru si tak připsali až pár dní poté, když dokázali zdolat Wales. V tomto zápase už chyběl nominovaný Ryan Babel, který se na tréninku zranil a vstupenku na Euro místo něj dostal Khalid Boulahrouz. Dnes nebude moci pravděpodobně nastoupit ani další křídlo - Arjen Robben, jenž má svalové problémy.

„Především je to velké zklamání pro Arjena,“ myslí si kouč Marco van Basten. „Nicméně je to ztráta i pro tým, tím spíše, že jsme už ztratili další křídlo - Babela,“ dodal lodivod Oranjes, který bude postrádat i Robina van Persieho.

Na úvod šampionátu čeká Nizozemce možná nejtěžší soupeř vůbec - úřadující mistři světa z Itálie. Italové neměli v kvalifikaci nikterak velké problémy, i když v ní narazili stejně jako ve finále MS na Francii, přesto dokázali skupinu B vyhrát. Zvítězit se jim povedlo také v úvodní přípravě na Euro, v níž přehráli na domácí půdě silné Portugalsko přesto, že kouči Roberu Donadonimu chyběli zranění Gianluigi Buffon a Mauro Camoranesi. Ti sice nastoupil v dalším zápase proti Španělsku, ale na mužstvo z Pyrenejského poloostrova už Azzurri recept nenašli.

Chuť si spravili před týdnem výhrou s Belgií, když zápas byl už 40 minut před koncem prakticky rozhodnutý díky dvěma brankám Di Nataleho a jedné Camoranesiho. Dnes už čeká Italy ostrý zápas, v němž jistě budou chtít podat ten nejlepší možný výkon. Pomoci by měl mužstvu i zkušený Christian Panucci, jehož zdravotní stav byl v posledních dnech hodně sledovaný.

„Cítím se lépe. Včera jsem ještě cítil bolest, kterou jsem cítil i na začátku roku a rozhodl jsem se, dát tomu preventivní klid. Opravdu nechci propást duel s Nizozemskem. Nedělám hrdinu, protože věřím, že jsem v pořádku,“ konstatoval už 35letý syn české matky.

Podtrženo, sečteno bookmakeři mírně favorizují Itálii s kursem 2.30. Na vítězství Nizozemska nabízí společnost bwin kurs 3.20 a na remízu - 3.00 rovné.

Reklama