Hlavní obsah

Německo se utká s Chorvatskem

Druhé zápasy se dnes odehrají na fotbalovém Euru i ve skupině B, které zatím vévodí právě Německo s Chorvatskem. Tříbodový zisk posune obě mužstva s největší pravděpodobností do čtvrtfinále turnaje.

Článek

Start do šampionátu našim západním sousedům vyšel na výbornou. Skóre v duelu proti Polsku otevřel již ve 20. minutě po spolupráci s Miroslavem Klosem jeho spoluhráč z Bayernu Mnichov - Lukas Podolski. Ten samý hráč se prosadil i v minutě 72. a pečetil tak poměrně hladkou výhru Německa. „Výhra je pro mě satisfakcí. Byla tu nejistota, ale teď už víme, že Lucas je hrozbou pro brankáře,“ dodává na adresu 23letého polského rodáka trenér Löw.

Ten musel být s výkonem mužstva, které na velké evropské akci zvítězilo poprvé od roku 1996, určitě spokojen. Vítězná sestava tak s největší pravděpodobností nedozná velkých změn, ale otazníkem zůstává, jestli Bastian Schweinsteiger nastoupí již od úvodní minuty. Naposled střídal v úvodu druhého poločasu obránce Fritze. „Určitě musíme ještě svou hru zlepšit, jinak jen těžko uspějeme. V útoku je velký potenciál a trenérovi se určitě nerozhoduje lehce,“ dodává kapitán Ballack.

Proti Polsku německý výběr nikdy neprohrál, což nelze tvrdit o jejich dnešním soupeři. Aktuálně pátý celek žebříčku FIFA zdolal Chorvatsko při svém vítězném tažení roku 1996 ve čtvrtfinále. Chorvati Německu porážku oplatili hned o dva roky později, když mezi posledními osmi na mistrovství světa ve Francii zvítězili jasně 3:0.

Svěřenci trenéra Slavena Biliče se po úvodním duelu mohli rovněž radovat ze tříbodového zisku, avšak jejich výkon nebyl příliš přesvědčivý a pořadatelské Rakousko několikrát nepříjemně zahrozilo. Pro diváka nepříliš pohledné střetnutí rozhodla penalta již ze čtvrté minuty, kterou s přehledem proměnil velký talent chorvatského fotbalu Luka Modrič.

22letý záložník Tottenhamu Hotspur si v utkání s Rakouskem poranil kotník, ale dnes by měl být připraven nastoupit. „Určitě se jich nebojíme, a pokud budeme předvádět náš nejlepší fotbal, věřím v úspěch,“ dodává útočník Ivan Rakitič, který by mohl po boku Oliče nahradit nevýrazného Mladena Petriče.

Favoritem je podle bookmakerů celek Německa s kursem na výhru 1.90. Na vítězství Chorvatska určila sázková kancelář bwin kurs 3.75. Pokud věříte, že utkání skončí remízou, využijte obligátního kursu 3.25.

Reklama