Hlavní obsah

Španělsko se utká se Švédskem

Dnes jsou na programu fotbalového Eura druhé zápasy ve skupině D, které mohou velmi napovědět o šancích všech zainteresovaných. Své premiérové vystoupení zvládli na jedničku Španělsko i Švédsko. Na stadionu Tivoli Neu je čeká vzájemný duel a případný další tříbodový zisk posune jednoho z nich nadosah čtvrtfinále.

Článek

S úvodním startem na Euru muselo být celé Španělsko naprosto spokojené. Celek Ruska se neukázal jako velká hrozba a bez dvou klíčových hráčů si svěřenci Guuse Hiddinka nevěděli rady. První branku obstaral po dvaceti minutách hry David Villa a ten samý hráč vsítil i klíčovou druhou branku těsně před poločasovou pauzou. Útočník Valencie dokonal hattrick v 75. minutě. V závěru se prosadil ještě Roman Pavluchenko, ale na konečných 4:1 upravil Cesc Fabregas.

Ten vystřídal zkraje druhého dějství Fernanda Torrese. „Chápu, že když je hráč střídán, nenese to zrovna lehce, ale nálada v týmu je výborná,“ dodal kouč Aragones na adresu hvězdy Liverpoolu. I přes důležité tři body v prvním klání však nemá tým z Pyrenejského poloostrova nic jistého. Na posledním Euru v Portugalsku La Rojas zdolali také v úvodu Rusko a nakonec ze skupiny vůbec nepostoupili. „Byl to výborný start. Dokázali hrát pohledný útočný fotbal a vytvořili si mnoho šancí. Puyol, Senna či Iniesta podali nadstandardní výkon,“ říká Antonio Camacho, který dovedl Španělsko do čtvrtfinále ME 2000.

Seveřané nechtějí proti svému soupeři hrát druhé housle a rozhodně nebudou snadným soupeřem. Už v kvalifikaci Švédové dokázali zdolat výběr trenéra Aragonese, který jim však v domácím prostředí porážku oplatil. „V poslední době jsme je potkali dvakrát, tudíž víme, co od nich čekat. Musíme jim znepříjemňovat hru a hrát dobře pozičně,“ říká Anders Svensson, kterého v utkání čeká jedna z klíčových rolí.

V první duelu se mužstvo tří korunek utkalo s nepříjemnými Řeky, kteří svým „antifotbalem“ slavili úspěch na předcházejícím mistrovství Evropy. Stejná taktika Řekům vycházela až do 67. minuty, kdy se po více než dvou a půl letech trefil za národní tým kanonýr Zlatan Ibrahimovič. Užaslí Rehhagelovi svěřenci kapitulovali ještě jednou o chvíli později, kdy balón do branky doslova dotlačil obránce Rennes Petter Hansson.

„Španělé si rádi hrají s míčem a umí to opravdu dobře. Nejspíš nebudeme mít velké držení míče, ale i taková utkání se dají vyhrát,“ dodává pozitivně naladěný 31letý záložník Svensson.

Pokud i vy věříte v úspěch chladnokrevných Švédů, vsaďte si na jejich výhru v příjemném kursu 4.50. Podle sázkové kanceláře bwin je favoritem Španělsko s kursem na výhru 1.75. Pokud si myslíte, že 90 minut o vítězi nerozhodne, využijte kursu 3.25.

Reklama