Hlavní obsah

Karlovič je blízko obhajoby titulu

Eurotip.cz

Dva dny zbývají do úvodních zápasů prestižního Wimbledonu a přípravy jsou už prakticky za námi. Zbývá už odehrát pouze finále čtyř turnajů, která jsou na programu netradičně v sobotu. Jedním z favoritů na zisk titulu na trávě je Ivo Karlovič, který v Nottinghamu obhájí titul, pokud porazí Fernanda Verdasca.

Foto: Interner

Chorvatský tenista Ivo Karlovič.

Článek

Více jak dva metry vysoký Chorvat by měl se spíše antukovým specialistou uspět. Vypovídají o tom i dosavadní vzájemné zápasy, když dva ze tří vyhrál právě Karlovič. I když se všechny duely odehrály na tvrdém povrchu, ani jeden se neuskutečnil na trávě.

Ivo Karlovič aktuálně prožívá nejlepší období kariéry, když v dubnu poprvé nakoukl do Top 20. V tuto chvíli je 22. hráčem světa, což není pro Chorvata na startu oblíbené části sezony vůbec špatné. Tím spíše, že se mu momentálně velmi daří a v Nottinghamu není daleko obhajobě titulu.

Celkově si letos Karlovič vede velmi dobře a na svém kontě už má úspěchů. Z nich nutno zmínit semifinále v Rotterdamu, třetí kolo na Australian Open či osmifinále na antukových dvorcích v Římě a Hamburku. Nejoblíbenějším Karlovičovým povrchem je však tráva, což potvrdil i minulý týden v Londýně. V Queen's Clubu došel bez problémů do čtvrtfinále, v němž narazil na Rafaela Nadala a světovou dvojku opravdu hodně potrápil, ale nakonec neuspěl. V Nottinghamu si však už poradil s veteránem Bjorkmanem, silným Sammem Querreym, Andreasem Seppim a Gaelem Monfilsem. Dohromady v těchto zápasech nasázel soupeřům úctyhodných 72 es a nutno tak uznat, že se o své podání může opravdu opřít.

Fernando Verdasco je v žebříčku ATP momentálně o jednu příčku výše než soupeř, což je pro něj vůbec nejlepší postavení v kariéře. K této pozici si letos pomohl především na antuce, jelikož tvrdý povrch nikdy nebyl jeho doménou, což potvrdil i v úvodních měsících roku 2008. Na většině turnajů se totiž loučil ve druhém kole.

Antuka to je jiná, což Verdasco dokázal hned na úvod evropské antukové tour ve Valencii, kde došel do čtvrtfinále. Následně v Monte Carlu však překvapivě vypadl už v prvním kole s Monfilsem a chuť si nespravil v Barceloně, kde se po prohře s Lapenttim loučil rovněž v úvodu. Na vítěznou vlnu se vrátil v Římě, kde prohrál až v osmifinále s Blakem a ještě o kolo dále se probojoval následně v Hamburku, když mezi nejlepší šestnáctkou vyřadil D. Ferrera, ale ve čtvrtfinále na Federera už nestačil. Do čtvrtfinále se probojoval také na French Open, ale proti Nadalovi uhrál pouhé tři gamy.

Na trávu vstoupil vítězstvím s Korejcem Leem, ale ve druhém kole londýnského Queen's Clubu nestačil na Maria Ančiče. O to více překvapujícím je jeho účinkování v Nottinghamu, kde na jeho raketě skončili Marcos Daniel, Bobby Reynolds, Gilles Simon a Marin Cilič.

Verdasco tak zabránil ryze chorvatskému finále a dnes se může poprat o svůj druhý titul na okruhu ATP. Podle bookmakerů bwin je však outsiderem, když si na jeho vítězství můžete vsadit s kursem 2.37. Věříte-li Karlovičovi, pak si vsaďte na jeho vítězství s kursem 1.45.

Reklama