Hlavní obsah

Zdolá Federer poprvé v kariéře Hrbatého?

Před dvěma týdny skončily boje na Roland Garros a tenisoví příznivci se těší na další sportovní svátek - Wimbledon. Asi největší favorit na celkové prvenství Roger Federer změří síly s Dominikem Hrbatým ze Slovenska, kterého ještě nikdy nedokázal porazit. Poprvé se oba hráči potkali už před osmi lety v Paříži a i v roce 2004 se z vítězství radoval rodák z Bratislavy.

Článek

Letos se Roger Federer představuje na anglické trávě už podesáté v kariéře a i nyní si klade ty nejvyšší cíle. Už pět let na dvorcích v All England Clubu neslavil triumf nikdo jiný než právě švýcarský fenomén.

Úvod letošního roku nebyl stoprocentně v jeho režii rodáka z Basileje, o čemž svědčí i jeho aktuální třetí příčka v žebříčku ATP Race. První klopýtnutí přišlo na Australian Open, kde už v průběhu turnaje nepůsobil Federer přesvědčivým dojmem a v semifinále nestačil na pozdějšího vítěze Novaka Djokoviče. V Dubaji vypadl hned v prvním kole a ani v Indian Wells či Miami si nepřipsal kýžený titul. Ten přišel konečně v polovině dubna v Estorilu, kde Švýcar zdolal ve finále Nikolaje Davyděnka. Na dalších antukových podnicích v Monte Carlu a Hamburku prokazoval Federer svou extratřídu postupem do finále, ale vždy se musel sklonit před Španělem Nadalem. Antukový král ze Španělska se nad svým sokem neslitoval ani na Roland Garros, kde Federer prohrál hladce 0-3 na sety.

V poslední přípravě však populární FedEx nezaváhal a bez ztráty setu v německém Halle slavil po výhře nad domácím Kohlschreiberem letošní druhý titul. „Jako prvního favorita bych označil Nadala, poté Djokoviče a až na třetí místo Rogera. Aby tuto dvojici letos porazil, bude muset hrát mnohem lepší tenis než v minulých letech. Toto je nejvyrovnanější Wimbledon za poslední léta,“ říká pětinásobný wimbledonský šampion Bjorn Borg.

Dominik Hrbatý zakončil loňskou sezonu jako nejlepší slovenský tenista, avšak dokázal zvítězit pouze v deseti utkáních, což je nejméně od jeho nováčkovské sezony v roce 1996. Aktuálně až 272. hráče žebříčku ATP sužovaly problémy s loktem, které vyřešila až zářijová operace. Bývalé světové dvanáctce se ani letos vůbec nevede. První vítězný zápas si rodák z Bratislavy připsal až v Casablance, kde mu skrečoval Peter Luczak a ve druhém kole nestačil zkušený Slovák na El Aynaouiho. Už třicetiletému hráči se nedařilo ani na challengeru v Prostějově. Na posledním turnaji v Košicích došel do čtvrtfinále, když zdolal Tomáše Cakla a Brita Greula.

Jasným favoritem na výhru je samozřejmě Roger Federer s nejnižším možným kursem 1.01. Hrbatý je podle bookmakerů největším outsiderem celého turnaje. Na vítězství nikoho jiného neurčili experti vyšší kurs, který je 25.00 rovných.

Reklama