Hlavní obsah

Ljubičič se utká s Melzerem

První kolo třetího grand slamu sezony dál pokračuje v plném proudu. Chorvata Ivana Ljubičiče čeká Jurgen Melzer. Větším favoritem by měl být dle očekávání Ljubičič, který však zatím jediný vzájemný duel nezvládl. Shodou okolností tomu bylo také ve Wimbledonu v roce 2005, kdy zvítězil rakouský tenista.

Článek

Ivan Ljubičič na svá předešlá vystoupení na anglické trávě určitě často nevzpomíná. V prvních šesti vystoupeních na Wimbledonu nedošel dál než do druhého kola a mezi nejlepších 32 tenistů se podíval až v roce 2006 a 2007. Chorvatský hráč jinak samozřejmě patří mezi tenisovou elitu, když se už tři roky v řadě umisťuje mezi nejlepší dvacítkou žebříčku ATP.

Na startu letošní sezony došel 29letý hráč do semifinále v Dauhá, ale vyhořel hned v prvním kole Australian Open. Chuť si však spravil na následném challengeru v Jihoafrické republice, kde došel do finále a první letošní triumf slavil v závěru února na domácím turnaji v Záhřebu. Po osmifinálové prohře s Rogerem Federerem na turnaji ATP Masters v Indian Wells se bosenský rodák nemohl na antuce delší dobu rozehrát. V přípravě na Roland Garros však došel v Poertschachu až do semifinále a na samotném French Open vyřadil třeba Rusa Davyděnka, ale v osmifinále se musel sklonit před talentovaným Gaelem Monfilsem. Tráva v německém Halle aktuálně 31. hráči světa příliš neseděla a poroučel se hned v prvním kole. O moc dál nedošel ani naposled v Hertogenboschi, kde ve druhém kole podlehl Srbu Troickimu.

Jurgen Melzer určitě nedosahuje kvalit svého dnešního soupeře, ale rozhodně se o své místo na slunci popere. Jedno mají oba hráči společné - na Wimbledonu se jim příliš nedaří. Ze šesti účastí na anglické trávě došel rakouský tenista nejdále v roce 2005 - do třetího kola.

27letý hráč vypadl vždy ve druhém kole na třech úvodních turnajích sezony včetně Australian Open. Velmi slušný výsledek si ale připsal v závěru února, kdy zvítězil na turnaji ve Wroclawy a porazil takové hráče jako Štěpánek, Schuettler či Vliegen. O měsíc později se víděňský rodák probojoval až do semifinále kvalitního challengeru Sunrise na Floridě, kde jeho pouť turnajem utnul v semifinále Sebastien Grosjean. Antuková sezony rakouskému tenistovi moc nevycházela, ale po třetím kole v Poertschachu stejný výsledek zopakoval i na French Open, kde podlehl Gaelu Monfilsovi. Na posledním turnaji v Hertogenboschi se 72. hráč žebříčku ATP probojoval po výhrách nad Hanescem a Andrejevem do čtvrtfinále.

Na vítězství výborně servírujícího Chorvata Ljubičiče určili bookmakeři bwinu kurs 1.40. Na postup Jurgena Melzera do dalšího dějství je kurs 2.52.

Reklama