Hlavní obsah

Zlomí Safin nepříznivou bilanci s Lopezem?

Eurotip.cz

Po včerejších čtvrtfinálových bitvách v ženské části turnaje přicházejí dnes na řadu muži. Úvodní duel na kurtu číslo 1 obstará duel Marata Safina s Felicianem Lopezem. Oba hráči se potkali celkem pětkrát a s jedinou výjimkou uspěl vždy španělský tenista. Ten dokázal vyhrát souboj s emotivní Safinem i ve Wimbledonu před třemi lety.

Článek

Marat Safin vstoupil do třetího grand slamu sezony výhrou nad Italem Fogninim a před duelem s Novakem Djokovičem si už předem rezervoval letenku, ale zbytečně. Třetího nasazeného zdolal hladce ve třech setech. Spanilou jízdu ruského tenisty nezastavil ani další Ital Seppi a do dnešního čtvrtfinále Safin postoupil přes třináctého nasazeného Wawrinku, kterému dovolil uhrát jediný set.

Letošní sezonu zahájil aktuálně 75. hráč světa na Australian Open vítězstvím nad Lotyšem Gulbisem, ale následně nestačil na Marcose Baghdatise. Na dalších podnicích se moskevský rodák vůbec neprosadil a náladu si spravil až v Davis Cupu, kde nečekaně zdolal Berdycha i Dlouhého. Ve Valencii i Monte Carlu nepřešel přes druhé kolo, ale naději mu dala dvě slušná vystoupení na turnajích v Mnichově či Hamburku, kde v obou případech dokázal postoupit do třetího kola. Ve druhém kole Roland Garros vyřadil bývalou světovou jedničku Nikolaj Davyděnko a v Queensu se potvrdilo, že 28letý není žádným milovníkem travnatých dvorců. Pro Safina je tak jeho čtvrtfinálová účast už nyní velkým úspěchem, a pokud dnes vyhraje, vylepší si své osobní maximum, kterým je čtvrtfinále z roku 2001.

Maximum Feliciana Lopeze na dvorcích All England Clubu je taktéž čtvrtfinále, ale z roku 2005. Španělský tenista cestou mezi nejlepších osm letos vyřadil Argentince Dabula, Roka Karanušiče, Američana Reynoldse a jednoznačně nejtěžší utkání odehrál naposled proti Marcosi Baghdatisovi. 26letý Lopez prohrával v pátém setu za stavu 4-5 na sety a 0-40 na gamy, a přesto dokázal zvítězit, když nasazenou desítku porazil v rozhodujícím setu 8-6.

„Pokud jste ve čtvrtfinále, vždycky myslíte na další kola. Chci se však soustředit jenom na souboj se Safinem,“ dodává španělský tenista. Ten se letos výrazněji prosadil až v Dubaji, kde zdolal jména jako Berdych, Ferrer či Davyděnko a až ve finále se musel sklonit před uměním Andyho Roddicka. Další výsledek, který stojí za zmínku, přišel v dubnu v Barceloně, kde 35. hráč světa vypadl ve třetím kole s krajanem Nadalem. Od té doby však na turnajích ATP jen marně čekal na vítězství. To nepřišlo ani na Roland Garros či naposled na turnaji v londýnském Queensu.

Větším adeptem na postup do semifinále je podle bookmakerů Marat Safin s kursem na výhru 1.44. Na vítězství Feliciana Lopeze vypsala sázková kancelář bwin kurs 2.40.

Reklama