Hlavní obsah

Zvítězí Federer nebo Nadal?

Po dvou týdnech soubojů čeká tenisový Wimbledon poslední zápas. Po včerejším triumfu Venus Williamsové se v mužské části utkají o celkové prvenství Roger Federer a Rafael Nadal.

Článek

Oba tenisté se potkali již celkem sedmnáctkrát. Z toho jedenáct vítězství má na svém kontě světová dvojka. Nadal však většinu svých vítězství nasbíral na antuce a pouze dvakrát dokázal Federera porazit na tvrdém povrchu.

Dnes diváci v All England Clubu shlédnou potřetí v řadě finále se stejným složením. V roce 2006 zvítězil Federer ve čtyřech setech a loni uspěl až po pětisetové bitvě. Naposled se oba potkali ve finále Roland Garros, kde suverénním způsobem zvítězil španělský tenista, který svému protihráči nadělil v poslední sadě nepopulárního kanára.

V dosavadním průběhu si Rafael Nadal poradil s Němcem Beckem, Lotyšem Gulbisem, Nicolasem Kieferem či Rusem Južným. Ve čtvrtfinále ukončil rodák z Mallorcy naděje domácího Andy Murrayho a v semifinále si po dvou hodinách hry poradil se zkušeným Rainerem Schuettlerm.

„Jsem velmi šťastný, že si zahraji znovu ve finále na turnaji, jakým je Wimbledon. Je to pro mě hodně významný turnaj a pokusím se předvést svůj nejlepší tenis, což bude nejspíš i jediná cesta k úspěchu,“ dodává letošní vítěz turnajů v Monte Carlu, Barceloně, Hamburku, Roland Garros a Queensu.

Roger Federer je na trávě jako doma a po pěti wimbledonských trofejích pro vítěze by si rád přidal do sbírky i šestou. Pokud by se mu to podařilo, stal by se po Williamu Renshawovi (1881-1886) teprve druhým tenistou, kterému se podařilo na anglické trávě triumfovat šestkrát v řadě.

Letos si zde švýcarský fenomén počíná znovu skvěle a v celém průběhu turnaje neztratil ani jeden set. Před jeho uměním se museli sklonit Dominik Hrbatý, Švéd Soderling, Marc Gicquel, Lleyton Hewitt, Mario Ančič a naposled i horkokrevný Marat Safin. „Bylo to hrozné. Nedal mi nejmenší šanci. Hraje prostě skvěle, ale tráva je pomalejší, což dává šanci Nadalovi. Čeká ho opravdu těžký zápas a jedině jeho nejlepší tenis mu zaručí vítězství,“ říká na adresu světové jedničky a vítěze turnajů v Estorilu a Halle Marat Safin.

Na vítězství Rogera Federera určili bookmakeři bwinu kurs 1.60. Pokud si vsadíte na výhru Rafaela Nadala, znásobíte svůj vklad kursem 2.06.

Reklama