Hlavní obsah

Napodobí dnes Žilina konkurenční Artmedii?

Slovenský fotbal měl v úterý důvod k radosti, když úřadující mistr Corgoň ligy - Artmedia - zvítězila 2:0 na Maltě v prvním předkole Ligy mistrů a prakticky se tak posunula do další fáze. Navázat dnes na ni může jednak Trnava, tak také Žilina, která odehraje zápas v Minsku s tamním MTZ-RIPO.

Článek

Žilina loni nedokázal obhájit slovenský titul, když ztratila na Artmedii hned 11 bodů. Druhé místo však uhájila s velkým přehledem a zajistila si tak účast v prvním předkole Poháru UEFA. To bývá tradičně pro slovenské týmy jen jako rozehrávka na další průběh sezony, jelikož se v této části soutěže střetávají s mužstvy z méně vyspělých evropských zemí nebo těmi, kde fotbal nehraje zdaleka prim.

Bělorusko patří do prvně zmíněné skupiny, tím spíše klub z hlavního města MTZ-RIPO, který se mezi ligovou elitu probojoval poprvé až před šesti lety. Od té doby však získal hned několik úspěchů, když v ligovém ročníku 2004/05 skončil druhý a v letech 2005 a 2008 vyhrál ligový pohár. Posledním triumfem si v tuto chvíli druhé mužstvo probíhající sezony běloruské ligy zajistilo účast v pohárové Evropě, kde se mu naskýtá zajímavá možnost zviditelnění.

V prvním předkole Poháru UEFA však nenarazí na nikterak slabého soupeře, ba naopak. Žilina vstupuje do dvojzápasu bezesporu v roli favorita, což chce zajisté potvrdit na hřišti. „Soupeře jsme viděli v akci ve dvou zápasech. Minsk má stejně jako my tým, který ovládá lépe ofenzívu a proto bude určitě důležité, komu se povede i v obraně. Máme o něco více mezinárodních zkušeností, na to se však nesmíme spoléhat. Soupeře, které jsme v Bělorusku viděli, by určitě na Slovensku neuspěli. Budeme spokojeni, když neprohrajeme a naopak dokážeme vstřelit nějakou branku,“ uvedl trenér Pavel Vrba.

Mezi oběma týmy by měl být poměrně značný kvalitativní rozdíl. Domácí výhodu však dnes bude mít mužstvo z Minsku, na jehož vítězství si tak vsadíte s kursem 2.55. Kurs na remízu má hodnotu 3.30 a na vítězství Žiliny 2.30.

Reklama