Hlavní obsah

Toronto uvidí souboj zkušeností

Eurotip.cz

Prestižní tenisový podnik série Masters v Torontu prozatím probíhá podle plánu a dnes tak zbývá dohrát zápasy prvního kola. V úvodním zápase na centr kurtu změří své síly Tommy Haas a Carlos Moya.

Článek

Oba hráči patří mezi vůbec to nejzkušenější co v současnosti okruh ATP může nabídnout. Není proto divu, že jejich úvodní premiérový zápas je starý už 11 let. V roce 1997 se navíc utkali dokonce třikrát a hned dvě vítězství si připsal Moya. Od té doby však kraluje spíše Haas, který ze zbylých pěti zápasů vyhrál čtyři, ale už šest let se na dvorci nepotkali. Nikdy se prozatím nestřetli jinde než na evropském kontinentu a dnes je tak v Kanadě čeká zajímavá premiéra.

Do té vstoupí v roli favorita Tommy Haas, kterému letošní sezona prozatím nevychází tak, jak by si přál. Díky problémům s ramenem totiž přišel o úvodní část letošní sezony. Jeho návrat na kurty nebyl navíc vůbec sladký, když v únoru došel nejdále do druhých kol v San Jose a Memphisu. Zpět na výslunní se dostával v Indian Wells, kde porazil například Roddicka či Murraye, ale čtvrtfinálový souboj s Federerem skrečoval pro žaludeční problémy. Další skreč si v zápětí připsal v Monte Carlu, kde si obnovil zranění ramene a to ho vyřadilo ze hry na téměř dva měsíce.

Zpět se vrátil až na trávu do Halle, ale už ve druhém kole prohrál s krajanem Kohlschreiberem. Chuť si alespoň trochu spravil na Wimbledonu, kde porazil Caňase s Robredem a neuspěl až s Murrayem. Na vylepšení svého postavení pracoval v Indianapolis, ale ve čtvrtfinále nestačil na Gillese Simona.

V Torontu se na úvod potká s ještě o dva roky starším Carlosem Moyou, který v roce 1999 stanul na tenisovém trůnu. Tyto doby jsou však nenávratně pryč, ale snaha především v posledních letech se Španělovi nedá upřít. Loni tento fakt dokumentoval výsledky, které znamenaly meziroční vzestup žebříčkem o 26 příček. Letos na tento skok dlouho navazoval a ještě v květnu byl dokonce 12. hráčem světa, k čemuž mu pomohly úspěchy z Costa Do Sauipe (finále), Chennai (semifinále) a Hamburku (čtvrtfinále).

Na pařížské antuce však Moya vypadl hned v prvním kole po pětisetové bitvě s Argentincem Schwankem a následně na trávě štěstí ani nepokoušel. Zpět na kurty se vrátil až v Bastadu, ale Potito Starace byl na úvod nad jeho síly. O něco lépe si vedl minulý týden v Umagu, kde porazil Troickiho a vypadl poté ve čtvrtfinále s Fogninim.

I přes postavení v žebříčku je dnes favoritem Tommy Haas. Na jeho výhru určila sázková kancelář bwin nízký kurs 1.29. Podle bookmakerů je naopak jasným outsiderem duelu Carlos Moya, na jehož výhru je kurs 2.97.

Reklama