Hlavní obsah

Caňas má Soderlingovi co vracet

Turnaj v Torontu je stále na začátku a i dnes nabídne zápasy prvního kola. V jednom z nich změří své síly Robin Soderling a Guillermo Caňas, kteří mají sice v oblibě antuku, ale i na tvrdém povrchu dokáží hrát vynikající tenis.

Článek

Soderling se s Caňasem neutká letos poprvé. Premiérový zápas si totiž odbyli na Mistrovství týmů v Dusseldorfu a jednalo se vůbec o jejich rvní vzájemný duel. V lepší formě byl v tu chvíli o sedm let mladší Švéd, který Argentince vyprovodil z kurtu jasně po setech 6-3 a 6-1.

I možná proto je Robin Soderling favoritem dnešního duelu, do kterého vstoupí ze 49. příčky žebříčku ATP. Byl na tom už lépe, ale loni v létě utrpěl vážné zranění zápěstí, díky němuž se na tenisových kurtech půl roku neobjevil. Vrátil se až na jaře a v Marseille hned dokázal vyřadit Jarkka Nieminena a Richarda Gasqueta. Recept nenašel až ve čtvrtfinále na Maria Ančiče, který se v tu dobu rovněž vrátil do tenisového kolotoče po dlouhé pauze. Ještě lépe si vedl Soderling týden na to v Rotterdamu, kde postupně porazil Baghdatise, Verdasca, Seppiho a Simona. Prohrál až v závěrečném duelu turnaje s Michaelem Llodrou.

Aby těch úspěchů nebylo málo, 23letému rodákovi z Tibra se dařilo i v Memphisu. Po naprosto hladkých vítězstvích s Niemeyerem a Rumunem Hanescu porazil Soderling i Radka Štěpánka s Andym Roddickem, díky čemuž si zahrál druhé finále v řadě. Do toho sice vstupoval proti Belgičanovi Darcisovi v roli favorita, ale ani na americkém kontinentu na svůj úvodní letošní triumf nedosáhl.

Na antuku vstoupil s poměrně velkými ambicemi, ale dosáhl pouze na osmifinále v Hamburku a třetí kolo na Roland Garros. Lépe si vedl na trávě v Halle, kde došel do čtvrtfinále. Na Wimbledonu však narazil hned ve druhém kole na Federera. Poté si na chvíli odskočil zpět k oranžovému povrchu a udělal dobře, jelikož si na domácím podniku v Bastadu zahrál čtvrtfinále.

Je otázkou, jak vyjde Soderlingovi přechod k tvrdému povrchu. Hodně napoví jeho úvodní duel v Torontu, v němž se postaví Guillermo Caňasovi. Zkušený Argentinec neprožívá nejlepší období své kariéry. Svůj podíl viny na tom jistě má i zranění levého zápěstí, kvůli kterému vynechal úvod letošní sezony.

Krátce po svém návratu ale uspěl v Las Vegas, kde si poměrně překvapivě zahrál dokonce semifinále, v němž nestačil na Sama Querryho. Vedlo se mu následně i na podnicích série Masters v Indian Wells a Miami, když na obou turnajích dokráčel do osmifinále. Stejného cíle dosáhl na antuce v Barceloně, ale na pařížském grandslamu prohrál hned v úvodním kole. Chuť si alespoň trochu spravil následným postupem do čtvrtfinále ve Varšavě a v Hertogenboschi si dokonce zahrál semifinále. Od té doby chyběl mezi nejlepší osmičkou pouze na Wimbledonu, jelikož do čtvrtfinále postoupil v Luganu, Gstaadu i Umagu.

V Torontu by se s takovým výsledkem pravděpodobně spokojil, ale dosáhnout ho nebude pro 31letého Caňase nic jednoduchého. Vědí to i bookmakeři společnosti bwin, kteří na jeho dnešní vítězství vypsali kurs 3.09. Věříte-li, že zvítězí o 6 příček lépe postavený Soderling, pak si vsaďte s kursem 1.27.

Reklama