Hlavní obsah

Sparta na úvod s Boleslaví

Eurotip.cz

Čtyřmi duely startuje dnešním dnem nový fotbalový ročník v Gambrinus lize. Na nejvyšší umístění si dělá zálusk hned několik týmů, mezi které patří tradičně Sparta Praha a alespoň do pohárové Evropy by ráda nahlédla i ambiciózní Mladá Boleslav. Vítěz letošního ročníku by měl být znám nejpozději 30. května příštího roku, kdy je na programu poslední kolo.

Článek

Nejprve se podívejme na přestupy. Největší posilu ulovila Sparta v podobě Patrika Bergera, který přišel z Aston Villy. Kádr vicemistra navíc vyztužil slovenský obránce Marián Had (Lokomotiv Moskva), záložník Ondřej Kušnír (Žižkov), brankář Blažek a na hostování z Brugg přišel obránce Štěpán Kučera. Celek z Letné naopak opustili Horváth, Sylvestre nebo David Limberský.

V předposlední přípravě na soutěžní utkání prohráli hráči v rudých dresech s francouzským Rennes, ale chuť si spravili výhrou nad nyní již druholigovými Bohemians 1905. Ve středečním druhém předkole Ligy mistrů Sparta zdolala brankou Kladrubského 1:0 Šeriff Tiraspol. „Věděli jsme o síle Šeriffu v útočné fázi a k našemu rozestavení 4-5-1 jsme sáhli s jasným záměrem. A podle mě nám ten taktický záměr vyšel dobře. Celkově jsme ukázali hodně týmový a zodpovědný výkon,“ dodal po utkání trenér Vítězslav Lavička.

Mladá Boleslav v přestupovém období rovněž nezahálela a získala několik zvučných jmen. Místo do Ostravy zamířil z Leverkusenu Michal Papadopulos právě do města automobilů. Další hrozbou pro obrany soupeřů by měl být Luboš Pecka, který v předminulé sezoně získal korunu pro krále ligových střelců. Ve středové řadě Boleslavi bude nově působit bývalý záložník Sparty Sylvestre a do obrany se z Ruska vrátil Marián Palát. Z klubu pak odešli Hodúr, Mašek, Kopic, Riegel a na testech v Haagu je útočník Táborský.

Mladoboleslavští loni nenavázali na třetí místo ze sezony 2006/07 a skončili až sedmí. Loni na podzim to však byla právě Boleslav, která si zásluhou Radima Holuba odvezla z Letné všechny tři body. Na jaře jí Sparta porážku oplatila jednoznačným výsledkem 4:1. Sečteno a podtrženo, svěřenci trenéra Hapala v posledních čtyřech sezonách každý rok jednou Spartu porazili.

V přípravě dokázali hosté zdolat třeba Brno nebo mistrovskou Slavii. V posledních týdnech si potom poradili se Slaskem Wroclaw a Zalaegerszegem, ale v závěru přípravy Středočeši nestačili na Mnichov 1860 a přesně před týnem remizovali 0:0 s kyperskou Larnakou. „Boleslav by ráda uvítala v následujícím ročníku evropské poháry. Jsem si vědom, že nás média pasují na jednoho z černých koní ligy. Já bych byl jenom rád,“ říká trenér Hapal.

Na vítězství Sparty vypsali bookmakeři kurs 1.50. Na tříbodový zisk Mladé Boleslavi vypsala sázková kancelář bwin kurs 6.00 rovné a na remízu je kurs 3.60.

Reklama