Hlavní obsah

Posune Djokovič Nadalovu korunovaci?

Eurotip.cz

V pavouku prestižního podniku série Masters v Cincinnati zůstali poslední čtyři tenisté. Včerejší boje a především výhra Rafaela Nadala s Nicolasem Lapenttim rozhodla o tom, že se 22letý Španěl stane světovou jedničkou. Otázkou jen zůstává, kdy usedne na trůn? Vše záleží na jeho konečném umístění v Cincinnati.

Článek

Murray - Karlovič

V prvním semifinále se diváci v Cincinnati nedočkají nastupující světové jedničky, ale ani té odstupující. Roger Federer totiž nezvládl osmifinálový zápas s Ivo Karlovičem, a jelikož chorvatský dlouhán porazil díky dvěma tiebreakům i Philippa Kohlschreibera, dnes se postaví Andymu Murrayovi.

Nebude to první vzájemný zápas těchto hráčů a to ani premiérový v letošní sezoně. Nejprve změřili své síly loni v San Jose, kde utkání vyhrál Murray v tiebreaku třetího setu a podobný průběh se stejným vítězem měl i jejich letošní duel v Indian Wells.

I díky tomu je dnes mírným favoritem Andy Murray, který bojuje o třetí titul v sezoně, jelikož přemožitele už nenašel v Dauhá a Marseille. Velmi dobrou formou oplývá však především v posledních týdnech, když nejprve postoupil do čtvrtfinále v Queen's Clubu a na stejnou metu dosáhl i na prestižním Wimbledonu. Ještě o kolo dále se probojoval minulý týden v Montrealu a v Cincinnati už tento úspěch vyrovnal.

Narozdíl od Rogers Cupu však může stále dosáhnout na víc, čemuž se pokusí zabránit Ivo Karlovič. 208 centimetrů vysoký Chorvat prožívá životní sezonu, v níž poprvé v kariéře nakoukl do Top 20 světového žebříčku. Nejvíce si k tomu pomohl vítězstvím z Nottinghamu, ale také semifinálem z Rotterdamu a o kolo dříve skončil v Queen's Clubu. Na probíhajícím podniku série Masters si připsal už zmíněný skalp stále současné světové jedničky Rogera Federera a zároveň také určitě druhý nejlepší výsledek sezony.

V roli favorita přesto vstoupí do utkání Murray, na kterého si můžete vsadit s kursem 1.45. Věříte-li naopak Karlovičovi, pak si vsaďte u bwin za kurs 2.37.

Nadal - Djokovič

Druhé semifinále bude bezesporu atraktivnějším soubojem. Utkají se v něm nastupující světová jednička Rafael Nadal a Novak Djokovič, který byl ještě nedávno označován za hráče, jenž jako první vystřídá na trůnu Federera. Srbovi ale několik posledních týdnů nevyšlo podle představ, naopak Španěl během nich prožil nejúspěšnější období dosavadní kariéry.

V Nadalův prospěch hovoří i dosavadní vzájemné zápasy v poměru 9:3, když z toho třikrát porazil Djokoviče letos - Hamburk, Roland Garros a Queen's Club. O rok mladší Srb se zmohl na jediné vítězství, které ukořistil v semifinále v Indian Wells.

Rafael Nadal je v tuto chvíli označován za současného nejlepšího tenistu světa, což potvrdil včerejší výhrou s Nicolasem Lapenttim, která znamená, že se poprvé v kariéře podívá na nejvyšší stupínek žebříčku ATP. Jestliže dnes prohraje s Djokovičem, stane se tak 18. srpna. Pokud se dostane do finále, pak už o týden dříve a vyhraje-li celý turnaj, „korunovace“ proběhne už v pondělí 4. srpna.

„Jsem velice šťastný, moje cíle však nejsou stále splněny. Vše pokračuje Olympiádou a následně US Open, takže není ani čas na oslavy,“ řekl po včerejším zápase wimbledonský vítěz a už čtyřnásobný král Roland Garros.

Jak už bylo zmíněno, může se stát, že Nadal přeskočí Federera až za 14 dní a tuto teorii se dnes jistě pokusí zrealizovat Novak Djokovič. Rodák z Bělehradu odstartoval sezonu famózně a po výhrách na Australian Open, v Indian Wells a Římě se už spekulovalo o tom, kdy přeskočí v žebříčku Rafaela Nadala a sám Španěl v tu dobu komentoval situaci, že se tak brzy asi stane. Vše je nakonec jinak a Djokovič ještě nějaký čas určitě zůstane světovou trojkou. Nic na tom nezmění ani jeho výsledek z Cincinnati, ať už bude jakýkoliv.

Těžko odhadovat, jak toto utkání skončí, tím spíše, že se Djokovič dostává do staré dobré formy. Zcela jasno nemají ani bookmakeři, kteří pasují do role favorita Nadala, na jehož vítězství dnes vypsali kurs 1.35. Jste-li názoru, že Djokovič odsune Nadalovu korunovaci a zahraje si páté letošní finále, pak využijte kursu 2.70.

Reklama