Hlavní obsah

Monfils vyzve Nalbandiana

Eurotip.cz

V olympijském turnaji zbylo posledních šestnáct tenistů. Mezi ně patří i Argentinec David Nalbandian s Gaelem Monfilsem z Francie, kteří proti sobě dnes nastoupí v boji o čtvrtfinále. I díky úspěchu v jediném odehraném vzájemném zápase se více věří argentinskému hráči.

Článek

Půjde o souboj velmi talentovaných tenistů. Šestadvacetiletý Nalbandian byl před necelými dvěma lety dokonce třetím hráčem světa. Monfils se úspěchům Argentince zatím nepřiblížil, ale za čtrnáct dní mu bude teprve dvaadvacet let a dá se stále považovat za mladého hráče. Jeho brzdou jsou ale častá zranění.

Střetli se spolu minulý rok - Monfils na domácí půde ve třetím kole French Open Nalbandianovi po čtyřech vyrovnaných setech podlehl. Právě na antuce by přitom měl mít Francouz největší šance na úspěch. Jeho bilance z ostatních povrchů je totiž nesrovnatelně horší.

Dvaačtyřicátý hráč žebříčku ATP to potvrdil i na letošním ročníku Roland Garros. V další vyrovnané bitvě ho tentokrát zastavil až v semifinále Roger Federer. Pro pětinásobného finalistu ATP to mohl být větší úspěch, než jediný turnajový triumf ze Sopot 2005.

Monfilsův výkon z antukového grandslamu spadá do jeho nejvydařenějšího období letošní sezony. Francouzský tenista se výsledkově probral až v květnu a červnu. V tomto roce nastoupil k soutěžnímu zápasu ze zdravotních důvodů až v březnu, ale dlouho se mu nedařilo. V květnu zkusil sestoupit o kategorii níž a vyhrál kvalitně obsazený challenger v marockém Marrakechu. Následovala červnová semifinále na French Open a v Nottinghamu.

Přechod na tvrdý povrch se Monfilsovi nepovedl - v Torontu vypadl v prvním kole, v Cincinnati ve druhém skrečoval. Po dvou úspěšných měsících se opět přihlásily zdravotní komplikace. Vedle nemoci se Francouz potýkal i se zraněným kotníkem.

V Pekingu ale 193 centimetrů vysoký tenista postupuje. Na ne příliš oblíbeném tvrdém povrchu porazil dvojici antukářů Almagra s Haneskem. Při své premiérové účasti na olympiádě tak dnes Monfils bude bojovat o postup mezi poslední osmičku.

Poprvé startuje na olympijských hrách i David Nalbandian. Mimořádně talentovanému hráči v současnosti patří na žebříčku ATP osmé místo. Slabší stránkou argentinského tenisty je nízká výsledková stabilita. O to větší jsou ale jeho náhlé záblesky tenisové geniality.

Naposledy šokoval svět 'bíleho sportu' koncem minulého roku. Po nepovedené sezoně vyhrál oba říjnové podniky série Masters v Madridu a Paříži. Během čtrnásti dnů opakovaně porazil světovou jedničku Federera a podlehli mu i další hráči úzké světové špičky včetně Nadala, Djokoviče a Davida Ferrera.

Vítěz osmi titulů začal letošní sezonu v podobném stylu - vybojoval dvě finálové účasti na jihoamerických antukových turnajích. v Domácím Buenos Aires vyhrál, v mexickém Akapulku sklonil hlavu před uměním Španěla Almagra.

V dalším průběhu roku se mu ale moc dobře nevedlo. Čtvrtfinále z Indian Wells a semifinále z Londýna jsou jedinými úspěchy, které stojí za zmínku za posledních pět měsíců. Nalbandianovi se překvapivě vůbec nevydařila evropská antuková sezona.

Olympijský turnaj je pro Nalbandiana první akcí po Wimbledonu a zdá se, že do Pekingu přijel výborně připravený. Hladká výhra nad domácím Zengem nepřekvapila, v dalším kole ale Argentinec ve dvou setech porazil obhájce zlata z minulých her v Aténách Chilana Nicolase Massua.

Zkušenosti, postavení v žebříčku i úspěšnost na tvrdém povrchu. To jsou hlavní důvody, pro něž bookmakeři bwin nabízejí na výhru Nalbandiana nízký kurs 1,42. Šance Monfilse oceňují kursem 2,65.

Reklama