Hlavní obsah

Poradí si Safinová i se světovou jedničkou?

Velký souboj slibuje poslední dnešní čtvrtfinále dvouhry žen. Čerstvá světová jednička Jelena Jankovičová se střetne s Dinarou Safinovou, která od Wimbledonu vyhrála už 13 zápasů v řadě a může se chlubit nejlepší formou ze všech světových hráček. Oplatí Srbka rodačce z Moskvy tři týdny starou porážku? Nebo do semifinále postoupí Safinová, jež se na olympiádu dostala na poslední chvíli?

Článek

Jelena Jankovičová. Třiadvacetiletá rodačka z Bělehradu, která od dětsví nesmírně toužila stát se světovou jedničkou. Na cestě za snem jí však brzdila častá zranění. Poslední rok se pohybovala v první světové desítce a nenápadně se blížila vrcholu. Po té, co nečekaně ukončila kariéru královna Justine Heninová, zůstal trůn volný hned pro několik tenistek. I pro Jankovičovou. Několikrát nastupovala k zápasu s tím, že pokud vyhraje, stane se světovou jedničkou. Nikdy to však nezvládla.

Podobně jako před 14 dny ve čtvrtfinále v Montrealu. Výhra nad Cibulkovou by ji posunula do čela světového žebříčku před krajanku Ivanovičovou. Jenže psychický tlak znovu neunesla. Nicméně organizace WTA po přepočtu bodů oznámila, že ve vydání žebříčku 11. srpna 2008 se Jankovičová nejlepší hráčkou světa nakonec stane.

A to aniž by někdy hrála alespoň ve finále grandslamového turnaje. Stačil jí k tomu za poslední rok i jediný získaný titul, kterého dosáhla na jaře na antuce v Římě. To však neznamená, že by si svou pozici nezasloužila. Zahrála si finále prestižního turnaje v Miami nebo semifinále na Australian Open a French Open. Hraje hodně turnajů, na nichž většinou dokráčí do závěrečných kol. V Pekingu už dohrála světová dvojka Ivanovičová i trojka Kuzněcovová, a tak rodačka z Bělehradu zůstane světovou jedničkou i po olympiádě.

Před turnajem pod pěti kruhy absolvovala dva přípravné turnaje. V Los Angeles podlehla v semifinále své dnešní soupeřce Dinaře Safinové, o týden později v Montrealu nestačila na Cibulkovou. Nad startem v Pekingu se však vznášel otazník - Jankovičovou trápilo zranění a nechtěla nic riskovat. Nakonec se však v duelu prvního kola objevila a s deblistkou Carou Blackovou si poradila hladce ve dvou setech. Následně porazila shodně 7-5 6-1 Aljonu Bondarenkovou i Dominiku Cibulkovou, které oplatila porážku z Montrealu.

Dinara Safinová začala letošní sezonu jako světová patnáctka. První tři měsice na hardu se trápila. Zlom nastal ve 3. kole antukového turnaje v Římě, když dokázala porazit Justine Heninovou, která následně ukončila kariéru. Dvaadvacetiletá Ruska se cenným skalpem nastartovala ke skvělé jizdě.

V Římě získala titul, když porazila i Serenu Williamsovou nebo krajanku Dementěvovou. Že zapracovala na psychice, dokázala na French Open. V osmifinále proti Šarapovové a ve čtvrtfinále s Dementěvovou utekla z několika mečbolů a postoupila poprvé v kariéře do grandslamového semifinále. A v něm smetla i další krajanku Kuzněcovovou. Nestačila až ve finále na Ivanovičovou, která tak získala premiérový granslamový titul a druhý den se stala světovou jedničkou. Mladší sestra bývalé světové jedničky Marata Safina se ovšem i tak nakonec na poslední chvíli vešla do ruské nominace pro Peking.

V generálce na Wimbledon si Safinová zahrála finále v Hertogenboschi. V Londýně vypadla překvapivě ve 3. kole po třísetovém boji s Peerovou. Od té chvíle však Ruska neprohrála. Získala titul v Los Angeles a v Montrealu, když ji nezastavila ani dnešní soupeřka Jankovičová nebo světová trojka Kuzněcovová. V Pekingu stejně jako její čtvrtfinálová soupeřka ještě neztratila set. Ve 3. kole ji nezaskočila ani domácí Jie Zheng.

Obě hráčky patří v poslední době k tomu nejlepší, co ženský tenis nabízí. Těžko odhadovat, která z nich se podívá do dalšího kola. Podle bookmakerů bwin to bude Safinová, na jejíž vítězství vypsali kurs 1.68. Výhru Srbky ocenili experti kursem 2.05.

Reklama