Hlavní obsah

Zlomí Plzeň dlouholeté liberecké prokletí?

Jediný zápas má dnes na programu česká nejvyšší fotbalová soutěž. Na stadionu U Nisy v Liberci se představí tým Plzně. Liberci půjde v tomto souboji především o zvýšení sebevědomí před čtvrteční pohárovou odvetou v Žilině, Plzeň zase bude chtít naplnit své předsezónní ambice a případnou výhrou se vytáhnout na přední příčky tabulky Gambrinus ligy.

Článek

Liberečtí mají v probíhajícím ročníku ligy na svém stadionu zatím stoprocentní úspěšnost. V prvním kole dokázali porazit 2:1 mistrovskou Slavii, ve třetím pak nejtěsnějším rozdílem i Teplice. Zato druhé kolo a následně Pohár UEFA odhalili liberecké slabiny. Nejprve přišel čtyřgólový příděl v Brně, aby následně svěřenci trenéra Škorpila doma klopýtli po matném výkonu se slovenskou Žilinou.

Severočeši však disponují kvalitním kádrem a měli by se letos pohybovat na špici prvoligové tabulky. Prozatím jsou s šesti body na 6. příčce.

Unikátní je ovšem dlouhodobá bilance Slovanu s jeho dnešním soupeřem. Plzeň naposledy vyhrála U Nisy 6. srpna 1994, od této chvíle odjížděla z Liberce vždy poražena! Celková bilance vzájemných zápasů od roku 1993 hovoří také celkem jasně pro Liberec: 13 vítězství, 5 remíz a jen 4 výhry Plzně. A to vše při skóre 29:15.

I přesto přese všechno liberecký asistent trenéra Luboš Kozel před plzeňským soupeřem varuje: “Plzeň nejen že před sezonou mohutně posílila kádr, včetně nákupu Pavla Horvátha, ale oplývá i zdravým sebevědomím.“

Hráči Plzně i přes dlouhodobě nepříznivou bilanci se Severočechy dnes unisono hlásají: „Do Liberce jedeme vyhrát.“ Viktoriány však nečeká nic jednoduchého, zvlášť když absentují dva důležití hráči. Disciplinární trest za vyloučení v zápase proti Slavii si odpykává Milan Petržela, mimo hru je i stoper Radek Hochmeister. Plzeň však má dostatečně široký kádr, aby tyto mezery zalepila.

Co se týká bodového zisku v této sezoně, je na tom tým trenéra Šilhavého o dva body hůře než jeho dnešní soupeř. Viktorka nejprve v prvním kole porazila 3:2 doma Žižkov, poté nestačila venku na Olomouc a v minulém utkání vydolovala bod se Slavií, který zachraňoval až v 92. minutě Vaculík.

Ze všech těchto pohledů jsou tak Západočeši dnes mírným outsiderem, to si však nepřipouští jedna z hvězd týmu Jan Rezek: „Chtěli bychom v Liberci vyhrát. Já osobně si pamatuji, jak jsem jim tehdy v dresu Teplic vstřelil dva góly. Něco podobného by mi nevadilo ani dnes.“

Předpokládané sestavy:

Liberec: Zlámal - Radzinevičius, Holeňák, Košťál, Janů - Papoušek, Bílek, Frejlach, Dočkal - Kerič, Nezmar.

Plzeň: Poštulka - Limberský, Rada, Navrátil, Smola - Vaculík, Trapp, Horváth, Lecjaks - Rezek, Tatanašvili.

Dnešní duel dvou českých ambiciózních týmů ohodnotila největší světová sázková společnost bwin těmito kursy. Na výhru Slovanu 1.75. Na případnou remízu 3.20. A kdo v dnešním utkání věří Plzni, může svůj vklad znásobit líbivým kursem 4.40.

Reklama