Hlavní obsah

Rozloučí se dnes Sparta s Ligou mistrů?

Pokusit se o zázrak a postoupit do hlavní soutěže Ligy mistrů. To je heslo fotbalistů Sparty Praha, kteří dnes nastoupí v odvetném utkání 3. předkola na horké půdě v Aténách. Soupeřem jim bude pochopitelně místní Panathinaikos, který si před čtrnácti dny na Letné vybudoval do odvety jednogólový náskok.

Článek

Panathinaikos je jedním z nejslavnějších a momentálně i nejlepších řeckých klubů. Přesto jeho poslední start v prestižní Lize mistrů pamatují fanoušci v roce 2005. Tehdy byl řecký klub ve skupině „C“ outsiderem. Spolu s ním totiž "céčko" tvořila Barcelona, Werder Brémy a Udinese Calcio. Řekové získali v šesti zápasech čtyři body, což jim na postup do další fáze nestačilo.

Poté přišlo dvouleté hluché období, kdy se Panathinaikos do Ligy mistrů nepodíval. Ale nyní se dá říct, že je již jednou nohou v ní. Řekové totiž i přes nepříliš přesvědčivý výkon porazili Spartu v prvním utkání 2:1 a dnes jim stačí k postupu jakákoliv remíza, nebo dokonce prohra 0:1.

Dá se tedy očekávat, že domácí budou hrát ze zajištěné obrany, tak jako to předvedli ve 2. předkole v Tbilisi, kam si přivezli třígólový náskok a v odvetě uhráli bezbrankovou remízu. Panathinaikos bude spoléhat na svoje fanoušky, kteří dokáží soupeři připravit doslova peklo. Jisté je, že na Olympijský stadion jich přijde přes 50 000.

Sparta by mohla mít oproti Řekům určitou výhodu v sehranosti. Řecká liga totiž ještě nezačala, a tak Panathinaikos má letos na kontě pouze tři „ostré“ zápasy z předkol Champions league. Všeobecně se ale očekává, že domácí si již nadějně rozehranou bitvu nenechají proklouznout mezi prsty.

Trenér hostí Lavička se snaží svůj tým vyburcovat: „My jsme první utkání ztratili, ale to neznamená, že jsme ztratili víru a odhodlání bojovat o postup. Jsme si vědomi toho, že Panathinaikos má velké množství příznivců, kteří dokážou vytvořit bouřlivou atmosféru a podpořit tak svůj tým. Ale na druhou stranu máme ve svém kádru hráče, kteří mají zkušenosti s podobnou atmosférou."

Sparťanský lodivod slibuje hru na dva klasické útočníky, karta nejspíš padne na Slepičku s Doškem. Připravený do hry by měl být i kapitán Berger, který v minulých dnech prodělal střevní chřipku. Sparta je po minulém ligovém kole ve střelecké pohodě, když si zastřílela v Budějovicích. A možná i proto jdou její hráči do utkání v Aténách s jistou dávkou optimismu.

Předpokládané sestavy:

Panathinaikos Atény: Galinovič - Gabriel, Vyntra, Sarriegi, Spyropulos - Ninis, Gilberto, Simao - Salpigidis, Karagunis - Souza.

Sparta Praha: Kozáčik - Voříšek, Řepka, Kučera, Kadlec - Kulič, Hušek, Kladrubský Berger - Slepička, Došek

A jak vidí dnešní střetnutí bookmakeři společnosti bwin? Celkem jednoznačně. Na výhru domácího týmu si můžete vsadit v kursu 1.40. Kdo si myslí, že utkání skončí remízou, nechť vsadí „kříž“ při kursu 4.20. A kdo věří, že se bude opakovat výsledek Peloponéských válek, kdy Sparta dobyla Atény, může si vsadit na hosty v krásném kursu 6.75.

Reklama