Hlavní obsah

Roddicka čeká těžká zkouška

Eurotip.cz

O postup do třetího kola US Open vyzve domácího favorita Andy Roddicka talentovaný Lotyš Ernests Gulbis. Oba se potkávají vůbec poprvé a ani jeden z nich by nerad skončil už ve druhém utkání.

Článek

Ernests Gulbis vstoupil do závěrečného grand slamu sezony výhrou nad Švédem Johanssonem, kterému během tří setů nasázel celkem 18 es. Lotyšský tenista by jistě rád navázal na své premiérové představení ve Flushing Meadows, kde loni prošel až do osmifinále.

Zítra 20letý tenista prožívá slušnou sezonu, ve které se podíval do čtvrtfinále v Las Vegas, do třetího kola podniku v Barceloně a mezi jeho ostatními výsledky ční především postup mezi nejlepších osm na Roland Garros. Tam Gulbis vyřadil jména jako Blake či Llodra a jeho pouť turnajem zastavil až Novak Djokovič. V Queensu se 40. hráč světa dostal do třetího kola a s Wimbledonem se rozloučil hned v druhém utkání s Rafaelem Nadalem, proti kterému uhrál jeden set, což se povedlo už jenom Federerovi. Na turnaji v Cincinnati nestačil rodák z Rigy ve čtvrtfinále znovu na Novaka Djokoviče a v Pekingu vypadl hned na úvod s Rusem Davyděnkem.

Andy Roddick na úvod US Open smetl z kurtu Francouze Fabrice Santora a se svým výkonem mohl být pochopitelně spokojen. „Dařilo se mi na servisu, což v minulých utkáních nebylo pravidlem. Proti Gulbisovi to bude ale úplně jiný zápas. Disponuje lepším podáním než Santoro a nebude to snadné,“ říká vítěz US Open z roku 2003, kterému se v New Yorku tradičně daří.

První titul v sezoně slavil americký tenista už v únoru v San Jose, kde si ve finále poradil s Radkem Štěpánkem. Druhý úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Na turnaji v Dubaji zdolal 25letý tenista hráče jako Nadal nebo Djokovič a mohl slavit druhý titul. Na konci března v Miami vyřadil rodák z Omahy i Rogera Federera, ale nad jeho síly byl v semifinále Rus Davyděnko.

V Římě mířil Roddick znovu hodně vysoko, ale v semifinále musel kvůli zranění ramene vzdát Stanislasi Wawrinkovi. Tento problém ho vyřadil i z Roland Garros, po kterém se vrátil postupem do semifinále v Queensu, ale ve Wimbledonu i v Torontu prohrál hned druhý zápas. K třetímu titulu měla světová osmička hodně blízko v Los Angeles, kde jí ve finále zdolal mladý Argentinec Del Potro. Naposled hrál Roddick ve Washingtonu a ve čtvrtfinále překvapivě nestačil na Srba Troického.

Americký tenista je podle bookmakerů horkým adeptem na vítězství s kursem 1.30. Na vítězství Ernestse Gulbise vypsala sázková kancelář bwin kurs 3.20.

Reklama