Hlavní obsah

US Open uvidí souboj sester Williamsových

Velice pikantní souboj dnes nabídne US Open v jednom ze čtvrtfinálových zápasů. Střetnou se v něm sestry Williamsovy, poslední Američanky v ženské části pavouku, dvě velké favoritky na celkové vítězství v turnaji, místní dvojnásobné šampionky a někdejší světové jedničky. Na neworském grandslamu je vzájemná bilance 2:1 pro Venus, celkově vede 9:8 Serena.

Článek

Historie vzájemných zápasů sester Williamsových je skutečně bohatá. Poprvé si spolu zahrály před deseti lety a celkem už absolvovaly 17 vzájemných duelů, bilance je takřka vyrovnaná. O jeden vyhraný souboj je na tom sice lépe Serena, naposledy se ale radovala její sestra, a to v mimořádně důležitém zápase - Venus zdolala Serenu ve finále letošního Wimbledonu.

Dá se říct, že úspěch 8. hráčky světa v Londýně nebyl tolik překvapivý. Venus vyhrála pět ze svých sedmi grandslamových titulů právě tam. Zbylé dva si pak osmadvacetiletá tenistka připsala na US Open, kde triumfovala v letech 2000 a 2001, naposledy tedy před dlouhými sedmi lety.

Letošní sezona majitelky 37 turnajových triumfů, kromě wimbledonského úspěchu, nevypadá vzhledem k jejím schopnostem nikterak ideálně. Zahrála si semifinále v indickém Bengalúru a na několika dalších podnicích byla ve čtvrtfinále. Po Wimbledonu startovala jen na olympijských hrách, kde vypadla také ve čtvrtfinále s domácí Liovou.

Zdá se ale, že na poslední grandslam sezony přijela připravená dobře. V dosavadních čtyřech kolech neztratila ani set a soupeřkám povolila v součtu pouhých 15 gamů, což jsou necelé čtyři hry na zápas. Postupně přehrála Australanku Stosurovou, De Los Riosovou z Paraguaye, Rusku Alonu Bondarenkovou a naposledy nebezpečnou Polku Agnieszku Radwaňskou.

Na US Open startuje Venus Williamsová podeváté. Vedle zmíněných triumfů z let 2000 a 2001 tu dvakrát skončila jako poražená finalistka. V roce 2002 jí finálový zápas nedovolila vyhrát právě její dnešní soupeřka, sestra Serena. S ní se na Mezinárodním mistrovství Ameriky utkala v boji o titul i rok předtím a porazila ji tu ještě v roce 2005 ve čtvrtfinále.

I o 15 měsíců mladší Serena Williamsová, která byla stejně jako sestra v roce 2002 světovou jedničkou, vyhrála US Open dvakrát, a také v jejím případě už je to relativně dlouho. Pohár pro vítězku tu vyzvedla nad hlavu v letech 1999 a 2002. Jednou navíc skončila jako poražená finalistka.

V současnosti 3. hráčka světa je držitelkou 8 grandslamových titulů. Na rozdíl od sestry dokázala triumfovat na všech čtyřech nejdůležitějších turnajích. Naposledy, a celkem potřetí, se radovala v minulém roce na Australian Open, což je její nejúspěšnější grandslam.

Letos se jí fantasticky dařilo hlavně v březnu a dubnu. V té době vyhrála 3 turnaje v řadě - v indickém Bengalúru a na amerických podnicích v Miami a Charlestonu. Pak jí na přelomu června a července skvěle vyšel Wimbledon, ale na titul to, jak už bylo zmíněno, nestačilo. Stejně jako její sestra, i Serena vypadla na olypiádě ve čtvrtfinále, kde nestačila na pozdější vítězku Rusku Dementěvovou.

I ona si ale na poslední grandslam sezony přivezla výbornou formu. Vítězka jednatřiceti titulů WTA smetla všechny čtyři dosavadní soupeřky - Rusky Vesninovou a Katerinu Bondarenkovou, Japonku Sugiyamovou, i Bremondovou z Francie.

Bookmakeři bwin v "sestrovražedném" souboji mírně favorizují Serenu, na jejíž výhru nabízejí kurs 1.65. Fanoušci Venus si na její vítězství můžou vsadit v kursu 2.10.

Reklama