Hlavní obsah

Potrápí Rakousko favorita z Francie?

Eurotip.cz

Dnešním dnem startuje evropská část kvalifikace na světový šampionát v roce 2010, který pořádá Jihoafrická republika. Kazachstán s Andorrou sice už mají své utkání odehrané, ale většina týmů vstupuje do bojů právě dnes. Ostrá prověrka čeká na celek českého trenéra Karla Bücknera, který se v pozici lodivoda národního týmu Rakouska pokusí o překvapení proti Francii.

Článek

Jako tradičně budou mít na závěrečném turnaji největší zastoupení evropské celky, kterých z osmi kvalifikačních skupin postoupí celkem 13. Devět vítězů skupin postupuje přímo a osm nejlepších z druhých míst si to rozdá ve velmi ošemetné baráži.

Francie po druhém místě z mistrovství světa 2006 v Německu nedokázala uspět ve skupině smrti na nedávno skončeném Euru v Rakousku a Švýcarsku. Svěřenci trenéra Domenecha nejprve pouze remizovali s Rumunskem, následně utrpěli debakl 1:4 od Holandska a ani proti Itálii zvítězit nedokázali. Celek ze země galského kohouta se představí v novém kabátu. Mezi čtyřmi tyčemi by měl chytat 23letý brankář Marseille Steve Mandanda. V obraně bude chybět Lilian Thuram, který ukončil kariéru a středová řada se bude muset vypořádat s odchodem Clauda Makeleleho. Mimo hru jsou navíc zranění Patrick Vieira a také rychlík Franck Ribery.

„Bude to zápas pro bojovníky. Viděli jsme Rakousko hrát na Euru, praktikují silový fotbal a snaží se dostat soupeře pod tlak,“ říká kouč Domenech, který se v útoku bude spoléhat na duo Karim Benzema-Thierry Henry. Šanci v základní sestavě by měl dostat i Samir Nasri, který zažil povedený start v novém dresu Arsenalu. „Musíme vyhrávat, ale zároveň musíme bavit fanoušky. Je pro nás lepší výhra 3:2 než 1:0,“ dodává 56letý lodivod hostí.

Rakousko na nedávno skončeném mistrovství Evropy sice vypadlo v základní skupině, na rozdíl od Francie však překonalo očekávání mnoha svých fanoušků. Po úvodní těsné porážce od Chorvatů uhráli naši jižní sousedé bod s Polskem a na závěr prohráli nejtěsnějším možným rozdílem s favorizovaným Německem. Po Euru nahradil trenéra Hickersbergera překvapivě Karel Brückner a hned v premiérovém utkání si jeho mužstvo připsalo nečekanou remízu 2:2 s úřadujícími mistry světa z Itálie. Rakušané nad celkem z Apeninského poloostrova dokonce vedli 2:0, ale dva vlastní góly je o senzaci připravily.

„Jsem spokojen, je to pro nás dobrý výsledek. V první půli jsme byli hodně aktivní, ovšem škoda té inkasované branky před poločasem. Ještě tam bylo mnoho chyb v kombinaci, na které musíme ještě hodně pracovat. Ale na tu práci se těším,“ dodal po duelu s Itálií český trenér, jehož noví svěřenci to v konkurenci týmů Litvy, Faerských ostrovů, Srbska, Rumunska a Francie nebudou mít vůbec jednoduché.

Na vítězství omlazeného celku Francie, který v přípravě zdolal silné Švédsko, si u bwinu můžete vsadit v kursu 1.55. Na vítězství Rakouska určili bookmakeři kurs 5.75 a na remízu je kurs 3.50.

Reklama