Hlavní obsah

Vítěz základní části hostí mistra

Týden po skončení pohárových bojů se dnes otevřou brány české hokejové extraligy. Nováček z Mladé Boleslavi začne svoji extraligovou pouť ve Vítkovicích. Ve Znojmě dojde k repríze souboje z jarního předkola play off, protože sem zamíří Třinec. České Budějovice s novým trenérem zahájí sezónu proti Slavii Praha.

Článek

Jihočeši vloni vyhlásili před sezónou sebevědomě útok na titul, ale zůstaly pouze v půli cesty. S převahou sice vyhrály základní část, když jako jediný klub nasbíraly více než sto bodů, ale v play off se opět zastavily v semifinále. Vedení klubu sáhlo v přestávce ke změně na trenérském postu, když angažovalo Ernesta Bokroše, který již český extraligový primát dokázal získat. Hráčské změny se v Českých Budějovicích odehrály především v útoku, když v nově utvořené první útočné trojici doplnili stálého kapitána Sailera Huml a Duda. Posledně jmenovaný dnes tedy nastoupí proti klubu, z něhož již poněkolikáté odešel. Mladí brankáři naopak budou muset nejspíše jen doufat, že se za veteránem Turkem nějak více prosadí. V přípravě se ovšem Kovář jevil vedení velmi dobře.

Se Slavií před minulou sezónou v podstatě nikdo nepočítal. Tým vedený Vladimírem Růžičkou, který ho dokázal běhěm sezóny vhodně doplnit, ovšem zvládl všechna úskalí a získal mistrovský titul. Letos již nikdo Slavii podceňovat sice nebude, ale přesto je opět nutné napsat, že v přestupech s ostatními soupeři rozhodně krok nedržela. Kádr Slavie opustili hned tři zkušení útočníci. Opačným směrem dorazil pouze Kraft, který ještě ve finále extraligy nastupoval proti pražskému klubu jako soupeř. Někdejší kapitán juniorských mistrů světa však dnes pro zranění nenastoupí. V útoku logicky dostanou více příležitostí mladí hráči. Obrana naopak zůstala ve stejném složení jako vloni. V brance by měl nadále plnit roli jedničky Svoboda, i když mladý Furch byl vyhlášen nejlepším juniorem minulé sezóny.

Bookmakeři bwin očekávají, že Českým Budějovicím bude podobně jako vloni výrazně pomáhat domácí prostředí. Odpovídá tomu alespoň kurs 1,95 , který vypsali na jejich výhru. V minulých ročnících hrálo domácí prostředí ve vzájemných zápsech vskutku důležitou roli. Stejní soupeři se utkali též na úvod loňské sezóny, kdy musely o vítězi rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich byla úspěšnější dnes hostující Slavia. Pokud si poveze tentokrát domů alespoň jeden bod, stane se tak v kursu 1,8 .

Reklama