Hlavní obsah

Lvíčata sehrají klíčovou bitvu o baráž

Po slušně rozjeté kvalifikaci o Mistrovství Evropy do 21 let v příštím roce si čeští reprezentanti prohrou v Turecku hodně zkomplikovali cestu za postupem. Rozhodne poslední zápas, v němž Lvíčata musí porazit stejně starý výběr Ukrajiny a následně doufat, že budou mezi nejlepší čtveřicí týmů z druhých míst a zajistí si tak postup do baráže.

Článek

Ještě pod současným koučem pražské Sparty Vítězslavem Lavičkou vstoupila Lvíčata do kvalifikace o evropský šampionát, který v příštím roce hostí Švédsko. Vstup to byl až na úvodní remízu v Arménii úspěšný. Loni v listopadu přišlo druhé zaváhání, když mladíci před domácími fanoušky remizovali s Tureckem. V čele kvalifikační skupiny se však udrželi a to i po zápase na Ukrajině, kde zvítězili 2:0.

S podobnými ambicemi odjížděla jedenadvacítka už pod novým trenérem Jiřím Kotrbou před pár dny do Turecka, ale utkání nezvládla a prohrou 0:2 si zkomplikovala cestu za postupem ze skupiny. „Turecko jsme už hodili za hlavu a staráme se jenom o to, jak zvládnout tu klíčovou bitvu s Ukrajinou. Musíme se s tím poprat, bude to o vůli a morálce všech,“ řekl kouč Kotrba, který nemůže oproti zápasu s Tureckem využít služeb Martina Fenina, jenž odcestoval s reprezentačním áčkem do Severního Irska. Místo něj by se mohl na hrotu objevit slávistický kanonýr Tomáš Necid, pro něhož to je vůbec premiérová pozvánka do jedenadvacítky. Hrát nemůže Michal Švec, který se v Turecku zranil a navíc obdržel osudovou žlutou kartu.

Od roku 2000, kdy se závěrečného turnaje účastní osm nejlepších týmů, náš výběr na Euru do 21 let nechyběl. „Vůbec si neumím představit, že by to pro nás měl být poslední zápas. Když se poučíme z chyb ze zápasu v Turecku a zase začneme dřít, tak nám to neunikne. Každopádně to pro nás bude velká prověrka,“ řekl záložník Mario Holek, který ukrajinský fotbal dobře zná, jelikož od letošního roku obléká dres Dněpropetrovsku.

Ukrajinská jedenadvacítka sehrála svůj poslední kvalifikační zápas před necelým rokem a byl to právě ten, ve kterém podlehla českému výběru. Kromě tohoto zaváhání prohrála už jen oba zápasy s Tureckem. Její naděje na postup jsou přesto už tabu a dnešní zápas tak odehraje pouze z povinnosti, i když má stále šanci skončit na druhém místě druhé kvalifikační skupiny.

Podle bookmakerů společnosti bwin jsou favoritem utkání čeští mladíci. Jste-li stejného názoru, potom si na ně vsaďte - kurs je 1.45. Remízu si můžete vsadit s kursem 3.95. Na vítězství hostů nabízí tato společnost kurs 5.95.

Reklama