Hlavní obsah

Začíná bitva o světový šampionát

Česká fotbalová reprezentace dnes zahájí kvalifikaci o účast na MS 2010, kterého se zhostí Jihoafrická republika. Pod novým trenérem Petrem Radou se premiéra povedla, když jeho výběr podal velmi dobrý výkon v přátelském zápase s Anglií. Nyní se na Britské ostrovy vrací sehrát úvodní zápas kvalifikace se Severním Irskem.

Článek

V Belfastu dnes nečeká reprezentační výběr nic jednoduchého, což dokazuje i sedm let starý zápas z tohoto místa, kdy jsme na rozoraném terénu vyhráli jen těsně 1:0. „Přihrát si na víc než tři metry bylo skoro nemožné. Ale hlavně, že jsme tady získali tři body,“ říkal tenkrát po zápase Pavel Nedvěd. Nyní jsou podmínky v hlavní severoirské metropoli o poznání lepší, ale i výběr této země je podle mnohých silnější.

„Jestli jsou Irové v něčem nebezpeční, tak při standardkách,“ myslí si stoper David Rozehnal. Právě takové situace však Česku s Anglií moc nevycházely a trenér Rada tak zvažoval i přechod ze zónové obrany k osobní. „Shodli jsme se s hráči, že na změnu je teď krátká doba. Pokud by ale nefungovala, můžeme se k výměně systému v budoucnosti vrátit,“ konstatoval reprezentační trenér, který pro úvodní kvalifikační souboj nominoval i Miroslava Slepičku ze Sparty. Fit naopak není Václav Svěrkoš a tak pozici dalšího útočníka plní Martin Fenin, jenž chyběl v úvodní Radově nominaci na zápas s Anglií.

O tom, jak těžký dnes čeká náš výběr zápas, svědčí i předloňské vítězství Irů s mistry Evropy - Španěly. „Podlehli agresivitě domácích a standardním situacím. Severním Irům domácí prostředí vyloženě sedí, hřiště je trochu menší, i díky fanouškům dokážou soupeře zmáčknout,“ vysvětluje sílu soupeře brankář Petr Čech.

Venku už Irové tak nehrozí, což potvrdili i v sobotním zápase na Slovensku, kde prohráli 2:1. Zápas však takto skončit nemusel, stačilo, kdyby největší hvězda týmu David Healy proměnil své brankové příležitosti. Právě z útočníka Sunderlandu jde největší strach, byl to on, kdo vstřelil 3 góly v památném a už zmiňovaném zápase se Španělskem. I díky tomuto hattricku se navíc postaral o rekord, když ve 12 zápasech nastřílel hned 13 branek, což je opravdu skvostná bilance.

„Musíme vyhrát a v domácím prostředí je to určitě možné. A když vyhrajeme, ale gól dá někdo jiný, zlobit se nebudu,“ říká tvrďák s devítkou na dresu, který po sedm let starém kvalifikačním zápase s Českou republikou stihl v Praze ještě rvačku v baru, při níž zlomil bodyguardovi nos.

I přes Healyho odhodlání, zůstávají Češi favoritem dnešního zápasu - na jejich vítězství si u společnosti bwin momentálně vsadíte s kursem 1.70. Věříte-li, že fotbalisté Severního Irska prokáží svou kvalitu a utkání zvládnou, pak si vsaďte buďto na remízu - kurs je 3.40 nebo na vítězství domácích s kursem 4.50.

Reklama