Hlavní obsah

Pomstí se Marseille za loňský debakl?

Dnes ve 20:45 hodin SEČ se roztáčí kolotoč nejprestižnější klubové evropské soutěže - Ligy mistrů. V základních skupinách A až D se diváci mohou těšit na osm atraktivních duelů, přičemž ten nejatraktivnější by se měl podle papírových předpokladů odehrát na jihu Francie. Olympique Marseille v něm přivítá anglický FC Liverpool.

Článek

Domácí borci mají jistě v paměti loňský ročník Champions league. Tehdy v základní skupině A narazili právě na svého dnešního soupeře a na Anfield road senzačně zvítězili 0:1. O dva měsíce později však v odvetném utkání na svém trávníku prohráli rozdílem třídy 0:4 a přišli tak o postup do dalších bojů. Naopak Liverpool, který si tímto povedeným zápasem zachránil krk, pak dokráčel až do semifinále, kde byl vyřazen londýnskou Chelsea. Tolik k minulosti.

Nyní nás čeká nový ročník a v něm opět velmi silný Olympique. Ten v prvních pěti kolech domácí soutěže Ligue1 posbíral úctyhodných 11 bodů, přičemž vstřelil 12 branek! Touto bilancí se nemůže pochlubit ani vedoucí Lyon. Však také ofenziva Marseille překypuje zvučnými jmény: Ben Arfa, Bakary Koné, Mamadou Niang, Boudewijn Zenden. To je jen výčet těch nejzvučnějších jmen.

Trenér Eric Gerets může dnes počítat se všemi klíčovými hráči, do sestavy se vrací i Valbuena, který v posledním ligovém kole odehrál závěrečnou čtvrthodinku. Kouč Gerets pravděpodobně zvolí podobnou taktiku i rozestavení jako při posledním ligovém utkání s Bordeaux, tedy 4-2-3-1 s kapitánem Canou a Cheyrouem jako defenzivními štíty.

Podobně jako Marseille, i Liverpool v domácí soutěži „šlape“. Tři vítězství a jedna remíza jej pasují o skóre na druhé místo za vedoucí Chelsea. Svěřenci Rafy Benitéze za sebou mají přetěžký sobotní mač s Manchestrem, jehož na Anfield road porazili 2:1. A nutno říct, že v zápase byli herně lepší než jejich soupeř.

A to pouze na lavičce náhradníků zůstali lehce zranění Gerrard a Torres. Prvně jmenovaný by měl dnes nastoupit od začátku, u Torrese visí malý otazník, stejně jako u Mascherana, který si odnesl pohmožděniny ze sobotního zápasu. Benitéz však má k dispozici kvalitní útočná esa, a tak se může v základní sestavě představit třeba Babel, který zápas s Manchesterem rozhodl. Liverpool by jistě rád zopakoval loňské představení, kdy na Stadiu Vélodrome v zápase o bytí a nebytí nasázel Olympique čtyři branky.

Dnes však čeká Reds úplně jiný zápas a hráči by se měli mít na pozoru. Zvláště když se do Champions league prokousali přes „bezejmenný“ Standard Lutych až v prodloužení druhého zápasu. A to Belgičanům tehdy scházely tři minutky, aby se dvojzápas rozhodoval až v pokutových kopech.

Předpokládané sestavy:

Olympique Marseille: Mandanda - Bonnart, Hilton, Zubar, Taiwo - Cana, Cheyrou - Kone, Valbuena (Ziani), Ben Arfa - Niang.

FC Liverpool: Reina - Arbeloa, Carragher, Škrtěl, Dossena - Kuyt, Xabi Alonso, Mascherano (Lucas Leiva), Gerrard - Torres (Keane), Babel.

Tento prestižní duel nemá podle bookmakerů společnosti bwin žádného favorita. I když kursy jsou nepatrně nakloněny anglickému týmu. Na výhru Marseille je vypsán kurs 3.00 rovné. Na případnou remízu 3.10. A kdo věří anglickému gigantovi, může si na jeho triumf v dnešním souboji vsadit při kursu 2.25.

Reklama