Hlavní obsah

Sparta chce přivézt ze Záhřebu dobrý výsledek

Po úterních a středečních dávkách fotbalu v Lize mistrů pokračuje dnes měření sil mezi kluby na bitevním poli jménem Pohár UEFA. A do něj se konečně zapojí také české kluby. Ostrava a Slavia zahajují své dvojzápasy na domácích trávnících, jediná Sparta jede dnes ven - na horkou půdu do hlavního města Chorvatska Záhřebu, kde se utká s místním Dinamem.

Článek

Chorvatští fotbalisté mají podobný osud jako jejich pražský soupeř. Neprošli přes třetí předkolo Ligy mistrů - po dvou jasných prohrách se Šachtarem Doněck - a tak na ně zbyl „jen“ Pohár UEFA.

Dá se říct, že oba dnešní soupeři toho mají mnoho společného. Ve své zemi je Dinamo jasná jednička, konkurovat mu může snad jen Hajduk Split. Ekonomika klubu je založená na prodeji kvalitních mladých hráčů do zahraničí - naposledy za velký peníz přestoupil reprezentant Luka Modrič do anglického Tottenhamu. A podobně jako Sparta i Dinamo disponuje zkušenými reprezentanty (Biščan, Balaban).

Jak již bylo zmíněno, Záhřeb nemá v lize konkurenci, což potvrzuje i letos - s bilancí 6-1-0 jasně vládne domácí soutěži. Jediná remíza přišla právě tento víkend, v derby s NK. Na evropské scéně však Dinamo dlouho žádnou výraznou stopu nezanechalo. Možná i proto je v tomto dvojzápase mírným outsiderem.

Trenér Branko Ivankovič má o dnešní sestavě jasno, jediný otazník řeší na pozici středního záložníka. Na jeden post se tlačí devatenáctiletý mladík Badelj a Kamerunec Chago. Ivankovič vyznává klasické rozestavení 4-4-2, přičemž nejkvalitnější obsazení má útok Dinama - dvojice reprezentantů Mandžukič a Balaban.

Sparťanští fotbalisté mají po vypadnutí z předkola Champions league jasný úkol. Překonat Dinamo Záhřeb a probojovat se do základních skupin Poháru UEFA. Dnes však nečeká svěřence trenéra Lavičky nic jednoduchého, zvlášť když jejich kádr je oslaben hned o čtyři základní členy. Kapitán Berger nenastoupí kvůli zranění, disciplinární trest si odpykává trojice Kučera, Kladrubský a Kušnír.

Sparta však bez těchto hráčů nastoupila v nedělním ligovém kole v Brně a zvítězila 2:0, přičemž hrála pohledně a kombinačně velmi dobře. Hře dával glanc i navrátivší Kisel, stejně dobře se předvedl i Matušovič, který nastoupil po delší době. Na oba jmenované záložníky bude Sparta dnes jistě spoléhat.

Trenér Lavička má o soupeři podrobné informace, před dnešním zápasem hlásá jasně: „Musíme hrát disciplinovaně v defenzivě, odvážně v ofenzivě a pak můžeme pomýšlet na úspěch.“

Letenští dnes budou mít na fotbal ideální podmínky, počasí v Záhřebu je prý příjemné, okolo 18 stupňů. Navíc stadion Maksimir, na němž se dnes bude hrát, je obehnán atletickou dráhou, takže 30 000 diváků nevytvoří tak bouřlivé prostředí jako např. v Aténách na Panathinaikosu.

Předpokládané sestavy:

Dinamo Záhřeb: Butina - Mikič, Drpič, Biščan, Ibanez - Vrdoljak, Chago (Badelj), Sammir, Morales - Mandžukič, Balaban.

Sparta Praha: Kozáčik - Kúdela, Voříšek, Řepka, Had - Vacek, Hušek - Kulič, Kisel, Matušovič - Slepička.

A jak vidí dnešní duel dvou slovanských týmů bookmakeři bwin? Na vítězství domácích fotbalistů je vypsán kurs 2.00 rovné. Na remízu si můžete vsadit při kursu 3.25. A kdo věří Spartě, nechť zkusí štěstí při kursu 3.40.

Reklama