Hlavní obsah

Berdych v Bangkoku obhajuje semifinále

Tomáš Berdych dnes vstoupí do turnaje v Bangkoku, kde v pozici turnajové trojky obhajuje loňské semifinále. Prvním soupeřem po neúspěšném vystoupení na US Open mu bude Ital Simone Bolelli, kterého před rokem v New Yorku porazil. Dostane se český tenista v závěru sezony do lepší pohody?

Článek

Tomáš Berdych v březnu příjemně překvapil na podniku série Masters v Miami postupem do semifinále. Jenže za týden přišel šok - v daviscupovém utkání na půdě Ruska nejdříve ztratil vedení 2-0 na sety proti Safinovi a ve své druhé dvouhře proti Davyděnkovi si zranil kotník. Následovala měsiční pauza a možná trochu uspěchaný návrat na kurty.

V té době nejlepší český tenista chtěl absolvovat alespoň část přípravy na French Open, ale v Hamburku hned v úvodním kole podlehl Safinovi. Na Světovém poháru družstev v Düsseldorfu už podal lepší výkony a na úvod Roland Garros využil snadného losu - Australana Smeetse smetl 6-1 6-0 6-0. Ovšem už v druhém kole nestačil na domácího Michaella Llodru a loňské osmifinále nezopakoval. Po nevydařeném grandslamu si mohl spravit chuť alespoň na challengeru v Prostějově, jenže ne zcela soustředěný Berdych už ve čtvrtfinále podlehl Brazilci Belluccimu.

S přechodem na trávu se od dvaadvacetiletého tenisty čekalo zlepšení - před rokem totiž vyhrál turnaj v Halle a ve Wimbledonu prohrál až ve čtvrtfinále s Nadalem. Jenže Berdych na německé půdě vypadl už v 2. kole se Söderlingem a v žebříčku se začal propadat čím dál hlouběji. Své učinkování na kurtech v All England Clubu nastartoval hodně rozpačitě - proti Rusovi Koroljovovi byl jasným favoritem, ale postup si vydřel až po pětisetové bitvě. Ani Rumun Hanescu nebyl pro Tomáše příjemným soupeřem. Berdych postoupil, ale ve třetím kole už jednoznačně nestačil na Verdasca.

Na antuce v Bastadu si po více jak roce zahrál finále, nicméně na rychlém povrchu se mu znovu nedařilo. Dvakrát vypadl ve druhém kole, na olympiádě ve třetím nestačil na Federera. Naposledy se představil na US Open, kde ho v úvodním duelu deklasoval domácí Sam Querrey 6-3 6-1 6-2. Od té chvíle se třiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí na žádném turnaji nepředstavil. Až tento týden v thajském Bangkoku bude v místní hale obhajovat loňské semifinále.

Simone Bolelli si letošními výkony vysloužil pozici mezi padesáti nejlepšími hráči světa. Nejvíce si pomohl finálovou účastí v Mnichově, kde na místní antuce prohrál až ve finále s Fernandem Gonzalezem. Během sezony získal už řadu cenných skalpů. Porazil například Simona, Kiefera, Baghdatise, Fernanda Gonzaleze nebo na French Open Del Potra, který následně z 32 zápasů pouze třikrát prohrál.

Naopak Bolellimu se v létě na rychlém povrchu výsledkově nedařilo. Z šesti utkání dokázal porazit pouze Jihoafričana Andersona. Proti Djokovičovi však podlehl až ve dvou zkrácených hrách, s Hanescem a Fogninim po třísetové bitvě. Naposledy se představil na US Open, kde nestačil na Wawrinku.

Dvaadvacetiletý Ital hraje nejraději na antuce, ale hala, ve které se turnaj v Bangkoku pořádá, mu cizí není. Loni v hale vyhrál challenger v Bratislavě a letos si zahrál semifinále ve Wroclavi. Na jaře v Davis Cupu porazil i Karloviče. O uplynulém víkendu však do týmové soutěže za Itálii odmítl nastoupit a tamní federace ho potrestala. Bolelli tak zřejmě využil volného času k přípravě na halové turnaje. A zřejmě nezahálel - v Thajsku si v úvodním kole poradil bez problému s Brazilcem Belluccim po setech 6-3 6-2.

Tomáš Berdych měl v úvodním kole volný los, a přestože není rozehraný, je jako sedmadvacátý hráč světa s kursem 1.29 favoritem. Proti bez formy hrajícímu Čechovi se postaví Bolelli, který už v Thajsku své úvodní vystoupení má za sebou a rozehranost mu v dnešním duelu může pomoci - kurs na Itala má hodnotu 3.25.

Reklama