Hlavní obsah

Kuzněcovovou čeká silná domácí hráčka

Nesnadný úkol má před sebou na turnaji v Pekingu světová sedmička Ruska Světlana Kuzněcovová. V boji o finále se jí postaví semifinalistka letošního Wimbledonu domácí Jie Zheng, na jejíž formu včera nestačila ani nedávná světová jednička Ana Ivanovičová ze Srbska. Ruská tenistka, usilující o pátou finálovou účast v této sezoně, Číňanku v roce 2006 hladce porazila.

Článek

Forma, jakou v poslední době Jie Zheng chytila, jí přiblížila k osobnímu maximu v postavení na žebříčku. Před dvěma lety byla 27. hráčkou světa, dnes si stojí o pouhé 3 pozice hůře. Posun vzhůru nastartovala 25letá tenistka v Londýně, kde senzačně doputovala až do semifinále Wimbledonu.

Pak držitelce tří titulů hrálo do karet, že přišly na řadu turnaje v rodné Číně, navíc na oblíbeném tvrdém povrchu. Zahrála si osmifinále na olympijských hrách, minulý týden vypadla v Kuang-čou až v semifinále a o finálovou účast bojuje i tento týden v Pekingu.

Její aktuální forma a sebevědomí jsou dokonce tak vysoko, že se včera nebála 'skalpovat' 7:6, 2:6, 6:4 ani Srbku Anu Ivanovičovou, která se nedávno hřála na tenisovém trůnu. Předtím si v 1. kole vyšlápla na další členku top 10 Agnieszku Radwaňskou z Polska. Té povolila jen 5 her.

V podobě Světlany Kuzněcovové ale čeká Číňanku další ohromně těžká překážka. Ruska je v současnosti 7. hráčka světa, ale před rokem byla dokonce druhá. I ona je ve formě - minulý týden hrála finále v Tokiu. A v neposlední řadě se rodačce z Petrohradu v Pekingu daří. Startuje tu potřetí - v roce 2004 skončila jako poražená finalistka a před dvěma lety se radovala z titulu.

23letá Ruska letos nehraje špatnou sezonu - dnes bude bojovat už o 5. finálovou účast. Třešinka na dortu v podobě titulu jí ale zatím v tomto roce chybí. Majitelce 9 trofejí se dařilo hlavně v úvodních 3 měsících, kdy hrála finále v Sydney, Dubaji a Indian Wells, v Miami navíc skončila v semifinále. Pak se jí výborně dařilo v Paříži - na Roland Garros bojovala o finálovou účast. Následovaly 3 měsíce bez výraznějšího úspěchu, než Ruska v těchto dnech v Tokiu a Pekingu opět našla herní pohodu.

Vítězka US Open z roku 2004 si tento týden bez problémů poradila s krajankou Kudryavcevovou, i s nebezpečnou Slovenkou Dominikou Cibulkovou.

Jediný vzájemný zápas dnešní soupeřky odehrály v roce 2006 v Dubaji, kde ruská tenistka Číňanku rozdrtila.

Obě hráčky jsou v současnosti ve formě, ale zkušenosti a o něco větší kvalita jsou přece jen na straně Kuzněcovové. Bookmakeři bwin na její výhru nabízejí kurs 1,37, což je o desetinu pod internetovým průměrem. V žádném případě je ale za to nemůžeme kritizovat, protože s kursem 2,83 na vítězství Jie Zheng sázkovému trhu naopak vládnou.

Reklama