Hlavní obsah

Uzdraveného Baghdatise prověří turnajová jednička

Po třech měsísích pauzy zaviněné zraněním pravého zápěstí se na ATP vrací jeden z nejtalentovanějších hráčů na okruhu Marcos Baghdatis z Kypru. Hned v úvodním kole halového turnaje v Métách ho ale čeká hodně nepříjemný soupeř Chorvat Ivo Karlovič. V podobných podmínkách na únorovém turnaji v Marseille ho Baghdatis porazit dokázal.

Foto: Sebastian Costanzo

Marcos Baghdatis

Článek

Rodák z kyperského Limassolu plně projevil svůj potenciál v průběhu roku 2005 a především finálovou účastí na Australian Open 2006, kde v boji o titul vedl nad Rogerem Federerem už 7:5 a 2:0. Ve stejném roce získal svůj první titul na ATP a probojoval se na 8. místo žebříčku, což je doposud jeho maximem.

Ani loňská sezona pro 23letého tenistu nebyla špatná - vyhrál turnaj v Záhřebu a na dalších dvou podnicích skončil jako poražený finalista.

Současný rok se ale Baghdatisovi vůbec nepodařil. Na australském grandslamu vypadl ve 3. kole a vzhledem k jeho vysokým tenisovým kvalitám stojí v úvodních 6 měsících tohoto roku za zmínku jen semifinále z Marseille a osmifinále z Wimbledonu.

Aby toho pro svěřence kouče Lundgrena nebylo málo, hned po Wimbledonu přišlo zranění. Problémy s pravým zápastím znamenaly tři měsíce pauzy na ATP. Tento týden v Métách se tedy aktuálně 42. hráč světa po dlouhé době ukazuje na kvalitně obsazeném podniku. Před 20 dny zkusil získat herní rytmus na challengeru v Orleans, ale v semifinále musel pro bolest v ruce vzdát.

Dnes čeká Baghdatise na francouzském turnaji opravdová zkouška formy a zdraví, protože bomby z podání na něho bude pálit 208cm vysoký Ivo Karlovič z Chorvatska. Kypřan se ale nejspíš nebude bát, protože má s Chorvatem v podobných podmínkách relativně čerstvou a pozitivní zkušenost. Na halovém turnaji v Marseille ho letos v únoru porazil dvakrát 6:4.

Je ale pravda, že od té doby se oba tenisté vydali jinými směry. Zatímco pro Baghdatise podařeným turnajem v Marseille sezona na dlouhou dobu výsledkově skončila, Karlovič měl naopak to nejlepší pořád před sebou.

29letý Chorvat si týden po prohře se svým dnešním soupeřem došel pro semifinále v halovém Rotterdamu. Následně se nějaký čas výsledkově neuměl prosadit, což bylo způsobené i antukovými turnaji, které čtyřnásobný vítěz ATP v lásce příliš nemá.

Pak ale přišla 'tráva' a s ní i Karlovičův čas. V Londýnském Queen's Clubu sice vypadl už ve čtvrtfinále, ale po vyrovnané tie-breakové bitvě s pozdějším vítězem Wimbledonu a světovou jedničkou Rafaelem Nadalem. Nabyté sebevědomí zúročil týden poté, když obhájil titul v anglickém Nottinghamu.

Zhruba o 40 dní později slavil majitel 4 titulů úspěch i v Americe. Na turnaji Série Masters v Cincinnati ho zastavil Brit Andy Murray až v semifinále. V srpnu se stal 14. hráčem světa, což je jeho osobní rekord.

Turnaj v Tokiu je pro rodáka ze Záhřebu, s vyjímkou daviscupových zápasů před 10 dny, první akcí na ATP po měsíc starém vyřazení ve 3. kole US Open. Karlovič, který v Métách startuje poprvé, na turnaji hájí pozici nejvýše nasazeného hráče.

Bookmakeři bwin nemohou nevidět rozdíl v letošních výsledcích obou borců a určitá rizika nejspíš spatřují i ve zranění a delším herním výpadku Baghdatise, na jehož výhru nabízejí kurs 2,25. Na vítězství Karloviče tak vypsali kurs 1,57 i přesto, že Kypřanovi letos v jiné francouzské hale podlehl.

Reklama