Hlavní obsah

Gulbis vyzve zkušenějšího Tipsareviče

Halový turnaj v Métách má dnes na programu osmifinálové zápasy. V jednom z nich se proti sobě postaví velký talent z Lotyšska dvacetiletý Ernests Gulbis a o čtyři roky starší Srb Janko Tipsarevič, který na sebe letos upozornil pětisetovou bitvou s Rogerem Federerem na Australian Open. Jediný vzájemný duel vyhrál v květnu na barcelonské antuce Gulbis.

Článek

Jde o souboj hráčů, kteří jsou schopni hrát vyrovnaný zápas i se soupeři z absolutní světové špičky. Na druhou stranu ale v tomto roce ani jeden z nich nedošel nikde dál než do čtvrtfinále. V případě Gulbise je ale na místě trpělivost, protože před měsícem oslavil teprve 20. narozeniny.

O Gulbisovi se v tenisovém zákulisí mluví jako o tenistovi s velkou budoucností. Snad by se dal připodobnit k 'případu Del Potro'. O měsíc mladší Argentinec byl ještě v půlce letošního roku také považovaný jen za velký talent, který zatím nic nevyhrál. Koncem srpna se pak ve Washingtonu radoval ze 4. titulu v řadě.

Aktuální světové padesátce Gulbisovi moc v tenisovém arsenálu nechybí. Je vysoký, silný, dobře se pohybuje i servíruje, má dobrý backhand, vynikající forehand, je pracovitý, cílevědomý. Přestože nikdy nehrál ve finále turnaje ATP, na svém kontě už má několik cenných skalpů a pokud podlehne, velmi často jen těsně a to i s hráči ze světové špičky.

Tady je pár letošních příkladů: 6:7 ve třetím setu podlehl Nalbnandianovi v Indian Wells a Davyděnkovi v Miami. Ve čtvrtfinále French Open prohrál s Djokovičem 7:5, 7:6, 7:5. V Queen's Clubu podlehl Murraymu 4:6 ve 3. sadě a ve Wimbledonu hrál proti Nadalovi tie-break za stavu 1:1 na sety. Na nedávném US Open ho pak v zápase proti Roddickovi zradila mentální odolnost při prohře 3:6, 7:5, 6:2, 7:5.

Zdá se velmi pravděpodobné, že rodák z Rigy, který se po srpnovém čtvrtfinále z turnaje Série Masters v Cincinnati posunul na 38. místo světa, s přibývajícími zkušenostmi zesílí i po psychické stránce a jeho výsledky půjdou nahoru.

Zhruba před 10 dny lotyský tenista vyhrál obě daviscupové dvouhry proti kvalitní italské opozici v podobě Fogniniho a Seppiho a v Métách v 1. kole porazil 7:6, 6:4 Maria Ančiče. Potvrdil tak vysokou výkonnost a také fakt, že v hale vládne bilancí výher a proher, která je nesrovnatelně lepší s jinými povrchy.

Janko Tipsarevič se s Gulbisem už jednou utkal a není to tak dávno. Za velmi nepříznivého stavu 4:6, 2:4 lotyšskému reprezentantovi skrečoval v 1. kole antukového turnaje v Barceloně. Antuka a hala jsou samozřejmě dva jiné světy a přestože se Tipsarevič hodně opírá o kvalitní servis a hru při vlastním podání, na antuce je jeho bilance lepší než v hale. Na rozdíl od Gulbise, kterého by tento fakt měl favorizovat.

O Tipsarevičovi bychom mohli říct podobné věci jako o jeho dnešním soupeři. Jeho největší zbraní je schopnost držet si podání, což na hodně dobré úrovni zvládá i proti velmi kvalitním soupeřům. Nejvhodnější příklad je asi jeho lednová bitva s Rogerem Federerem na Australian Open, kterou Švýcar vyhrál až 10:8 v 5. setu.

43. hráč světa má na svém kontě skalpy opravdu zvučných jmen, ale jeho problém je, že se nikdy výrazněji neprosadil. Ani jednou nehrál finále turnaje ATP a z tohoto pohledu je jeho 24 let už poměrně hodně.

Letos si postupně zahrál 3. kolo na Australian Open, čtvrtfinále v Záhřebu, čtvrtfinálovou účast vybojoval i na podniku Série Masters v Miami a ve Wimbledonu skončil ve 4. kole. Vedle těchto výsledků navíc na 6 dalších turnajích došel do osmifinále. V květnu dosáhl osobního maxima na žebříčku - 33. místo. Tedy určitě ne špatná sezona, ale dál jakoby to v případě rodáka z Bělehradu nešlo.

Bookmakeři bwin mají o favoritovi zápasu jasno. Ještě o něco více než konkurenční firmy věří Gulbisovi, na jehož výhru nabízejí kurs 1.35. Na vítězství Tipsareviče pak vypsali kurs 2.91.

Reklama