Hlavní obsah

Melzer si před domácím publikem věří

Šestý vzájemný souboj čeká v osmifinále halového turnaje ve Vídni domácího Rakušana Jürgena Melzera a bývalou světovou jedničku Juana Carlose Ferrera ze Španělska. Čtyřikrát se radoval Ferrero, ale jeden úspěch Melzera má vzhledem k dnešnímu zápasu hodně velkou váhu. Rakušan totiž vyhrál jediný duel hraný v hale, navíc se tak stalo v roce 2006 právě ve Vídni.

Foto: Matthew Stockman/Getty Images

Rakouský tenista Jurgen Melzer.

Článek

Melzer se ve Vídni narodil, vídeňský podnik je pro něho opravdovým domácím turnajem. Letos tu startuje podeváté, přesto je jeho nejlepším místním výsledkem 'jen' čtvrtfinále.

Halové turnaje má 38. hráč světa v oblibě, právě na nich je pro své soupeře nejnebezpečnější. Před 14 dny ho v podobných podmínkách v thajském Bangkoku zastavil ve čtvrtfinále pozdější vítěz Jo-Wilfried Tsonga. Tento týden si v 1. kole poradil 7:6, 6:3 s Chorvatem Ljubičičem.

Počátkem února si sedminásobný finalista ATP zahrál finále halového challengeru v polské Wroclavi, následně na 'indoors' podnicích v San Jose a v Memphisu vypadl brzy, ale vždy po boji.

To jasně dokumentuje, že v halovém prostředí je ke zdolání rakouského tenisty potřeba vyvinout značné úsilí.

Melzer nebyl nikdy typem velkého vítěze. 27letý hráč vyhrál v kariéře jediný turnaj a jeho maximem na žebříčku je 28. místo. Ve většině případů ale v zápasech prokazuje silnou vůli a bojovnost a i díky těmto vlastnostem se vytrvale pohybuje hned za těmi nejlepšími. Velmi často například donutí favorizovaného soupeře ke třetímu setu.

Jeho letošní sezona není žádná sláva. Největším úspěchem v tomto roce byla finálová účast z domácího antukového turnaje v Kitzbühelu. Vedle toho čtvrtfinále na dalších čtyřech podnicích a řada osmifinálových účastí, ale to zhruba odpovídá Rakušanovým kvalitám a aktuálnímu umístění v žebříčku.

V dnešním osmifinále se střetne s Juanem Carlosem Ferrerem a byť s ním čtyři z pěti vzájemných zápasů prohrál, o ten vyhraný se může opřít. Před dvěma lety porazil slavného Španěla pravě ve Vídni a zároveň šlo o jediný halový duel.

Napsal jsem 'slavného Španěla'. Ferrero je díky svému talentu schopen hrát na všech površích, ale antuka pro něho byla vždy číslem jedna. V roce 2003 na ní dokázal vyhrát Roland Garros a ve stejný rok se stal světovou jedničkou. Proto slavný a nesmrtelný.

Krátce na to přišlo zranění, po němž se 44. hráč současnosti už nikdy nedokázal vrátit na stejnou úroveň. Všech svých 11 titulů vyhrál 28letý tenista právě do roku 2003. Od té doby zaznamenal 'pouze' 6 finálových účastí.

A jednu z nich ve Vídni, kde ho před třema lety dělil jen prohraný tie-break 3. sady od zisku titulu. V rakouské metropoli se Ferrerovi dařilo i loni - vybojoval semifinále. Pro 27násobného finalistu ATP jsou přitom halové turnaje z hlediska výsledků ty nejhorší možné. V 1. kole tu před dvěma dny skolil 6:4 a 7:6 chorvatského obra Karloviče.

I v letošní sezoně potkaly španělského šampiona zdravotní komplikace. Kvůli bolavé noze odehrál za posledních 5 měsíců jen 7 zápasů, tři měsíce odpočíval. Na kurty se vrátil před 14 dny v Pekingu, kde podlehl po třech setech ve čtvrtfinále Andymu Roddickovi.

Sezona pro Ferrera přitom začala velmi dobře - v novozélandském Aucklandu bojoval o titul a na Australian Open si zahrál osmifinále. Pak se ale výsledkově odmlčel a v květnu přišlo zmíněné zranění.

Bookmakeři bwin vidí šance obou hráčů zhruba stejně. O maličko víc se přiklánějí na stranu Melzera, na jehož výhru vypsali kurs 1.75. Na vítězství Ferrera nabízejí kurs 1.95.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články