Hlavní obsah

Blake změří síly s Kieferem

Eurotip.cz

Druhé letošní vzájemné utkání znamená dnešní zápas prvního kola v Basileji pro někdejšího čtvrtého hráče světa Němce Nicolase Kiefera a Američana Jamese Blakea, jemuž patří v žebříčku ATP jedenácté místo. V tom prvním se před třemi měsíci ve čtvrtfinále turnaje Série Masters v Torontu radoval Kiefer. Všechny tři předchozí duely ovládl Blake.

Článek

Nejen pro výhru nad Blakem má jistě Kiefer na zmíněný podnik Série Masters v Torontu pěkné vzpomínky. O pár dní později tam bojoval proti Rafaelu Nadalovi o titul a odehrál svůj nejlepší turnaj v letošní sezoně.

Jiné finále si totiž 31letý Němec letos nezahrál. V současnosti i kvůli pokročilému věku zraněními často sužovaný tenista otevřel tento rok výsledkově špatně a na první výraznější úspěch čekal až do května, kdy na domácím antukovém turnaji Série Masters v Hamburku bojoval o účast v semifinále. V předchozích kolech tam překvapil dvousetovými výhrami nad top 'materiálem' Davyděnkem s Wawrinkou.

V Německu jakoby 19násobnému finalistovi ATP rostla křídla - o měsíc později hrál v semifinále travnatého turnaje v Halle proti Federerovi.

Se zmiňovaným červencovým úspěchem z Toronta je to ale pro bývalou světovou čtyřku letos výsledkově všechno. Majiteli šesti titulů nevyšlo US Open, v jehož prvním kole skrečoval zápas s Ivem Minářem a minulý týden nezvládl úvodní vystoupení v Madridu. Těsná prohra 5:7, 6:4 a 7:5 s mladým talentovaným Gulbisem z Lotyšska by ale mohla naznačovat, že 37. hráč světa tento týden v Basileji z formy být nemusí.

28letý Američan James Blake letos také zatím žádný turnaj nevyhrál, ale v průběhu celého roku si vedl lépe. Po čtvrtfinále z Australian Open se mu tradičně dařilo na domácích 'hardových' turnajích - v Delray Beach hrál o titul, v San Jose, Indian Wells a Miami bojoval o semifinále. Na posledních dvou zmiňovaných podnicích Série Masters ho po třísetových bitvách zastavil hrdina letošní sezony Rafael Nadal.

Přestože Blake antuku moc nemusí, v dubnu na ní v Houstonu vybojoval další finálovou účast a na tomto povrchu hrál i čtvrtfinále turnaje Série Masters v Římě. V červnu se mu podařilo 'travnaté' Halle, kde skončil v semifinále a ve stejné fázi se loučil i o měsíc později v Indianapolisu.

Následující série amerických betonových turnajů nebyla ze strany 11. hráče světa překvapivě žádná sláva - podle představ mu nevyšlo Toronto, Cinciannati ani US Open. Smůlu měl navíc i na olympádě, kde mu účast ve finále proklouzla mezi prsty a nakonec na něho zbyla 'bramborová' medaile.

Držitel deseti titulů se neprosadil ani minulý týden v Madridu, kde v úvodním zápase nevyužil vedení 1:0 na sety nad pozdějším finalistou Francouzem Simonem.

Bookmakeři bwin si nejsou vyloženě jisti, co od tohoto souboje čekat. Nepřehání to s favorizací jednoho, ani s podceňováním druhého. Na vítězství Blakea vypsali kurs 1,55, na Kiefera 2,28.

Reklama