Hlavní obsah

Nalbandian na Federera v hale umí

Švýcarská Basilej bude po roce svědkem další halové bitvy mezi domácí světovou dvojkou Rogerem Federerem a osmým hráčem světa Davidem Nalbandianem z Argentiny. Minulý rok se v těchto podmínkách utkali dvakrát a vždy se překvapivě radoval Nalbandian. Ani letošní Argentincova porážka z Monte Carla tak nejspíš Federerovi nevyhnala z hlavy myšlenky na odvetu.

Článek

Koncem minulého roku se Nalbandian prohnal halovými turnaji Série Masters v Madridu a Paříži jako uragán. Po nemastné sezoně náhle šokoval tenisový svět hladkými výhrami nad mnoha špičkovými borci včetně tria Djokovič, Nadal, Federer a na obou podnicích triumfoval. Konkrétně Rogera Federera, jemuž tehdy patřil světový trůn, porazil během 14 dnů dvakrát.

Na takové věci se hráči Federerova kalibru špatně zapomíná. 27letý Švýcar si v této souvislosti do určité míry spravil chuť letos v dubnu, když Nalbandiana porazil 5:7, 6:2, 6:2 ve čtvrtfinále turnaje Série Masters v Monte Carlu, přesto z něho myšlenky na opravdovou odvetu těžko vyprchaly. Tou pravou odplatou totiž může být jen další utkání indoors a pokud půjde o finále, tím lépe.

Basilejský rodák tak má dnes na domácím turnaji jedinečnou příležitost. Po zpackané velké části letošní sezony, kdy přišel o wimbledonskou neporazitelnost i tenisový trůn a zaznamenal mnoho nečekaných proher, se v srpnu zvedl a získal zlatou olympijskou medaili, byť s kolegou Wawrinkou 'pouze' ve čtyřhře. A ve chvíli, kdy mu ve dvouhře věřil už jen málokdo, triumfoval v září na US Open.

Fenomenální vítěz 56 titulů se po úspěchu v New Yorku poprvé představil minulý týden, ale v madridském semifinále narazil na fantastického Brita Andyho Murrayho, jemuž podlehl 3:6, 6:3, 7:5.

V Basileji měla světová dvojka horší rozjezd - Američan Reynolds vzal Federerovi v úvodním zápase set a v dalším vystoupení postoupil přes Fina Nieminena jen díky zvládnutým tie-breakům. Itala Bolelliho i Španěla Feliciana Lopeze už ale favorizovaný Švýcar 'zvládl' bez problémů.

Pokud dnes Federer porazí Nalbandiana, získá v Basileji třetí titul v řadě. "Znám ho už od juniorů, je vždy těžkým soupeřem a naše zápasy jsou pokaždé hodně náročné," řekl před finálovým zápasem Federer, který nad Argentincem vyhrál 9 ze 17 zápasů.

David Nalbandian je ale v této části roku v halách porazitelný těžko. To, že minulý rok nebyl náhodný, dokazuje letos. Dařilo se mu z kraje roku na antuce v jižní Americe, ale od té doby nic většího neuhrál, než se opět probudil se startem podzimních halových turnajů.

26letý hráč tvrdí, že tentokrát bere zápasy hlavně jako přípravu na finále Davis Cupu, které za měsíc jeho Argentina odehraje proti Španělům právě v hale. Příprava se mu daří - hned první turnaj pod střechou ve Stockholmu vyhrál. Pak narazil v Madridu na monstrum zvané del Potro, ale tento týden v Basileji opět vítězí.

Místní vítěz z roku 2002 a finalista dalších dvou ročníků si ve Švýcarsku postupně poradil se Španělem Montanesem, Belgičanem Vliegenem, Němcem Beckerem a včera zvládl odvetu s reprezentačním kolegou del Potrem, kterého porazil dvakrát 6:4.

"Záleží kdo z nás lépe vstane z postele, dnes jsem měl štěstí já, minulý týden to vyšlo jemu. Je dobrý hráč, byl to vyrovnaný zápas. Výborně jsem podával, hodně jsem se na svůj servis soustředil," řekl po výhře nad del Potrem Nalbandian, který v kariéře vyhrál vyhrál 9 titulů a v žebříčku mu patří 8. místo.

Bookmakeři bwin se Nalbandiana vůbec nebojí a na jeho výhru nabízejí kurs 3.80. Výhrou Federera jsou si téměř jisti, na jeho triumf vypsali kurs 1.22.

Reklama