Hlavní obsah

Najde Berdych poprvé recept na Davyděnka?

České barvy na podniku Série Masters v Paříži hájí už jen Tomáš Berdych. Nejlepší český tenista se v dnešním osmifinále turnaje, na kterém před třemi lety triumfoval a dosáhl tak největšího úspěchu kariéry, utká s šestým hráčem světa Rusem Nikolajem Davyděnkem, jenž tu slavil titul o rok později. Berdych bude bojovat i s hrozivou vzájemnou bilancí 0:7.

Článek

Když v roce 2005 tehdy 20letý Berdych na vysoce ceněném pařížském turnaji triumfoval, zdálo se, že by před sebou skutečně mohl mít pohádkovou kariéru. Podniky ze Série Masters jsou totiž většinou obsazené všemi hráči z absolutní světové špičky a právě ti je obvykle vyhrávají. Vítězství na takto náročném turnaji je zároveň potvrzením mentální odolnosti, bez níž není možné v tenisu uspět a je skvělé, když se to podaří velmi mladému hráči.

Berdychovi je v současnosti 23 let a v žádném případě tak nepatří do starého železa, přesto s ním v posledních třech letech nejspíš něco bylo špatně. Jak jinak si vysvětlit, že talentovaný tenista s výbornými předpoklady od Paříže 2005 vyhrál před necelým měsícem v Tokiu teprve druhý turnaj.

V každém případě buďme rádi aspoň za to. Byl to největší úspěch rodáka z Valašského Meziříčí v této sezoně. Vedle něho jmenujme ještě osmifinále na Australian Open, semifinále na Turnaji Série Masters v Miami a další semifinálové účasti v Bastadu a Bangkoku.

Ono je v současném tenisu těžké dosáhnout na absolutní špičku. Zdá se, že nejlepší čtveřice Nadal, Federer, Djokovič a Murray je o třídu nad ostatními a slova Berdychova kouče o tom, že jeho svěřenec bude do roka v první pětce, zní trochu neuvěřitelně. Současné 22. místo v žebříčku je ale vzhledem k Tomášovým kvalitám nejspíš zbytečně špatné.

Uvidíme, jak se bude držiteli 4 titulů dařit posunout se směrem vpřed tento týden v Paříži. Zatím si vede dobře. V úvodních dvou kolech neztratil ani set proti Američanovi Gineprimu a Švýcarovi Wawrinkovi. Když se ale člověk podívá, jaké jména ještě zbývají v pavouku, je mu jasné, že to Berdych snadné mít nebude. Už v dnešním osmifinále narazí na 6. hráče světa Rusa Davyděnka, jehož ze stabilního umístění v top 5 vytlačil jen vpád vynikajícího Brita Murrayho. Tomáš s ním navíc prohrává 0:7 na zápasy.

I nepříliš populární Rus má na Paříž skvělé vzpomínky - z titulu se tu radoval v roce 2006. To je jen další důkaz o tom, jak obtížný soupeř dnes českého borce čeká. V úvodním vystoupení včera porazil 7:6, 7:5 Chorvata Ljubičiče.

27letému Davyděnkovi, který je s oblibou spojován se sázkažským skandálem, se letos dařilo hlavně v první půlce roku. Na tvrdém povrchu vybojoval titul na podniku Série Masters v Miami, navíc přidal semifinále v Doha a Dubaji a osmifinále na Australian Open.

Ještě úspěšnější byl na své oblíbené antuce, kde v rakouském Pörtschachu a v polské Varšavě triumfoval, v Estorilu vzdal v průběhu finálového zápasu a na dalším turnaji Série Masters v Monte Carlu vypadl s Nadalem v semifinále.

14násobný vítěz ATP se ale už dobré čtyři měsíce výsledkově trápí. Za zmínku stojí jen osmifinále z US Open, kde překvapivě prohrál s Lucemburčanem Gillesem Mullerem. V Paříži se ale jistě bude chtít dostat do formy před šanghajským Turnajem mistrů, kterého se zúčastní počtvrté v řadě.

Bookmakeři bwin nevidí v tomto duelu favorita - na Berdycha vypsali kurs 1.80, na Davyděnka 1.90.

Reklama