Hlavní obsah

Blakovi stačí k postupu do Šanghaje porazit Tsongu

Po včerejší pohromě v Paříži, kdy se s podnikem Masters rozloučili velcí favorité Nadal, Federer i Murray, stále zůstává ve hře o účast na Turnaji mistrů trio Nalbandian, Blake, Tsonga. Podmínky jsou jasně dané - Nalbandian, který se dnes utká s Davyděnkem, pojede do Šanghaje jen v případě, že ve Francii vyhraje, Tsongovi by stačila dnešní výhra nad Blakem, pokud se ve finále neutká s Nalbandianem a nejlépe je na tom Blake, kterému stačí postup do finále.

Článek

Jo-Wilfried Tsonga - James Blake ... od 16:00 hodinPodle papírových předpokladů měl včera Blake prohrát s Federerem, který by dnes vyřadil i Tsongu a o postupu dua Blake, Tsonga na Turnaj mistrů by nebyla řeč. Roger Federer ale včera odstoupil z pařížského turnaje kvůli bolestem zad a téma 'Šanghaj' je tak v dnešním semifinále velice aktuální.

Blíže k postupu na vrcholnou akci letošní sezony má 28letý Blake, přestože je podle bookmakerů proti domácímu Tsongovi outsiderem. Jen jemu totiž stačí k jistotě kvalifikace do Číny vyhrát dnešní zápas.

To se ale jeví jako nesplnitelná mise, protože při Tsongovi tento týden stojí snad všichni svatí. Ne, že by 23letý Francouz nehrál v Paříži dobře, ale v prvním zápase proti Štěpánkovi otáčel z 0-1 na sety, v osmifinále byl proti Djokovičovi v poslední sadě několikrát ošetřován a včera postoupil přes Roddicka jen díky vyhranému tie-breaku rozhodujícího setu, přičemž v průběhu zápasu nabídl Američanovi 17 breakballů.

"Mám osud ve svých rukou," řekl po včerejší výhře Tsonga, jenž se do Šanghaje podívá v případě dnešní výhry nad Blakem a Nalbandianovy prohry s Davyděnkem. Pokud Argentinec Davyděnka ve druhém semifinálovém zápase porazí, bude muset finalista letošního Australian Open zítra skolit i jeho.

Francouz postavil základ k eventuelnímu postupu na Turnaj mistrů v úvodu sezony. Vedle fantastického úspěchu na Australian Open, kde porazil i Murrayho s Nadalem, bojoval také o finále v Sydney. Pak šly jeho výkonu dolů a to ještě netušil, že ho čekají i problémy s kolenem, kvůli kterým koncem května nenastoupil do semifinále antukového turnaje v marocké Casablance.

Rodák z Le Mans, jemuž patří v žebříčku 14. příčka, musel více než tři měsíce odpočívat, než se opět objevil na kurtech při US Open. Tam ještě doplatil na nerozehranost, ale o měsíc později se v thajském Bangkoku radoval z premiérového titulu. Dařilo se mu i minulý týden v Lyonu, kde ho krajan Benneteau zastavil v semifinále.

Jeho dnešní soupeř James Blake si v Paříži zatím poradil s Němci Kieferem a Kohlschreiberem a byť na tomto turnaji nikdy nic většího neuhrál, proti Tsongovi dnes nejspíš nechá na kurtu všechno.

Na Turnaj mistrů má Američan nejspíš skvělé vzpomínky - když se ho před dvěma lety zůčastnil, došel až do finále.

Pokud dnes 10násobný vítěz ATP vyhraje, otevře se mu možnost vybojovat první letošní titul a zároveň premiérovou trofej z podniku série Masters.

Finále hrál letos Blake už dvakrát - v Delray Beach ani v Houstonu ale uspět nedokázal. Dvakrát hrál v tomto roce i semifinále (Halle, OH Peking) a 7krát skončil ve čtvrtfinále, včetně Australian Open.

Bookmakeři bwin věří Tsongovi, na jehož výhru vypsali kurs 1.52. Vítězství Blaka sázkařům nabízejí s kursem 2.35.

Reklama