Hlavní obsah

Pařížský vítěz obdrží bonus v podobě vstupenky pro Šanghaj

Vítěz bere vše. Ve finále halového turnaje v Paříži dnes půjde o hodně. Ve hře tentokrát není jen vysoce ceněný titul z podniku série Masters, vítěz boje mezi domácím Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou a obhájcem loňského titulu Argentincem Davidem Nalbandianem získá i poslední vstupenku na prestižní Turnaj mistrů v Šanghaji.

Článek

Mnoho zápasů s podobně mimořádným nábojem během roku k vidění není. V Šanghaji by si vzhledem ke svým kvalitám nejspíš zasloužili být oba. Jak Nalbandian tak Tsonga měli výborný vstup do sezony, pak to ale dlouhé měsíce nebylo ono a svou šanci zachraňují doslova v hodině dvanácté.

26letý Nalbandian letos nasbíral velkou část bodů na přelomu února a března na jihoamerické antuce. V domácím prostředí Buenos Aires triumfoval a v mexickém Akapulku skončil jako poražený finalista. Od té doby hrál 'jen' čtvrtfinále v Indian Wells a Monte Carlu a semifinále v Londýně, než přišel říjen a s ním start jeho oblíbených halových turnajů.

Bodové manko zásadně zkrátil hned na tom prvním - ve Stockholmu ho potrápil jen domácí Söderling ve finále, ale trofej mu nevzal. O titul bojoval 8. hráč světa i minulý týden v Basileji, tam ale musel sklonit hlavu před uměním tamního rodáka Rogera Federera, který mu tak vrátil dvě 'halové' prohry z minulého roku.

A ve finále je do třetice i v Paříži, kde obhajuje triumf z minulého roku. Nalbandian dokázal, že jeho loňské vítězné tažení podzimními halovými turnaji, kdy skalpoval trio Nadal, Federer, Djokovič a slavil tituly na podnicích série Masters v Madridu a Paříži, nebylo náhodné.

Minulý rok mu drtivý finiš účast na Turnaji mistrů zajistit nestihl, tentokrát se to podařit může. Po výhrách nad Kieferem, del Potrem, Murrayem a Davyděnkem mu stačí v dnešním finálovém zápase v Paříži porazit domácího Tsongu.

Nalbandian však paradoxně řeší dilema. Krátce po čínském Turnaji mistrů totiž startuje finále Davis Cupu v Argentině a 9násobný vítěz ATP se netají svými sympatiemi k této soutěži. Nedávno prohlásil, že letošní halovou sezonu bere jen jako přípravu na Davis Cup a v podobném duchu mluvil i po včerejší výhře nad Davyděnkem. "Zvažuji pro a proti," řekl směrem k možné účasti v Šanghaji Argentinec.

To Tsonga hnaný domácím publikem má o motivaci jasno. V Paříži hraje svůj druhý nejlepší turnaj letošní sezony a z možnosti zároveň bojovat o účast na vrcholné akci roku je nadšený. Na jeho raketě tu zatím skončili Štěpánek, Djokovič, Roddick a Blake a byť proti němu Djokovič ani Blake neodehráli skvělé zápasy a Roddickovi nabídl 17 breakballů, stojí zaslouženě ve finále.

"Je to neuvěřitelné, jsem ve finále. Po třech hodinách na Kurtu s Roddickem jsem si řekl: 'nejsem unavený, jsem silný'," prohlásil Tsonga, který do zápasu proti odpočatému Blakeovi vstopoval po dlouhé noční bitvě s Roddickem.

"Měl jsem štěstí, vzal jsem mu podání hned na začátku každého setu. Pak už jsem se soustředil jen na svůj servis. Nečekal jsem, že dnes budu hrát tak dobře a doufám, že zítra odehraju další skvělý zápas," komentoval Francouz výhru nad Blakem a své finálové vyhlídky.

I on dohání bodové manko pro účast v Šanghaji až v těchto týdnech. Od konce srpna, kdy se po zranění kolene a více než třímesíční pauze vrátil na kurty, se mu daří. V Bangkoku vyhrál svůj první titul, v Lyonu došel minulý týden do semifinále a v Paříži hraje 3. letošní finále.

Po mnoha měsících tak dal 23letý Francouz vzpomenout na svou slávu z lednového Australian Open, kde za sebou na cestě do finále nechal např. Murrayho nebo Nadala. Mezi jeho letošní úspěchy patří i semifinálové účasti z Adelaide a Casablanky.

Bookmakeři bwin věří, že titul a vstupenku do Šanghaje v Paříži vyhraje Nalbandian a kdo s nimi souhlasí, může využít kursu 1.59. Na úspěch Tsongy vypsali kurs 2.20.

Reklama