Hlavní obsah

Ivanovičová potřebuje porazit Rusku

Bitva o bytí a nebytí. I tak by se dal nazvat dnešní souboj Srbky Any Ivanovičové s Ruskou Věrou Zvonarevovou v utkání Bílé skupiny na Turnaji mistryň v Dauhá. Pokud dnes Ivanovičová prohraje, její šance na postup do semifinále klesnou k bodu mrazu. Zvonarevová by se naopak vítězstvím postupu výrazně přiblížila. Před deseti dny vyhrála vzájemný duel hladce Srbka.

Článek

Srbské vítězce letošního French Open teče do bot. Včera neměla šanci proti krajance Jankovičové, jíž podlehla 3:6, 4:6 a pokud dnes neporazí Rusku Zvonarevovou, její šance na postup z Bílé skupiny jsou s vysokou pravděpodobností v nenávratnu.

Jankovičovou naposledy v semifinále Roland Garros porazila a krátce na to se stala světovou jedničkou, tentokrát se ale role obou krajanek otočily a s nimi i výsledek. Jankovičová, které aktuálně patří světový trůn po utkání řekla: "Od French Open jsem se hodně zlepšila, má hra je teď o úroveň výš."

Ivanovičová, jež zítra oslaví 21. narozeniny přitom nebojovala jen se soupeřkou. Za stavu 3:5 ve druhém setu náhle uprostřed výměny padla na kolena a game byla schopná dohrát až po lékařském ošetření. "Zatočila se mi hlava. Cítla jsem se tak unavená, musela jsem zastavit. Nejspíš jsem byla dehydrovaná," uvedla ke svým zdravotním komplikacím rodačka z Bělehradu.

Před dnešním klíčovým zápasem proti Zvonarevové se může 8násobná vítězka WTA opřít o pozitivní vzájemnou bilanci - nad Ruskou vede 4:2 a sebevědomí jí může zvyšovat i fakt, že nad ní hladce vyhrála oba letošní souboje. Ten poslední je navíc velmi čerstvý - před 10 dny se radovala z výhry 6:2, 6:1 ve finále halového turnaje v Linci.

To byl finální soutěžní zápas Ivanovičové před startem Turnaje mystriň a vše tak naznačovalo, že její problémy s palcem na ruce jsou definitivně zažehnány, a že do Dauhá pojede s parádní formou. Po několika týdnech halových turnajů se ale hráčky musely vyrovnávat vedle přechodu na venkovní kurty i se silným větrem.

To se podařilo Rusce Věře Zvonarevové, která včera porazila 6:2, 6:3 krajanku Kuzněcovovou a do dněšního zápasu tak může nastoupit s větším klidem.

"Dnes to byl moc, moc obtížný zápas, hodně tu foukalo. Poslední dva měsíce jsme hrály v hale, proto to bylo těžké," řekla po utkání Zvonarevová. "Za těchto podmínek to byl těžký vstup do zápasu pro obě. Nedokázaly jsme se dostat do rytmu a zvyknout si na vítr. Já jsem prostě jen bojovala a pak se konečně do rytmu dostala."

24letá Ruska se mohla radovat z první výhry na Turnaji mistryň v kariéře, při své premiérové účasti před čtyřmi lety totiž všechny 3 zápasy základní skupiny prohrála.

Tentokrát naopak vzhlíží k postupu do semifinále. K tomu by ji měla reálně stačit jedna výhra ve zbývajících dvou zápasech. Protože ji ale čeká i utkání s Jankovičovou, jíž je v současnosti hodně těžké zdolat, měla by vítězka sedmi titulů podpořit své šance hlavně dnes.

Zvonarevová má za sebou velmi dobrou sezonu. Vedle titulů z Prahy a Guangzhou hrála v dalších pěti případech finále a jednou právě v místě konání Turnaje mistryň. Moskevská rodačka měla výbornou formu i v poslední době.

Bookmakeři bwin nechtějí věřit, že by se měla Ivanovičová s turnajem rozloučit a na její výhru vypsali kurs 1.59, což je nejméně z celého internetového trhu. Vítězství Zvonarevové přisoudili kurs 2.20.

Reklama